Foto: Shutterstock
Itālijā, gluži tapat kā Latvijā, prot svinēt svētkus un arī itāliešu Ziemassvētku galds ir bagātīgi klāts. Latviešiem ir daudzi gardi un tradicionāli saulgriežu ēdieni, bet kaut kā tomēr trūkst - kad dūša ir iestiprināta ar pīrāgiem, zirņiem un cūkas šņukuru, dvēsele alkst pēc kā salda. Te būs īsti laikā divas tradicionālas itāliešu svētku kūku receptes. Iepazīstieties - panetone un panforte!

Panetone

Panetones vēsture iesniedzas tālajā 15. gadsimtā, un to apvij daudzas un dažādas leģendas. Šīs itāļu svētku kūkas dzimtene ir Milāna un panetoni var uzskatīt par šīs pilsētas savdabīgu vizītkarti. Vārds "panettone" tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "lielā maize". Panetones mīkla tiek papildināta pildīta ar dažnedažādiem kaltētiem augļu gabaliņiem, sukdēm, rozīnēm un šokolādes krikumiņiem, tad tā tiek īpaši raudzēta un jārēķinās, ka tas ir laikietilpīgs pasākums, bet rezultāts ir tā vērts, jo panetone ir bezgala garda - poraina un mutē kūstoša. Tradicionāli šo svētku maizi pasniedz galdā ap Ziemassvētku un Jaunā gada laiku.

Panetone tradicionāli ir konusveidīga, apmēram 30 cm augsta un mūsdienās to cep īpašās cepamformās.

Baudi to, griežot garenās šķēlēs un pasniedzot ar karstu kakao, kafiju vai liķieri. Panetones garšu lieliski papildinās arī maskarpone, ievārījums, saldējums, putukrējums vai svaigi augļi un konservētas ogas.

Panetoni, ietītu folijā, var uzglabāt vairākus mēnešus, turklāt tā nezaudēs savas labās garšas īpašības.

Panforte

Arī panforte ir tradicionāla itāliešu Ziemassvētku kūka. Tās izcelsme ir saistīta ar Toskānas pilsētas Sjēnas vēsturiskajām tradīcijām. Vēsturnieki lēš, ka panfortes pirmsākumi ir meklējami laika posmā no 13. līdz 16. gadsimtam.

"Panforte" tulkojumā no latīņu valodas "panem fortis" nozīmē "skābā maize", jo agrākos laikos mīkla tika saldināta tikai ar žāvētiem augļiem un nelielu daudzumu medus, - cukurs bija pārāk dārgs vai vispār nebija pieejams.

Interesanti, ka kopš Viduslaikiem šīs kūkas recepte nav īpaši mainījusies - rieksti, mandeles, medus, šokolāde, kaltēti augļi joprojām ir šīs kūkas galvenās sastāvdaļas. Vienīgie uzlabojumi ir cukurs un garšvielas, kuras agrāk skaitījās luksusa preces un bija pieejamas tikai augstmaņiem.

Panfortes piesātinātajam aromātam un lieliskajai garšai nespēs pretoties pat tie, kam parasti kūkas negaršo, bet šī kūka ir ne tikai ļoti garšīga, sātīga un spēcinoša, tā ir arī ilgi uzglabājama. Pārtikas plēvē ietītu panforti ledusskapī var uzglabāt mēnešiem ilgi.

Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi

Foto: Shutterstock

Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.

Lasīt vairāk

Panforte ar tumšo šokolādi, pistācijām un vīģēm

Foto: Shutterstock

Panforte ir ļoti bagātīga un sātīga itāļu Ziemassvētku kūka. Tās sastāvā parasti ir rieksti, mandeles, medus, šokolāde, kaltēti augļi un garšvielas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!