Foto: Shutterstock

Mazs espresso, melna kafija lielā krūzē, kapučīno ar skaistām putām, izcili pienaina late – lai arī kādu kafiju dzertu, nereti pirmā lieta, ko gribas tai pievienot, ir kas salds. Reizēm gadās, ka, vēloties pamainīt kafijas pupiņu grauzdējumu, izvēlamies rūgtāku vai skābāku partiju, un liekas, ka viss, paciņu neizdzert. Sociālajos tīklos ceļo kāds ieteikums tieši šādām situācijām – piebērt samaltajai kafijai nedaudz sāls, pirms apliet to ar ūdeni. Vai tas strādā?

Izrādās, sāls pievienošana samaltajai kafijai ir balstīta zinātnē. Sāls, brūvējot kafiju, mazina tās rūgtumu un izceļ garšas, kas citkārt nav tik labi izgaršojamas. Kāpēc tā ir? Nātrija hlorīds jeb vārāmais sāls ir ļoti efektīvs veids, lai nomāktu rūgtumu kafijā un citos ēdienos vai dzērienos, skaidrots vietnē "Science Alert".

Sālim piedienošo īpašību mazināt rūgtumu piedēvē ne tikai zinātnieki, bet to apliecina arī dziļi iesakņojušās kulinārās tradīcijas no vēstures, ka teju visam jāpievieno maza šķipsniņa sāls. Kad rūgtums aizvirzās otrajā plānā, sāls atļauj izcelties citām garšām – saldākām, kā arī "umami" jeb piektajai garšai.

Jau 1995. gadā publicēti pētījuma rezultāti apliecinājuši to, ka sāls ir efektīvs, lai nomāktu rūgtumu. Zinātnieki, miksējot saldās un rūgtās sastāvdaļas, secinājuši, ka sāls pievienošana masai ļāvusi garšot saldāk un mazāk rūgti. Tomēr rūgtā garša nenomāc sāļo, tāpēc garšu nomākšana nav abpusēja.

Lai kafija beigās neiegūtu sāļu garšu, jāatceras, ka sāls jāpievieno pavisam maz. Līdzīga iedarbība ir ar rūgtiem Briseles kāpostiem – arī tiem sāls palīdz nomākt netīkamo garšu.

Kāpēc kafija mēdz būt rūgta? Rūgtumu kafijas pupiņas iegūst grauzdēšanas rezultātā. Vienkāršiem vārdiem – jo tumšāk nograuzdēta pupiņa, jo rūgtāka būs pagatavotā kafija.

Tradīcija pievienot kafijai sāli novērota arī dažādās pasaules valstīs. Piemēram, Vjetnamā iecienīta kafija ar sāli, kurai saldumam pievienots kondensētais piens, iegūstot karamelīgu dzērienu. Zviedru Arktikā ir tradīcija kafijai klāt nobaudīt sālītu gaļu vai ļoti sāļu sieru.

Ja netīk pienainie kafijas dzērieni, bet vienkārša malta kafija šķiet par rūgtu – paeksperimentē ar sāls pievienošu samaltai kafijai pirms kafijas brūvēšanas. Sāc ar mazu šķipsniņu, ja vēl šķiet rūgta – pievieno vēl mazliet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!