Foto: Shutterstock

Sīpoli ir kļuvuši par neatņemamu sastāvdaļu un garšas pastiprinātāju daudzās maltītēs – zupu, mērču un sautējumu gatavošana bieži vien sākas ar to, ka eļļā vai sviestā vispirms tiek apcepti sakapāti sīpoli. Tā kā bez tiem iztikt grūti, reizēm nākas pielāgoties pašu vai citu ēdāju kaprīzēm un samazināt to intensīvo un sīvo garšu vai aromātu. Ja patrāpījies kāds lielais, baltais sīpols, kas ir izteikti sīvāks nekā citu šķirņu brāļi, jādomā par to, kā sīvumu novērst.

Tautas metodes bieži vien iesaka sīpolus izmērcēt ūdenī, apliet ar etiķi vai vēl kā citādi iepriekš sagatavot, lai maltīti nenomāktu intensīvā svaigu sīpolu garša. Dzirdēts, ka sīpolu sīvumu noņem arī mērcēšana pienā. Taču, lai nesabojātu citus vērtīgos pārtikas produktus un nepiešķirtu sīpoliem pēc mērcēšanas piegaršu, kulinārie eksperti no žurnāla "Cook's Illustrated" savās eksperimentālajās virtuvēs atklājuši citu, pavisam drošu metodi.

Izrādās, sīpolu sīvumu var nomākt ar sodas ūdens palīdzību. Kas jādara? Šķēlītēs sagrieztus sīpolus liek bļodā ar ūdeni, kam piejaukta soda – uz vienu glāzi ūdens nepieciešama apmēram ēdamkarote ar sodu. Kad sīpoli bļodiņā ar sodas ūdeni salikti, tiem ļauj nostāvēties vismaz 15 minūtes. Ūdenī esošā soda neitralizē sīpolu sastāvā esošo sērskābi (šī viela vainojama ne vien pie sīpolu sīvuma, bet arī tā, ka tos griežot, mēs raudam), kas tad arī padara sīpolu garšu maigāku.

Pēc tam, kad sīpoli noturēti sodas ūdenī, tos nokāš un noskalo zem tekoša, auksta ūdens. Tas nepieciešams, lai sīpolos nejustu sodas piegaršu un tos varētu pievienot iecerētajai maltītei. Turklāt mazāk sīvās sīpola šķēlītes noderēs svaigajiem salātiem, kuros sīpoli nepieciešami kraukšķīgumam, kā arī sīpolu sacepumos, kur šī sastāvdaļa tiek izmantota daudz.

Pastāsti komentāros – kā tu nomāc pārāk sīvo sīpolu garšu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!