Foto: Shutterstock
Kādā aptaujā par latviešu populārākajiem saldētavā liekamajiem produktiem ziemai nosaukti divi: zemenes un dilles. Ja latvietim ledusskapī ir dilles un pieliekamajā zemeņu zapte, var uzskatīt, ka ziemas krājumi jau tikpat kā gatavi! Un tieši tagad ir īstais laiks gan ieburkot zemenes, gan sagatavot dilles ziemai.

Diļļu pasaulē šajā ziņā nekas daudz nav mainījies – ir trīs galvenās metodes, ar kuru palīdzību dilles būs pieejamas visu ziemu un tieši tad, kad vasaras smaržas un garšas vajadzēs visvairāk: sālīšana, kaltēšana un saldēšana. Ir gan arī tādi smalki diļļu saglabāšanas veidi kā diļļu pesto un diļļu eļļa, tomēr to mūžs ir īslaicīgāks, un cauri ziemai dilles izvedīs tieši tradicionālās metodes.

Sālīšana

Sālīšana nozīmē diļļu kapāšanu – tā, ka visa māja smaržo. To, vai smalcināt tikai "plikas dilles" vai dilles ar visiem kātiem un galvām, katrs var izvēlēties pats. Tomēr, ja gribas dilles, kas vienkārši pieberamas pie ēdiena un pār ēdienu, tad būtu jārīkojas tāpat, kā darām tagad, vasarā, smalcinot tikai diļļu zaļās bārkstis. Ja gribas smalcināt arī diļļu ziedus, tad visu var malt gaļas mašīnā, tad labāk samaļas diļļu ziedi. Blendēšana gan te noteikti nederēs – sanāks putra.

Sagrieztās dilles saberž kopā ar sāli un tad liek izkarsētās burciņās. Drošības pēc ieteicams tām pāri vēl pārliet eļļu, lai labāk glabājas.

Sāls recepte katrai saimniecei ir sava: dažas saka – sālim jābūt 5% no diļļu svara, citas apgalvo ka uz 1 kilogramu diļļu vajag 100 gramus sāli.

Sālīto diļļu burkas pēc aizvākošanas glabā vēsumā, ne obligāti ledusskapī. Tiesa, ja kāda burka atvērta, tādu vienmēr drošāk glabāt ledusskapī, līdz tā iztukšota.

Saldēšana

Jāatceras, ka šajā gadījumā dillēm īpaši svarīgi būt sausām, tāpēc tās jākapā sausas un pēc kapāšanas nedaudz jāapžāvē. Sagrieztās dilles ieteicams likt saldējamos maisiņos pa mazām porcijām – tā vienkārši ir ērtāk, var paņemt tieši tik, cik vienai reizei vajadzīgs.

Zupai, sautējumiem un citiem ēdieniem domātās dilles ar visiem kātiem un ziediem arī var lieliski saldēt, liekot pa porcijām maisiņos. Atliks vien beigās izzvejot no ēdiena pirms likšanas galdā, un visa virtuve smaržos pēc vasaras. Jāatceras, ka tieši diļļu ziedi ir aromātiskākie, tāpēc dažādu virumu aromatizēšanai tie ir paši labākie.

Vēl kāda saldēšanas metode: var izmantot ledus formiņas. Tā dilles var saldēt ūdenī, buljonā vai kausētā sviestā: sīki sagriež sausas dilles, saber ledus formiņās un pārlej ar ūdeni, buljonu vai kausētu sviestu. Visu pārklāj ar pārtikas plēvi uz 12 stundām ieliek saldētavā. Kad aromātiskie ledus, buljona vai sviesta kubiņi sasaluši, tos var salikt maisiņos vai kastītēs un likt saldētavā pa mazām porcijām. Un ledus formiņas atkal gatavas nākamajai saldēšanai!

Jāatceras, ka saldēti zaļumi maisiņos izskatās diezgan vienādi, tāpēc, ja saldēt plānots dažādas garšvielas, uz maisiņa labāk uzrakstīt, kas kurā iekšā.

Kaltēšana

Kaltējot dilles, jāpadomā kādam mērķim tās tiks kaltētas. Ja, piemēram, zupai, sautējumiem un citu ēdienu aromatizēšanai un garšai, tad kaltēt var lielākos gabalos sagrieztas dilles ar visiem kātiem un ziediem. Protams, ja vēlas, var kārtot tikai diļļu zaļo daļu. Kārtīgi sakaltušās dilles jāglabā noslēgtos traukos tumšā vietā.

Otrs veids, kā saglabāt kaltētas dilles ziemai, ir sakaltēt tikai diļļu zaļumus un vēlāk tos samalt pulverī. Arī tas jāglabā noslēgtos traukos tumšā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!