Foto: Shutterstock

Tomāti šogad ienākas diezgan negribīgi. Turklāt, naktīm paliekot vēsākām, jāsāk domāt par tomātu novākšanu. Ko darīt, ja tie vēl stipri pazaļi? Ir jau arī no skata gatavi tomāti, kas vēl ir stipri pacieti. Ir daži vienkārši un pārbaudīti triki, kā nogatavināt gan zaļus, gan sarkanus tomātus.

Triks ar banānu


Trika maģiskā sastāvdaļa ir banāns! Vajadzīgas tikai dažas lietas: gatavs banāns un papīra maisiņš vai kaste.

Foto: Shutterstock

Jārīkojas šādi: tomāti un banāns jāieliek papīra maisiņā, tam jāaizloka gals, un maisiņš jātur uz virtuves galda siltumā, tomēr ne tiešos saules staros. Viss! No rīta un vakarā maisiņš jāatver un jāpavēro tomātu gatavība, lai tie nepārgatavojas.

Ja jānogatavina vairāki tomāti un ar maisiņu ir par maz, tomātus var ielikt kartona kastē ar vāku. Tajā ieklāj virtuves dvieli, uz kura liek tomātus un turpat blakus – banānu. Kastes vāks jātur aizvērts, un kaste jātur istabas siltumā.

Kāds ir trika noslēpums?

Nogatavojoties tomāti producē etilēnu Tas ir augu hormons, kas piedalās dažādu fizioloģisku un bioķīmisku procesu regulācijā. Piemēram, tas paātrina augļu nogatavošanos. Tieši tas pats notiek ar banāniem. Novietojot banānu blakus tomātam, etilēns, kas izdalās no banāna gāzes veidā, "iedrošina" arī tomātu ražot vairāk etilēna un nogatavoties ātrāk.

Palodzes metode

Vēl kāda sens un pārbaudīts tomātu gatavināšanas veids ir palodzes metode. Tomātus nomazgā, noslauka un novieto uz palodzes. Ātra gatavošanās garantēta!

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!