Foto: Shutterstock
Tie, kas kaut reizi izmēģinājuši pastēti pagatavot mājās, zinās, ka tā nespēj garšas ziņā konkurēt ar veikalā iegādātajām. Maldīgs ir priekšstats, ka pastētes pagatavošana mājās ir gaužām sarežģīts process. Patiesībā tā ir vien dažu minūšu gatavošana, pēc tam rūpīga blendēšana, un tad jau atliek vien baudīt gardo smēriņu. Vai esi mēģinājis kādu reizi arī pagatavot sēņu vai garneļu pastēti?

Aknu pastētes meistarstiķi

Iespējams, kāds vairījies no aknu pastētes gatavošanas, jo vienmēr domājis, ka gala rezultāts būs baudāms vien pēc vairāku stundu šmorēšanas, turklāt nav pārliecība, ka smēriņš izdosies gards. Te nu svarīgi zināt, kā aknas pareizi gatavot, lai garša neliktu vilties. Noderīgus padomus par dažādu aknu iegādi un pareizu gatavošanu atradīsi šeit.

Populārākā ir vistu akniņu pastēte. Tās gatavošanā jāņem vērā, ka nevajadzētu aknas ilgi vārīt, pretējā gadījumā tās kļūs sausas un cietas. Vistu aknu pastētei neatņemama sastāvdaļa ir brendijs, ko var aizstāt ar baltvīnu, savukārt saldais krējums piešķirs krēmīgumu un sātīgāku garšu, un tā vietā var likt arī prāvu sviesta karoti. Tie, kas vērīgi skaita kalorijas, saldo krējumu vai sviestu var nepievienot, un garšu bagātināt ar citām piedevām, piemēram, saulē kaltētiem tomātiem, žāvētām plūmēm, aprikozēm, sēnēm, šķiņķi un pat grilētu papriku. Aknu pastētei piestāv dažādi zaļumi, tāpēc nesmādē svaigos garšaugus – dilles, pētersīļus, piparmētru, maurlokus, timiānu un rozmarīnu.

Aknu pastētes gatavošanā lielu lomu spēlē arī garšvielas – neiztikt bez sāls, kādas ķiploka daiviņas, vēlama arī lauru lapas klātbūtne un nedaudz pierīvēts muskatrieksts.

''Tasty'' recepšu pūra lādē atradīsi ne vienu vien variāciju akniņu pastētei, un kādu no tām noteikti izmēģini vai interpretē un ļaujies eksperimentiem!

Veģetārās pastētes

Pastēte lielākoties asociējas ar gaļas smēriņu, tomēr pēdējos gados zem vārda ''pastēte'' var slēpties arī no zirņiem, pupiņām un citiem labumiem gatavots labums. Pat tad, ja esi neglābjams gaļas ēdājs, visai labi varētu iegaršoties saulē kaltētu tomātu un riekstu pastēte, smēriņš no zirnīšiem, kabačiem, baklažāniem, sēnēm un pat vārītām olām! Nevarētu teikt, ka šīs radošās pastēšu interpretācijas būtu sliktākas – tikpat sātīgas, gardas un uzkodu pasniegšanai piemērotas. Uzzied uz maizītēm, ļauj viesiem našķēties ar krekeriem, aizvieto ar ierasto krēmsieru uz brokastu maizītes vai uzzied uz sāļajām pankūkām.

Izcili garda ir sēņu pastēte – te derēs gan šampinjoni, gan gailenes, baravikas, bekas un citas sēnes. Kombinācijā ar baklažāniem, dārzeņiem un riekstiem, iegūsi pamatīgi sātīgu krēmu. Arī garneļu pastēte ir izmēģināšanas vērta – paver pavisam citu pasauli garšu kārpiņām! Savukārt veģetārieši šo ēdienu var gatavot, par pamatu ņemot pupiņas, un sātīgumam pievienot, piemēram, kazas sieru, piparmētru lapiņas, iegūstot atsvaidzinošu un sātīgu smēriņu.

Kā glabāt pastēti?

Pastētes ēdāji jau zina, ka jau pēc dažām dienām tā mēdz apvilkties ar tumšu virskārtiņu, kas nedaudz apkalst. Lai tā nenotiktu, pirms liec trauku ledusskapī, pārklāj tam pāri pārtikas plēvi, lai tā saskartos ar pastētes virskārtu.

Pastēte gan nav no tiem produktiem, ko ledusskapī var glabāt ilgi, bet, ja izkausēsi sviestu un to pārliesi pāri pastētei, virskārta neapkaltīs un pastēte tik ātri nebojāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!