["45918271","45729466","45174894","44700654","44040709","44265217","44080067"]

Dārzeņu atgriezumus aizsūtīt uz komposta kaudzi nav nekas traks. Bet izliet no pudeļu apakšām neizdzerto vīnu, kas nostāvējis pēc draudzīgas ballītes – nekādā gadījumā! Tas taču ir grēks, tāpēc salej visus baltvīna vai sarkanvīna pārpalikumus pa veidiem, un izmanto vēl darbadienu maltītēm.

Izlietu ūdeni nesasmelsi. Bet pāris dienas nostāvējis vīns gan nav uzskatāms par izniekotu, ja vari tam piešķirt otro elpu kādā ēdienā. Mums ir pieci padomi, kā to izdarīt!

Izvāri pastu ar sarkanvīnu

Ja pāri palikusi neizdzerta glāze vīna, lej to katliņā, pievieno kādu kubiņu sviesta, sīpola šķēlītes un sagrieztas paprikas gabaliņus. Pirms ievietošanas vīnā makaronus aptuveni trīs minūtes pavāri verdošā ūdenī, pēc tam nokās un liec traukā pie uzkarsēta vīna ar piedevām. Makaronus vāri tik ilgi, kamēr sarkanvīns iegūst viegla sīrupa konsistenci. Nokās makaronus, atstāj klāt sīpolus un papriku, bet servējot pievieno nedaudz bazilika un vēl sviesta.Makaroniem būs īpatnēji violeta krāsa, tie būs gardi, un ēdāji nespēs vien nobrīnīties, kā iegūts šāds efekts.

Vāri vīnā olas bez čaumalas

Ja launagojot esi iecienījis bez čaumalas vārītas olas jeb olas Benedikta gaumē, tad to izvārīšana vīnā būs solis augšup tavā kulinārajā pieredzē. Šajā gadījumā, protams, vari arī neizmantot pāri palikušo sarkanvīnu, bet pavisam svaigu. Tāpat, vīnu vari pievienot ūdenim, tādējādi nepadarot olas tik bagātas ar alkoholu.

Baltvīna kuskuss

Skan pasakaini, vai ne? Un ja nu gadījumā kuskuss nav tā mīļākā piedeva, tikpat mierīgi baltvīnā arī pagatavot arī rīsus, grūbas vai kvinoju. Vienkārši aizvieto trešdaļu no vārīšanai paredzētā ūdens daudzuma ar vīnu – tas maltītei piešķirs maigu garšu, kas būs papildināta ar baltvīna ogu notīm. Vienīgais, ko der ielāgot, pēc CookingLight.com ieteikumiem – noteikti pievienot vairāk ūdeni, kā noteikts receptē, jo vīns ātrāk izgaros.

Vīna sīrups

Vīna sīrupu vari pagatavot gan no sarkanvīna, gan baltvīna. Pavāri pāri palikušo vīnu dziļā pannā, pievienojot tam dažas ēdamkarotes cukura. Līdz ko vīnam būs biezas mērces konsistence, sīrups būs gatavs. Lej to pāri liellopam, vistas gaļai vai pat vaniļas saldējumam.

Piešķir asumiņu zupām

Nedaudz vīna var ātri vien piešķirt ātri uzvārītai zupai tādu garšu, it kā tā būtu vārīta stundām ilgi. Ja zupai izmantots liellopa buljons, pievieno tai sarkanvīnu. Bet, ja esi izvārījis vistas buljona zupu, pievieno nedaudz baltvīnu. Vienīgais, kas jāievēro – ļauj zupai vēl kādu brīdi pēc vīna pieliešanas pavārīties, lai alkohola piegarša nebūtu pārāk spēcīga.

Iekārdinājām? Iedvesmai piedāvājam izvēlēties arī šo to no Tasty.lv recepšu krājumiem:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!