Foto: Shutterstock
Situācija: mājā notiek tīņu (16 - 17 gadi) tusiņš ar nakšņošanu un groziņvakara veidā ar to viss skaidrs. BET! No rīta droši vien groziņos būs palikušas tikai salvetes un tad nu jautājums: ko tu celtu šiem brokastīs? Ar nosacījumu,ka viens visticamāk celsies agrāk,cits vēlāk un cilvēku 15 – 20. Nu un ne jau tā pa riktīgo pabarot,bet vienkārši ielikt bērniņiem kaut ko puncītī,lai pa ceļam uz māju vēderiņš dikti nekurkst un var pagulēt. Šobrīd ir doma vai nu par sātīgu omleti cepeškrāsnī ar šķiņķi,sieru un kas nu vēl atradīsies skapī vai arī par karstajām siermaizēm. Varbūt ir kaut kas oriģinālāks, bet tik pat vienkāršs?

1. Zviedru galda brokastu variants: maize, uzgriežamie, dārzeņi, zaļumi, vārītas olas, cīsiņi, kādi salāti. Liela tējkanna. Kaudze ar šķīvjiem, krūzēm uz galda. Tālāk, katrs pats krāmē uz šķīvja ko grib un gatavo sviestmaizi, kāda nu tīk.

2. Parasti izcepu plāti ar zemnieku brokastīm un sacepu tomātu grauzdiņus (apgrauzdē kviešu un rudzu tostermaizi, ierīvē ar ķiploku, virsū mazliet majonēzes, tomāts un zaļumi).

3. Piens un Kellog's pārslas.

4. Viss atkarīgs no tā, cik saimniecei pašai prieka tusēt pa virtuvi pirms un pēc brokastošanas. Man brīvdienas rītā būtu slinkums divdesmit jauniešiem karstmaizes cept, ja vēl iedomājos, ka katram vismaz pa divām.

5. Kad biju Lietuvā tur viesnīcā bija superīgas brokastis, bija izvārīta kaut kāda putra (laikam 7 graudu vai kas tamlīdzīgs un bija sāļa). Bija izvārītas sardeles un kupāti, tad izvārītas olas, dārzeņi sagriezti un maizes, sviestiņš piens un tēja, kafija. Vēl stāvēja 2 veida sausās brokastis. Mēs tā ar vīru pieēdāmies, ka visu dienu negribējās ēst un mēs tur diezgan ilgi sēdējām, uz beigām zviedru galds bija gandrīz tukšs.

6. Taisītu tiešām zviedru galdu, ar viss kaut ko dažādu, jo ne visi ēd brokastis un ne visi ēd visu. Tādējādi tā omlete vai brokastmaize var nerullēt īsti. Bet, ja ir piemēram: ola, siers, desa, maize - gan jau paēdīs. Kādus salātus piedāvāt - kaut vai kartupeļu vai rasoltipa. Var izlīdzēties piemēram: ar vārītiem makaroniem (ja grib, lai ir kas silts) (bet tad +/- jāzina aptuvenais celšanās laiks).

7. Derētu kāda soļanka vai zupveidīgā.

8. Neko neceltu brokastīs. Paši pietiekoši lieli, lai paēstu, ko katrs grib. Brokastīm nopirktu Kellogs, pienu, maizi, sieru, desu, tomātus utt. - un lai ņemas paši.

9. Teorētiski - rasols no gaļas, nevis desas, garšo visiem. I septiņos, i astoņos i pusdesmitos ar var ēst. Un - protams - labi daudz kefīra un sālītu gurķīšu.

10. Mums bieži paliek jaunieši. Lai cik tas nebūtu dīvaini, pārslas ar pienu favorītos. Karstmaizes vai picas jau ļoti viegli uzcept, tās tad ceptu, ja gribētu vēl ko. Nu var gatavās pildītās pankūkas nopirkt un uzsildīt katram, kas ceļas.

11. Šķiet apsveicama ideja ar tādu zviedru galdu - novārītas olas, cīsiņi, sagriezts siers, desa, marinēti gurķīši, maize, kaut kādi daži augļi, kaut kas dzerams - tēja, kafija, kefīrs. Un gan jau katrs pats ieknābās, ko no tā visa vēlēsies un kas liksies sirdij (lasīt - kuņģim) tīkams.

Iesūtīja:
Apkopojums no foruma: Virtuves noslēpumi - 2008

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!