Foto: Shutterstock

Olu baltumu sakulšana pirmajā mirklī varētu šķist tīrais nieks – atliek vien sakult un miers. Taču šī sastāvdaļa, ar kuras palīdzību mums izdodas pagatavot gardus bezē cepumus, Pavlovas kūkas un saldos krēmus kūciņu dekorēšanai, nemaz nerunājot par cepumu glazūrām, ir visai prasīga.

Kuļot olu baltumus, jāievēro gan tas, kāda materiāla bļodā olas tiek kultas, gan kāda materiāla putojamās slotiņas tiek izmantotas. Lūk, daži padomi, lai vienmēr izdotos sakult gaisīgas un stingras olu baltuma putas!

Kādiem jābūt olu baltumiem?

Foto: Shutterstock

Vislabākās olas, kuras izmantot olu baltumu sakulšanai, ir svaigas un ļoti aukstas. Lai gan svaigus olu baltumus ir grūtāk sakult (tas prasa ilgāku laiku), iegūtais rezultāts būs tā vērts. Svaigu olu baltumu putās gaisa burbulīši būs smalki, bet putas – stingrākas.

Ja bezē gatavošanai izmanto vairākas dienas vecu olu baltumus, tos sakult būs vieglāk, taču olu baltumos būs lielāki gaisa burbulīši. Turklāt, ja sakultos olu baltumus neizmantosi uzreiz, tie saplaks un masa zaudēs formu.

Tāpat olu baltumos nedrīkst būt ne kripatiņas olu dzeltenuma, ūdens pilieniņa vai eļļas. Lai sakultu perfektus olu baltumus, jebkura cita viela, kas būs bļodā ar olu baltumiem, tikai sarežģīs procesu.

Izmantojamie piederumi

Foto: Shutterstock

Liela nozīme tam, cik veiksmīgi izdosies sakult olu baltumus, ir arī bļodai. Vislabākās būs vara vai nerūsējošā tērauda bļodas. Protams, ja virtuvē ir māla vai stikla bļoda, olu baltumus var sakult arī tajās. Nepiemērota stingrām olbaltumu putām būs plastmasas bļoda. Tā kā tas ir materiāls, kurā pat pēc mazgāšanas nosēžas taukvielas, olu baltumi tajās var nekļūt stingri. Pirms olu baltumu kulšanas obligāti izslauki bļodu sausu, lai tajā nebūtu neviena lieka šķidruma.

Olu baltumu kulšanai izmanto metāla putojamās slotiņas – tā zināsi, ka rezultāts būs izdevies. Ja pieejams ir mikseris – tikai labāk tev! Ar miksera palīdzību olu baltumus varēsi sakult krietni vien ātrāk, nekā ar rokā turētu putojamo slotiņu. Taču, ja esi izvēlējies otro variantu, parūpējies, lai slotiņa būtu sausa un tīra.

Pie reizes, lai neapgrūtinātu sevi, olu baltumu kulšanas sākumā virpini putojamās slotiņas kātu starp plaukstām. Tā daudz ātrāk un vieglāk paies pirmās putošanas minūtes. Sāc olu baltumus kult lēnām un pēc tam paātrini kustības.

Kuļot olu baltumus, neaizmirsti vienmērīgi pārvietot putojamo slotiņu vai mikseri pa visu bļodu. Tas vajadzīgs, lai neviena olu baltumu druska nepaliktu nesakulta.

Olu baltumu putu stāvokļi

Foto: Shutterstock

Kuļot olu baltumus, tie visu laiku rūpīgi jāuzmana. Pēc pirmajām pāris kulšanas minūtēm ir tikai normāli, ka olu baltumi vēl neveido stingras putas. Kuļot ar mikseri, tas aizņem aptuveni 10 minūtes, bet ar putojamo slotiņu un roku veiklību būs nepieciešams nedaudz vairāk laika.

Pirmā kaut cik pamanāmā putu stadija ir tad, kad olu baltumi kļuvuši gaisīgi, mīksti, bet, tos pacilājot, vēl ir viegli tekoši.

Nākamais olu putu stāvoklis – mīkstas, viegli stingras, kas pie putojamās slotiņas veido skaistu cepurīti. Apgāžot bļodu, šādas putas stingri turēsies pie tās un nekritīs laukā.

Stingras putas tiek iegūtas vēl pēc mirkļa, turpinot kult mīkstās putas. Izskata ziņā tās vairs nebūs tik vijīgas, tomēr gatavošanai būs perfektas.

Kad olu baltumu putas ir stingras – pārtrauc tās kult! Stingrās putas itin viegli var saplakt, ja tās tiek kultas par ilgu. Saplakušo olbaltumu masu pēc tam būs grūti saglābt un viss darbs būs vējā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!