Foto: Shutterstock
Pufīgs olu mīklas biskvīts ir pamatu pamats klasiskām lauku tortēm, saldām ruletēm un gaisīgām krēma kūkām. Olu biskvīta mīkla ir tiešām vienkārša, jo sastāv tikai no trīs sastāvdaļām: olām, cukura un miltiem. Ideāls biskvīts ir maigs, uzpūties un netverami mīksts, ar plānu, gludu garoziņu, bet vienlaicīgi ļoti saturīgs, veidojot perfektu saderību ar dažādiem krēmiem, ogām un augļiem. Olu biskvītu var pagatavot divos veidos – ar auksto paņēmienu un karsēšanu. Šodien skaidrosim, kādas ir abu metožu atšķirības un kas jāņem vērā, cepot olu biskvītu, lai tas allaž izdotos nevainojams.

Lai arī biskvīta mīkla ir vienkārša un ātri pagatavojama, tomēr tās gatavošanā ir savi noslēpumi. Neizdevies biskvīts saplok, veidojas ļoti plāns, bet pārcepts biskvīts kļūst sauss. Kādi tad ir biskvīta mīklas jaukšanas noslēpumi?

Pirmkārt, biskvīta kvalitāte ir atbilstoša olu svaigumam un kvalitātei – no lauku vistiņu olām un māju sviesta biskvīts noteikti sanāks daudz garšīgāks. Svarīgi faktori nevainojama biskvīta iegūšanai ir arī produktu temperatūra, kulšanas ilgums un tā cepšana.

Olu biskvīta pamatmasai var pievienot arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, vaniļu, kakao, smalcinātus riekstus, magones, rozīnes un citus rotaļīgus krikumiņus. Tos pirms pievienošanas mīklai vispirms sajauc ar miltiem.

Lasot tālāk, apgūsi divus olu biskvīta gatavošanas paņēmienus, kā arī uzzināsi, kādi priekšdarbi veicami pirms biskvīta gatavošanas.

Olu biskvīta mīklas sastāvdaļas un veicamie priekšdarbi

Foto: Shutterstock

Olu biskvīta mīklas gatavošana ar auksto paņēmienu

Foto: Shutterstock

Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma, kā arī traukiem un miksera lāpstiņām ir jābūt nevainojami tīrām, bez taukvielām.

Lai olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno vienu deserta karoti ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingas un spīdīgas.

Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru gaišās un biezās putās. Var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar kurām tika kulti baltumi. Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli viens aiz otra, neveidojot pauzi starp šiem gatavošanas soļiem. Ideālajā gadījumā olbaltumu un dzeltenumu putošanai vajadzētu notikt vienlaicīgi.

Kad dzeltenumi ir sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem. Nemaisi olas apļveida kustībām! Tikai cilā, lai olbaltumi nezaudētu apjomu. Vienlaicīgi, cilājot olu, pamazām iesijā miltus. Kad milti iejaukti olā, iecilā mīklā atlikušos olbaltumus.

Olu biskvīta mīklas gatavošana ar karsēšanas paņēmienu

Foto: Shutterstock

Kā pareizi cept olu mīklas biskvītu

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!