Foto: Shutterstock
Dārzeņi ir neaizstājams vitamīnu avots? Jā, tā ir, taču nevajadzētu cerēt, ka vitamīni augļos un dārzeņos saglabājas vienmēr. Patiesībā, ar dažu vienkāršu un visai izplatītu darbību rezultātā dārzeņu un augļu šķietami neizsmeļamās vitamīnu rezerves pavisam ātri var pārvērsties par parastu, turklāt ne pārāk vērtīgu ēdienu.

Uzzini, kuras piecas izplatītākās kļūdas virtuvē var nepatīkami samazināt dārzeņu un augļu uzturvērtību.

Glabāšana

Izplatītākā kļūda: salātus vienkārši nolikt ledusskapja plauktiņā.

Kā būtu pareizi? Lapu salātus un dārzeņus ieteicams glabāt maisiņā vai gaisu caurlaidīgās kārbās ledusskapja apakšējos plauktos.

Mizošana

Izplatītākā kļūda: mēs mizojam visus augļus un dārzeņus.

Kā būtu pareizi? Nereti visvairāk vitamīnu un vērtīgo minerālvielu ir tieši zem dārzeņa mizas. Šī iemesla dārzeņiem vēlams nogriezt pēc iespējas plānāku miziņu. Ja iespējams, kartupeļus un citas saknes labāk vārīt ar visu mizu.

Smalcināšanas noslēpumi

Izplatītākā kļūda: dārzeņus sagriezt laicīgi, krietnu brīdi pirms gatavošanas vai pasniegšanas.

Kā būtu pareizi? Daudziem tas būs pārsteigums, bet pat tik parasta lieta kā dārzeņu smalcināšana salātiem, piedevām vai zupām ļoti ietekmē to, cik daudz vitamīnus izdosies saglabāt. Nav vērts dārzeņus sagriezt pirms sākts gatavot ēdienu. Tāpat nav ieteicams tos griezt pārāk smalki. Vēl viena izplatītā kļūda - sagrieztos dārzeņus turēt ūdeni - vitamīni un minerālvielas ar vieglu roku tiek aizskaloti!

Salātu mērces

Izplatītākā kļūda: pārāk daudz eļļas vai majonēzes.

Kā būtu pareizi? Gatavojot dārzeņu salātus, ieteicams nepārcensties ar eļļas vai salātu mērces daudzumu. Veselīgāka ideja - sagatavot mērci atsevišķā traukā, ļaujot katram pievienot to salātiem tieši šķīvī. Mērcē peldoši dārzeņi ātri vien zaudē savu uzturvērtību.

Kā vārīt?

Izplatītākā kļūda: nav svarīgi, kā vārīt, galvenais, lai būtu gatavs!

Kā būtu pareizi? Cepot, vārot vai tvaicējot dārzeņus, jāatceras viens princips - jo augstāka temperatūra un īsāks gatavošanas laiks, jo mazāk vitamīni tiks zaudēti. Tādēļ, vārot dārzeņus, tos katlā liek, kad ūdens jau sācis burbuļot. Izņēmums - kartupeļi.

Turklāt, vārot dārzeņus, vēlams tos likt katlā pakāpeniski, ievērojot to vārīšanās ilgumu, lai tie būtu gatavi vienlaicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!