Foto: Shutterstock

Maltā gaļa ir viens no ērtākajiem gaļas produktiem, ko pagatavot ikdienā. No tās sanāk gan lieliskas kotletes vai frikadeles zupām, gan garda un kreptīga mērce, ko ēst ar kartupeļiem, rīsiem vai griķiem. Tomēr ir dažas lietas, ko der atcerēties par tik labi pazīstamo produktu.

1. Ja iespējams, malto gaļu palūdz samalt veikalā/tirgū. Nav noslēpums, ka jebkurš produkts būs pats labākais un gardākais gatavošanai, ja tas ir svaigs. Tas pats attiecas arī uz malto gaļu – ja vien ir tāda iespēja, palūgt, lai to samaļ uz vietas miesnieks, izmanto! Bet, ja gaļas maļamā mašīna ir mājās, tad to vari viegli izdarīt paša rokām – atliek vien iegādāties svaigāko cūkgaļas vai liellopa filejas gabaliņu, un samalt.

2. Svaiga un labas kvalitātes maltā gaļa ir koši rozā, tomēr, saskarsmē ar gaisu, tā var mainīt krāsu. Ja maltā gaļa iegādāta, bet to plānots pagatavot nākamajā dienā, nevajadzētu uztraukties par to, ka gaļa ir sabojājusies, ja tā glabāta ledusskapī. Nedaudz pastāvot un saskaroties ar gaisu, tā var mainīt krāsu un kļūt blāvāka vai tieši otrādi, spilgtāka no ārpuses. Malto gaļu ledusskapī var glabāt divas dienas.

3. Sulīgu un mīkstu kotlešu noslēpums – neilga gaļas mīcīšana. Lai kotletes būtu visgardākās un sulīgākās, maltā gaļa, protams, ir jāizmīca un kārtīgi jāsamaisa ar citām sastāvdaļām (olu, rīvētu kartupeli, garšvielām). Tomēr ar gaļas mīcīšanu nevajag pārspīlēt, citādi kotletes būs cietas. Tiklīdz gaļa ir gaisīga, tā ir piemērota gatavošanai. Vairāk par kotlešu cepšanas noslēpumiem vari lasīt šeit.

4. Sāli gaļai pievieno brīdi pirms tā tiek likta pannā/katlā/cepamajā traukā. Sāli maltajai gaļai pievieno vien tad, kad visas citas sastāvdaļas ir klāt. Tā kā sāls šķeļ gaļā esošos proteīnus, tā pievienošana par ātru var krietni vien izmainīt gaļas tekstūru. Jo īpaši šis princips jāievēro, gatavojot liellopa malto gaļu, kas tiek gatavota mērcēs – tad gaļa nebūs sīksta, bet gan patīkami irdena un mīksta.

5. Ja malto gaļu neizmantosi divu dienu laikā – sasaldē! Lai nekas neietu zudumā – nopirkto maltu gaļu, kas divu dienu laikā netiks izmantota, labāk sasaldēt, nekā izmest. Protams, saldētā gaļa vairs nebūs tik perfekta, kā svaiga, taču arī no tās sanāks pagatavot mērci, pildījumu sacepumam vai citu maltīti. Svarīgākais – pirms gatavošanas gaļu kārtīgi atkausēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!