Foto: Shutterstock
Tā kā sācies tas laiks, kad cepeškrāsni darbinām uz nebēdu un plānojam pasniegt pusdienās vai vakariņās tādas maltītes, kas ir pietiekami veselīgas un sildošas, nereti izvēle krīt par labu krāsnī ceptiem dārzeņiem. Šobrīd tas ir jo īpaši aktuāli, jo sezonā ir ne vien ķirbji un nupat rudens talkās nolasītie kartupeļi, bet arī citi sakņu dārzeņi. Tomēr arī krāsnī cepti dārzeņi ir jāprot pagatavot pareizi. Kas jāievēro?

Jāņem vērā ne tikai tas, cik ilgi jācep dārzeņi un kādā temperatūrā jāuzsilda krāsns, bet arī tas, ko tiem pievienojam un kā dārzeņus saliekam uz cepešplāts. Lai arī tevis gatavotie dārzeņi izdodos perfekti, lūk piecas mazas kļūmes, ko iesaka nepieļaut "Thekitchn" kulinārie profesionāļi.

Pārāk daudz vai it nemaz taukvielu


Galvenā sastāvdaļa, kas nodrošina to, ka dārzeņi ir aromātiski, zeltaini apbrūnējuši un nepieķep pie cepešplāts, ir taukvielas. Tāpēc noteikti nevajadzētu aizmirst tos apslacīt ar olīveļļu, izkausētu sviestu vai kādas citas garšas eļļu, kas piemērota cepšanai augstā temperatūrā (par eļļām vairāk vari uzzināt šeit).

Taču jāatceras, ka taukvielu nedrīkst būt arī pārāk daudz. Ideālā variantā dārzeņus pēc sagriešanas aplej ar eļļu vai sviestu, un ar rokām kārtīgi apviļā, lai katrs gabaliņš vienmērīgi noklātos. Tad dārzeņus saliec uz cepešplāts un krāsnī iekšā.

Nevienmērīgi gabaliņi


Liela nozīme ir arī tam, kā tiek sagriezti dārzeņi. Ja kāds kartupelis būs atstāts vesels, bet tam blakus atradīsies burkāni, kas sagriezti ļoti smalkās ripiņās, dārzeņi neizcepsies vienmērīgi. Kāds būs gatavs, cits vēl zaļš, bet vēl kāds – pārvērties oglītē. Tāpēc centies ieturēt vienmērību arī cepšanai paredzēto dārzeņu gabaliņu lielumā – ja nelieli kartupeļi atstāti veseli, pietiks, ja bietes pārgriezīsi vien uz pusēm.

Ups, aizmirsu apgriezt!


Lai gan tā varētu šķist, ka dārzeņu gatavošana cepeškrāsnī ir pats vienkāršākais, ko var izdarīt, un jāļauj pilnīgi viss izdarīt krāsnij, šis ir maldīgs lielo sliņķu pieņēmums. Tāpat kā panna uz plīts virsmas, arī krāsns nespēj izcept pilnīgi visu vienmērīgi. Tāpēc, kad pagājusi puse no vajadzīgā cepšanas laika, samaini cepešplāts virzienu un apgriez pašus dārzeņu gabaliņus.

Pārāk zema temperatūra


Atstāsim cepšanu zemākos grādos ilgāku laiku olbaltumu kūkām un lēni gatavotai gaļai. Lai iegūtu labi izceptus, zeltainus un mazliet karamelizētus dārzeņus, tie ir jācep samērā augstā temperatūrā. Un jāņem vērā – katram dārzenim tā ir sava. Pārsvarā tā svārstās no 200°C līdz 220°C. Špikeri meklē šeit.

Pārbāzta cepešplāts


Protams, lai pabarotu visu ģimeni, kurā ir vairāk nekā divi ēdāji, nepieciešama liela cepešplāts, kas pielikta stāvgrūdām pilna ar kartupeļiem, burkāniem, bietēm, ķirbjiem, kāļiem un citiem dārzeņiem. Taču, ja dārzeņu gabaliņi būs sakrauti viens pie otra, vēl jo trakāk – divās kārtās, tie nevis cepsies, bet gan tvaicēsies. Tas tāpēc, ka dārzeņi karstumā iztvaiko mitrumu. Lai izvairītos no tā, ka dārzeņi ir mīksti un jūk ārā, atstāj nelielas atstarpes, lai katrs gabaliņš kaut nedaudz apbrūnētu.

Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru

Foto: Shutterstock

Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Folijā cepti jaunie kartupeļi

Foto: Shutterstock

Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.

Lasīt vairāk

Ceptas cukīni ripiņas ar rozmarīnu

Foto: Shutterstock

Zeltainas cukīni ripiņas, kuru svaigo garšu papildinās rozmarīns. Pasniedz tāpat, kā uzkodu vai kopā ar svaigiem salātiem, gaļu vai zivīm.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti redīsi

Foto: Shutterstock

Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!

Lasīt vairāk

Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar garšaugu sviestu

Foto: DELFI

Būsim godīgi, kartupeļu ēdienus ir grūti izkonkurēt, un viens no iemesliem tam ir tik dažādās pagatavošanas iespējas. Šajā gadījumā gandrīz izvārītie kartupeļi noslēgumā tiek cepti cepeškrāsnī ar garšaugu sviesta piciņām, kas ēdienu padara īpaši kārdinošu.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļu un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Kārdinoši, kraukšķīgi un gardi tīstoklīši. Lieliski saderēs ar salātiem, biezpiena un krējuma mērci vai arī būs garšīgi vienkārši tādi, kā ir. Tā kā bekons kartupelim iedos gan treknumiņu, gan sāli, tad šo uzkodu var pagatavot burtiski no divām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Garšaugos cepti topinambūri

Foto: DELFI

Vairumam noteikti ar topinambūriem ir dalītas jūtas, un daži pat baidās riskēt tos nogaršot, tomēr velti. Rudens sezonā šie zemes bumbuļi noteikti ir jāizbauda, turklāt, ja pašu dārzā tie neaug, veikalos var iegādāties vietējo audzētāju ražu. Kas attiecas uz topinambūru garšu, tie nedaudz atgādina riekstus, bet pēc konsistences tie ir ļoti mīksti, protams, ja izcepti. To izmantošanas iespējas ir plašas, sākot no krēmzupām, beidzot ar salātiem un sacepumiem, taču iepazīstoties, der izmēģināt šo klasisku, gluži kā to darām ar jaunajiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!