Foto: Shutterstock

Tā kā grilēšanas sezona ir sākusies un vasara pietuvojusies necerēti straujiem soļiem, nenāks par ļaunu smelties idejas tam, kā tad īsti sagatavot gaļas gabaliņus, pirms likšanas uz grila. Šoreiz pievērsīsimies vistas spārniņiem – grila ballīšu klasikai. Lūk, piecas marinādes, kas ir tik vienkāršas, ka noteikti izdosies!

Pirms ķerties pie spārniņu marinēšanas, pārliecinies, lai gaļa būtu kvalitatīva, gabaliņi tīri un skaisti rozā krāsā. Spārniņus visērtāk būs iemarinēt kādā cieši noslēdzamā traukā vai maisiņā – visas sastāvdaļas un vistu spārniņus var sakratīt, lai marināde gaļas gabaliņus noklātu pilnībā.

Marinādes porcijas paredzētas 12-16 vistu spārniņiem. Spārniņus katrā marinādē marinē samērā ilgi – divas līdz trīs stundas. Tasty.lv gan iesaka strikti nepieturēties pie norādīto sastāvdaļu daudzuma – ja liekas, ka kaut ko nevajag, to var pievienot mazāk vai it nemaz. Citronu sulu vienmēr var aizstāt ar mazliet etiķa un otrādi.

Sojas, ingvera, medus un ķiploku marināde

Foto: Shutterstock

Vienkārša un garšām bagāta vistas spārniņu marināde, kurā ir sastāvdaļas ar ļoti izteiksmīgu garšu. Marinādei būs nepieciešamas trīs ķiploku daiviņas, trīs ēdamkarotes medus, vismaz 100 mililitri sojas mērces, šķipsna rīvēts ingvers un mazliet citrona sulas.

Ķiploku daiviņas saspiež un ieliek bļodiņā. Tām pievieno medu, ingveru, citrona sulu un sojas mērci. Visas sastāvdaļas sajauc un ieliek traukā vai maisiņā kopā ar vistas spārniņiem. Trauku kārtīgi sakrata, lai spārniņi noklātos ar marinādi, un liek ledusskapī. Marinē divas stundas.

Šādā veidā marinētus vistas spārniņus var gatavot gan uz grila, gan cepeškrāsnī, izklājot cepampannu ar foliju.

Tomātu mērces marināde

Foto: Shutterstock

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izteiksmīga marināde, ko grūti sabojāt. Marinādei vajadzēs 100 ml tomātu mērces vai kečupa, tikpat daudz sojas mērces, vienu ķiploka daiviņu un divas ēdamkarotes cukura. Ja ir vēlēšanās, klāt var pievienot arī mazliet sāls un piparus.

Bļodiņā ielej tomātu mērci, sojas mērci, pieber cukuru un saspiestu ķiploka daiviņu. Sastāvdaļas samaisa un liek traukā kopā ar vistas spārniņiem. Pēc tam sakrata, līdz tie kārtīgi noklājušies ar marinādi, un liek ledusskapī uz divām stundām. Vistas spārniņi sanāks saldeni un ļoti sulīgi.

Jogurta un karija marināde

Foto: Shutterstock

Maigi asa vistas spārniņu marināde, kas būs tikpat labi piemērota kā grilēšanai, tā spārniņu gatavošanai cepeškrāsnī. Marinādei vajadzēs 450 gramus bezpiedevu jogurta, trīs ēdamkarotes karija pulvera, divas ēdamkarotes augu eļļas, divas tējkarotes kanēļa, divas ķiploka daiviņas un šķipsnu sāls.

Jogurtu ieliek bļodiņā, pievieno tam kariju, eļļu, kanēli, saspiestas ķiploka daiviņas un sāli. Sastāvdaļas kārtīgi samaisi, lej maisiņā un saber tajā vistas spārniņus. Maisiņu cieši aizsien un kārtīgi sakrati. Tad liec to ledusskapī un ļauj spārniņiem marinēties vismaz divas stundas vai pat visu nakti.

Olīveļļas un citronpiparu marināde

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārša marināde, ko pagatavot no tā, kas ir mājās. Tai vajadzēs aptuveni 50 gramus citronpiparu, divas ēdamkarotes sakapātu lociņu un 60 mililitrus olīveļļas. Ja marinādi gribas nedaudz citādāku, tad eļļu var aizstāt arī ar kefīru, garšas dažādošanai.

Vistas spārniņus saliek cieši noslēdzamā traukā vai maisiņā. Tad pārber ar citronpipariem, lociņiem un visam virsū uzlej eļļu. Traukam uzliek vāku un sastāvdaļas kārtīgi sakrata, pēc tam ieliek ledusskapī. Spārniņus marinē divas trīs stundas vai visu nakti.

Sinepju un sojas mērces marināde

Foto: Shutterstock

No šīs marinādes sanāks visai pikanti vistas spārniņi. Marinādei nepieciešami aptuveni 100 grami sinepju (ne tās stiprākās), 50 mililitri sojas mērces, ēdamkarote brūnā cukura un, ja ir vēlēšanās, pāris ķiploka daiviņas.

Sinepes rūpīgi sakuļ ar sojas mērci un cukuru, lai veidotos vienmērīgas konsistences šķidrums. Pēc tam marinādei, ja izmanto, pievieno arī saspiestas ķiploku daiviņas. Vistas spārniņus liek cieši noslēdzamā traukā vai maisiņā un pārlej ar marinādi. Trauku liek ledusskapī un spārniņus marinē vismaz divas stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!