Foto: Shutterstock
Gadās, ka, svētku jautrībai sitot augstu vilni, vienai alus glāzei seko jau nākamā, tad vēl viena, bet nākamajā rītā pamosties ar sāpošu galvu un pagalam nelāgu pašsajūtu, kas var likt par sevi manīt arī pāris turpmākās dienas. Kā rīkoties, lai pēc iespējas ātrāk atgūtu spēkus jaunam darba cēlienam un noskaņotos pozitīvam nedēļas sākumam?

Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem ir – daudz dzert. Protams, ne grādīgo dziru, bet ūdeni, tēju un dažādas sulas. Pārbaudīta tautas metode, kā atgūties pēc svētku priekiem, ir maigs vistas buljons vai kreftīga zupa. Te atradīsi spēcinošu zupīšu receptes.

Pārlieku trekns ēdiens jau tā sagurušajam organismam radīs papildu slodzi, tādēļ pēcsvētku fāzē hamburgerus, picas, eļļā vārītus gardumus, karbonādes un majonēzē slīgstošus salātus vajadzētu aizstāt ar liesākām alternatīvām. Daudz cietušajam kuņģim atgūties palīdzēs dažādas putras (te atradīsi receptes un padomus, kā gatavojamas piecas populārākās putras), veselīgi kokteiļi (receptes meklē te) un pašgatavoti "ātrās palīdzības" dzērieni. Piedāvājam dažas izmēģināšanas vērtas receptes, ko iesaka portāls "Fithacker".

Olu kokteilis

Divus olu dzeltenumus sakuļ ar trīs ēdamkarotēm cukura. Iegūto masu pievieno glāzei svaigi spiestas apelsīnu sulas, samaisa, pievieno 50 ml 10% saldā krējuma.

Ogu morss

Foto: Publicitātes foto

Saldētas dzērvenes, upenes vai jāņogas liek katliņā, pārlej ar glāzi ūdens, karsē. Kad ogas sāk šķīst, tās saspaida un izkāš šķidrumu caur smalku sietiņu vai marli. Ogu izspaidas liek katliņā, pārlej ar pāris litriem ūdens, vāra 5 minūtes, tad ļauj atdzist, nokāš un iegūto šķidrumu pievieno iepriekš nokāstajam. Pievieno cukuru vai medu pēc garšas.

Sālījums ar tomātu sulu

Foto: Shutterstock

Glāzei tomātu sulas pievieno 1/2 glāzi gurķu sālījuma vai skābu kāpostu sulas. Pievieno sāli, piparus un svaigi kapātus zaļumus. Visu kārtīgi samaisa. Ja vēlas, kokteili var papildināt ar svaigi spiestu burkānu vai ābolu sulu.

Citrusaugļu kokteilis

Foto: Shutterstock

Izvēlas citrusaugļus, izspiež no tiem sulu. Var gan izmantot tikai viena veida citrusaugļus, gan tos dažādās proporcijā kombinēt pēc saviem ieskatiem. Atšķaida izspiesto sulu 1:1 ar negāzētu vai gāzētu minerālūdeni.

Kefīra dzēriens

Foto: Shutterstock

Kefīram vai paniņām pievieno ledu, nedaudz gāzēta minerālūdens, ķiploka daiviņu, nedaudz piparmētru zaļumu (var izmantot arī dilles, pētersīļus, baziliku u.c.), šķipsnu sāls un ar blenderi visu sakuļ gaisīgā, viendabīgā masā. Kefīra kokteilī var iemaisīt arī tomātu sulu vai nedaudz sālījuma pēc garšas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!