Foto: Shutterstock
Vistu akniņas ir kaut lēts un garšīgs, tomēr visai kaprīzs produkts. Iespējams, tieši nezināšanas pēc daudzi tās izvēlas gatavot samērā reti. Tādēļ šoreiz sniegsim noderīgus padomus, kā pareizi cept vistu akniņas, lai rezultāts būtu delikateses cienīgs un patīkami pārsteigtu pat izlepušākos gardēžus.

1. Nepērc saldētas vistu aknas – izvēlies tikai svaigu produktu. Cepot atkausētas aknas, tās ātri vien atsulosies un pannā sautēsies savā sulā, rezultātā kļūstot sausas un nepievilcīgi pelēkas. Reiz sasaldētas akniņas nevarēs izcept tā, lai tās iegūtu skaisti zeltainu garoziņu, kas palīdz saglabāt sulas aknu gabaliņu iekšpusē.

2. Pirms cepšanas aknas rūpīgi nosusini, izmantojot papīra dvieli. Un nekādā gadījumā nesāli tās! Vistu aknas pēc savas konsistences ir ļoti maigs produkts, tādēļ sāls pievienošana veicinās gabaliņu atsulošanos. Sāli pievieno aknām, kad tās jau ir izceptas.

3. Ja vēlies, lai aknas iegūtu aptetītlīgi kraukšķīgu garoziņu, cep tās tikai iepriekš kārtīgi uzkarsētā eļļā vai sviestā. Pannā nekādā gadījumā nevajadzētu likt visas cepšanai paredzētās aknas vienlaicīgi, jo, rīkojoties šādi, eļļas temperatūra pannā strauji pazemināsies, aknas sāks sautēties savā sulā, un tu vari atvadīties no sapņa par zeltaino garoziņu. Lai novērstu šādu gala iznākumu, liec aknas uzkarsētajā taukvielā pakāpeniski – pa vienam gabaliņam, turklāt atstatus vienu no otra, lai panna nebūtu pārblīvēta.

4. Kad akniņas no vienas puses apcepušās patīkami brūnas (atceries, ka cepšanas laikā tās nevajadzētu bieži bakstīt un apgrozīt, ļaujot veidoties kraukšķīgai garoziņai), apgriez tās. Šajā brīdī pannas saturam var pievienot smalki sakapātu sīpolu vai ķiploku. Turpini cept akniņas pāris minūtes, tad pārbaudi to gatavības pakāpi, uzspiežot ar pirkstu mīkstumam – pareizi izceptiem gabaliņiem nav jābūt pārlieku cietiem. Tev jāsajūt, ka tie viducī vēl ir elastīgi, tātad būs ļoti sulīgi. Šis tad arī ir īstais brīdis ņemt pannu nost no plīts. Ja tomēr tevi māc šaubas, izcel vienu gabaliņu no pannas un pārgriez – ja vidiņš ir viegli rozīgs, nevis nepievilcīgi pelēks, tad akniņas ir gatavas.

Foto: Shutterstock

5. Ņem vērā, ka vistu akniņas turpinās gatavoties vēl pāris minūtes pēc tam, kad panna būs nocelta no plīts. No maigo vistu akniņu pārcepšanas īpaši jāuzmanās tad, ja cepšanai izmanto čuguna pannu vai līdzīga tipa pannu ar biezu apakšu, kas nezaudē temperatūru vēl krietnu brīdi pēc gatavošanas beigām. Šādā gadījumā uzreiz akniņas labāk noņem no pannas un pārliec citā traukā. Lai iegūtu gardu mērcīti, pannā palikušajiem sīpoliem vai ķiplokiem pievieno gaišo sojas mērci, karoti medus un maisot sautē, līdz mērce sāk sabiezēt, tad pārlej to akniņām, pārkaisi visu ar kapātiem zaļumiem un izbaudi katru kumosu.

Kad vistu akniņas gatavas, tās vari gan pasniegt gan kā gardu uzkodu, vēl siltas likt uz grauzdētas maizes šķēles ar kādu sālīta gurķa šķēli, gan pārliet ar krēmīgu mērci un baudīt ar griķiem, maigu kartupeļu biezputru vai makaroniem piedevās. Bet, ja vēlies, vari pagatavot īpaši gardus vistu akniņu salātus – mūsu krājumos ir lērums apetītlīgu recepšu, kuras atradīsi te.

Lai labi garšo!

Zaļumu salāti ar ceptām vistu akniņām

Klasiskos zaļumu salātus vasaras sākumā varētu ēst pat trīs reizes dienā. Bet ko iesākt, kad tirgus un dobes aicina šņakstināt zaļumus, bet krējuma aizdars jau apnicis? Kvalitatīva olīveļļa ar citronu garšu un ceptas vistu aknas kliedēs garlaicību virtuvē!

Lasīt vairāk

Ceptas cāļu akniņas ar sēnēm un tomātiem

Ceptas cāļu aknas ar sēnēm un tomātiem var pasniegt kā uzkodu ar grauzdiņiem vai kā pamatēdienu, tās pasniedzot ar kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem

Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Siltie cāļa akniņu salāti ar grauzdiņiem un bekonu

Siltie cāļa aknu salāti būs ātri pagatavojama, bet ļoti sātīga maltīte kādai vakariņu vai pusdienu reizei.

Lasīt vairāk

Ceptas cāļa akniņas konjakā pēc 19. gadsimta franču receptes

Ceptas vistu aknas var izmantot kā uzkodu kopā ar salātiem vai kā pamatēdienu ar tvaicētiem dārzeņiem. Cepšanai tiek izmantoti pīļu tauki, bet tie varētu būt arī zosu tauki, cūku tauki, sviests vai eļļa. Garšas buķete būs visgardākā, ja izmantos pīļu vai zosu taukus.

Lasīt vairāk

Vistas akniņas krēmīgi saldskābā mērcē

Vienkārša recepte slinkai svētdienas pēcpusdienai. Izrādās, maigās cāļa akniņas itin labi sader ar saldskābo tomātu mērci un tagliatelle pastu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!