Foto: Shutterstock
Šašlika gatavošana vasaras sezonā ir svēta lieta – gaļa tiek sagatavota laikus un grilēšana plānota teju visu nedēļu. Lai grilētie cūkgaļas gabaliņi būtu tik gardi, ka mēli var norīt, ir dažas lietas, ko vērts iegaumēt vai lieku reizi sev atgādināt.

Tāpēc portāls "Tasty" apkopoja piecus zelta vērtus likumus, kas palīdzēs kļūt par īstu lietpratēju šajā jomā. No svara ir ne tikai tas, ka cūkgaļa ir svaiga un no laba cirtuma, bet arī tas, kā gaļu marinē.

Izvēlies labāko gabaliņu

Foto: Shutterstock

Protams, šašlikam neko nevajadzētu žēlot – gaļas stendā pie tirgus miesnieka vai lielveikalā vaicā tikai pēc svaigākā un vietējā. Tomēr – kuru gabaliņu ņemt? Pleca gabalu, gurna gabalu vai tīru fileju?

Šašlikam piemērota būs kakla karbonāde, bezkaulu pleca gabals, kā arī pakaļējās daļas izcirtumi. Ja nav žēl lieku kapeiciņu, tad, protams, drīkst pirkt arī tīro fileju, kas ir visdārgākā cūkas daļa. Tomēr – gaļai jābūt arī mazam speķa gabaliņam, lai šašliks būtu sulīgs.

Kad gaļa iegādāta, tai jānogriež viss liekais – lielās cīpslas un āda. Šašlika gabaliņus griez nelielos kubos, aptuveni 3-5 centimetrus lielos, jo gaļa cepot sarausies. Jāatceras, ka gaļa jāgriež pret muskuļa dzīslojumu, lai tā uzsūktu marinādi un cepot būtu maigāka un vieglāk sagriežama un gremojama.

Izvēlies marinēšanai atbilstošu trauku

Foto: Shutterstock

Tā kā cūkgaļas marināde pavisam noteikti būs skābena, tai nepieciešams piemērots trauks, kurā gaļu marinēt. Tieši šī iemesla dēļ pavisam noteikti nav ieteicams gaļu marinēt metāla vai plastmasas traukos, jo skābenā marināde reaģē ar metālu un gaļai var piešķirt nepatīkamu piegaršu.

Gaļas marinēšanai vispiemērotākie būs stikla un keramiskie trauki, jo tie nereaģēs ar marinādi. Vienkārši saliec cūkgaļas gabaliņus stikla vai māla bļodā, iemarinē un uzliec gaļai virsū šķīvi. Noslogojumam izmanto kādu citu smagu trauku vai trīslitru burku ar ūdeni.

Pievieno eļļu

Foto: Shutterstock

Pat ja varētu likties, ka eļļa marinādei nav nepieciešama, tā var būtiski izmainīt to, kāds būs gala rezultāts. Tā kā eļļa ir dabīgs konservants, pirmkārt, tā neļaus gaļai tik ātri sabojāties. Tas nozīmē, ka drošu sirdi varēsi cūkgaļas gabaliņus marinēt vairāk nekā divas stundas.

Bet, tā kā eļļa ir visai maigas tekstūras, tā arī pašu gaļu padarīs nedaudz maigāku. Tāpēc, ja svārsties starp etiķa marinādi vai citronu marinādi ar eļļu, otrais variants būs drošāks. Gaļa būs ne tikai patīkami mīksta, bet nepielips pie grila restītēm, pateicoties taukvielai.

Neaizmirsti ne tikai skābumu, bet arī sīpolus

Foto: Shutterstock

Viena no tām lietām, kas cūkgaļas šašliku padara tik dievīgu, ir ne tikai skābenās marinādes sastāvdaļas, bet arī sīpoli. Cūkgaļas šašliks iegūs izteiksmīgāku garšu ne tikai pateicoties etiķim, bet arī citronu sulai, vīnam un pat rabarberiem. Tā kā etiķa un citrona sulas skābums šķeļ gaļā esošos proteīnus, arī gaļas gabaliņi būs mīkstāki, ka marinādei skābās sastāvdaļas tiks pievienotas kaut nedaudz. Tas attiecas arī uz kefīra un majonēzes marinādēm – kāda tiesa citronu sulas tikai padarīs to gardāku.

Runājot par sīpoliem un cūkgaļas šašliku – ar tiem nevajag skopoties. Ja gaļa ir paredzēta lielākam ēdāju pulkam un ir vismaz četri kilogrami, arī sīpoliem jābūt līdzvērtīgā daudzumā, vismaz ceturtajai daļai no gaļas svara. Sīpolus sagriež ripiņās un saber traukā kopā ar gaļas gabaliņiem. Marinādi un garšvielas pievieno pēc tam.

Gaļa ir jāmaisa

Foto: Shutterstock

Viens no šašlika marinēšanas noslēpumiem ir gaļas maisīšana. Kad gaļa apkaisīta ar pipariem, pievienota mazliet sāls un svaigie garšaugi (ja izmanto), tad to ar rokām kārtīgi izmīca, klāt lejot arī šķidrās marinādes sastāvdaļas. Mīcīšana un maisīšana palīdzēs gaļai piesūkties ar marinādi, kā arī padarīs to maigāku.

Lielākus cūkgaļas gabaliņus marinē aptuveni divas stundas, ievietojot ledusskapī. Lai parūpētos par to, ka marinādi patiešām jutīs, gaļu apmaisa un pamīca, gluži kā mīklu, vēlreiz. Tādā veidā gaļā tiks viss labākais no marinādes, garšvielām, sīpola gabaliņiem un rabarberiem, ja tie tiek izmantoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!