Foto: Shutterstock
Vēl var paspēt noķert zemeņu sezonu "aiz astes" - jāsteidz šīs gardās ogas sagatavot ziemas mēnešiem: saldēt, vārīt ievārījumus, kompotus un čatnijus. Žurnāls "Ievas Māja" apkopojis piecus galvenos principus, kas jāievēro katru reizi gatavojos zemeņu ievārījumu - lai tas izdotos vienmēr!

1. Ievārījumu vāra no veselām, stingrām un svaigām ogām.

2. Ja vēlies, lai ogas ievārījumā neizjuktu, tās jāvāra ar pārtraukumiem, pakāpeniski piesātinot ar cukuru. Sīrupu ar ogām lēni vāra 5-10 minūtes, tad dažas stundas ļauj tam stāvēt un tā atkārto vairākas reizes, kamēr ievārījums gatavs. 

3. Ievārījuma saldumu var samazināt un gatavošanas laiku saīsināt, izmantojot želējošo cukuru.

4. Jāuzmanās, jo ievārījumu nedrīkst pārvārīt - tad tas uzglabājoties ātri sacukurosies.

5. Kā noteikt, kad ievārījums ir gatavs? Pastāv trīs paņēmieni:

- ogas sāk kļūt it kā caurspīdīgas un grimst sīrupā;

- uz šķīvja uzliets sīrupa piliens neizplūst;

- ievārījumam vairs nerodas putas.

Zemeņu ievārījums bez cukura

Foto: Shutterstock
Ja rūpējamies par savu veselību un nevēlamies uzturā izmantot rafinētu cukuru, desertu un citu saldumu gatavošanā ir jāmeklē alternatīvas. Medus vienmēr bijis cukura veselīga alternatīva. Izrādās, medu var izmantot arī ievārījuma gatavošanā. Līdzīgi kā šo zemeņu ievārījumu, var gatavot arī melleņu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Zemeņu ievārījums franču gaumē

Foto: Shutterstock
Zemeņu ievārījums franču gaumē - eksotisks našķis burciņā.

Lasīt vairāk

Meža zemeņu ievārījums

Foto: Shutterstock
Lielisks veids, kā sagatavot uzglabāšanai ziemai aromātiskās meža zemenītes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!