Foto: Shutterstock
Viena no vasaras neaizstājamām burvībām ir uz grila kārdinoši karamelizēta gaļa, zivis, dārzeņi vai augļi. Toties viena no vispiesātinātākajām un nevainojamākajām garšas buķetēm ir grilētam steikam. Daudzi viegli baidās no steika, aizbildinoties, ka tas sanāk stiegrains un sauss. Tomēr izvēloties atbilstošu izcirtumu un necepot gaļu līdz pilnīgai gatavībai, tiks iegūts fantastisks steiks, kas sniegs patiesu baudījumu garšas kārpiņām.

Kādā restorānā, kuru sava ceļojuma laika apmeklēju, ēdienkartē kā ierasts tika piedāvāts viegli cepts steiks, vidēji cepts steiks, bet vārdi - izcepts steiks - bija nosvītroti un aiz tiem uzrakstīts: izvēlaties vistu.

Ogles un dūmi


Visgardākos steikus var izcept, izmantojot dzīvu uguni un tam vispiemērotākais ir tieši ogļu grils. Nekas nevar aizstāt īstu ogļu dūmu garšu un smaržu. Lai dūmiem piešķirtu īpašu aromātu, uz oglēm var uzbērt nedaudz ābeļu skaidas vai zariņus. Ļoti skaistu krāsu gaļai piedod alkšņu skaidu dūmi. Pirms skaidu vai zariņu uzlikšanas uz oglēm, tās ūdenī izmērcē.

Ogles liec pannas centrā, kur līdz ar to izveidosies karstāka zona. Malas no oglēm atstāj brīvas, lai gaļu varētu pavilkt uz sāniem, ja nepieciešams to cept ilgāk un lēnāk.

Gaļas izvēle


Tu vari izvēlēties ļoti dārgo fileju, kas nekad tevi nepievils, bet aromātiskāks steiks iznāks no antrekota vai karbonādes, kā arī piesātināta garšas buķete būs ekonomiskākajam flanksteikam vai šķiņķa steikam.

Gaļas aromatizēšana


Nav vajadzīgs nekas vairāk, kā pirms likšanas uz grila gaļas gabalu ierīvēt ar olīveļļu, sāli un pipariem. Ja vēlies gaļai piešķirt īpašu aromātu, sasien nelielu garšaugu slotiņu no rozmarīna vai timiāna un, to pamērcējot olīveļļā, apsmērē gaļu grilēšanas beigās. Tu vari iet vēl vienu soli tālāk un aromatizēt olīveļļu, kurā tiek pamērcēta rozmarīna slotiņa. Sagriez pētersīļus, piparmētras, pievieno kapātu ķiploku un čili, uzber sāli un uzlej olīveļļu un citronu sulu, samaisi. Izmantojot zaļo slotiņu, ar šo maisījumu apsmērē steiku.

Uzmanību: pirms grilēšanas gaļu noteikti sasildi līdz istabas temperatūrai!

Grilēšana


Liec sagatavoto gaļu uz grila pašā centrā un nesteidzies. Centies gaļu apgriezt apkārt tikai tad, kad gaļa ir karamelizējusies. Kad gaļa apgriezta, ļauj tai atkal nobrūnēt. Lai arī rakstos bieži uzsvērts, gaļu negrozīt, tomēr nebaidies gaļu ik pēc brīža apgriezt apkārt. Tādējādi sāni pret oglēm nesvils, bet pagrieztie sāni uz augšu nepaspēs atdzist. Katru pusi cep apmēram 4 - 5 minūtes, kopā grilējot ap 8 - 10 minūtēm. Pašās beigās apsmērē steiku ar garšaugu slotiņu.

Izmanto termometru


Lai nebūtu pārsteigumu, gaļas gatavības noteikšanai izmanto termometru. Vidēji cepta steika temperatūrai ir jābūt 58ºC. Ja gadījumā steiks noņemts no oglēm par ātru, neuztraucies, liec to uz uguns atpakaļ un pacep kādu brīdi ilgāk. Pēc cepšanas ļauj steikam noteikti atpūsties apmēram 10 minūtes. Lai izdodas!

Noskaties fantastiski atraktīvo itāļu šefu Dženaro Kontaldo, kā viņš cep steiku un to aromatizē ar garšaugu slotiņu.

Piedāvājam 5 steika receptes, izvēlies aromātus, kas tev patīk, un grilē vai cep! Baudi vasaru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!