Foto: Shutterstock

Svētki bez dzirkstošā vīna vai šampanieša ir kā eglīte bez rotājumiem – nepamet sajūta, ka kaut kas pietrūkst. Taču, pirms baudīt burbuļojošo dzērienu, ir dažas lietas, kas jāatsauc atmiņā. Tā ir pareiza pasniegšanas temperatūra, atkorķēšana, glāžu izvēle, piemērotas uzkodas kā arī teju pats galvenais – uzglabāšana.

Tāpēc īpaši svētku laikam un Tasty.lv lasītājiem, "Latvijas balzams" sagatavojuši piecus vērtīgus padomus. Tos, pirms atkorķējam dzirkstošo vīnu svētkos, ir vērts atkārtot, lai svinības izdotos perfektas, bet glāzēs salietais dzēriens – gards.

Pasniegšanas temperatūra

Foto: Shutterstock

Dzirkstošo vīnu divas stundas pirms pasniegšanas ieteicams ievietot ledusskapī. Sausos dzirkstošos vīnus, piemēram, Brut, pasniedz vēsākus – atdzesētus līdz 6-8oC grādu temperatūrai, bet pārējos līdz 9-10oC grādu temperatūrai. Pēc atvēršanas dzirkstošā vīna pudeli vēlams likt dzesēšanas traukā ar ledu un turēt tajā, kamēr tā tiek tukšota – trešdaļu trauka pilda ar ūdeni, pa virsu liek ledu. Pirms dzēriena liešanas glāzē ieteicams ap pudeli aptīt dvieli, lai no tās nepil ūdens.

Kā pareizi atkorķēt pudeli?

Foto: Shutterstock

Lai arī cik skaisti reklāmās un filmās izskatās dzirkstošā vīna korķa atraušana vaļā ar skaļu paukšķi, tam pārlidojot pāri visai telpai, tas tomēr nav pareizais pudeles atvēršanas veids.

Dzirkstošā vīna korķis jāver vaļā lēnām. Turot rokās pudeli 45 grādu leņķī ar kakliņu prom no cilvēkiem un telpas griestiem, no korķa noņemiet foliju un metāla gredzenu. Ar īkšķi viegli spiediet korķi uz augšu un lēnām grieziet pudeli (nevis korķi). Korķis iznāks ārā ar vieglu, elegantu paukšķi.

Piemērotākās glāzes pasniegšanai

Foto: Shutterstock

Dzirkstošo vīnu tradicionāli lej tulpjveida glāzēs – tās ļauj vērot burbulīšu virtenes un baudīt dzirkstošā vīna aromātu. Lēnām lejot, piepilda aptuveni divas trešdaļas no glāzes, ļaujot nosēsties dzirkstošā vīna putām.

Kādas uzkodas “piestāv” dzirkstošajam vīnam?

Foto: Shutterstock

Sauso jeb Brut dzirkstošo vīnu pasniedz kā aperitīvu, jo tas atver garšas kārpiņas un uzlabo apetīti. Vislabāk tas sader ar austerēm un vēžveidīgajiem, tāpēc uzkodās labāk izvēlēties šos produktus. Saldos dzirkstošos vīnus pasniedz pie deserta. Bet sausie un pussausie dzirkstošie vīni lieliski sader ar viegliem mīkstajiem sieriem.

Savukārt rozā dzirkstošo vīnu var pasniegt gan ar jūras veltēm, gan maigi sagatavotiem zivju ēdieniem. Baudot dzirkstošo vīnu, nevajadzētu lietot ēdienus ar ķiplokiem, citrusiem vai etiķi, jo tie nomāks dzirkstošā vīna garšu.

Kā uzglabāt atvērtu pudeli?

Foto: Shutterstock

Dzirkstošo vīnu var uzglabāt ledusskapī pat vairākas dienas. Pudeles noslēgšanai izmantojiet speciālos, vairākkārt lietojamos vīna un šampaniešu pudeļu korķus. Ja gadījies uz nakti aizmirst atvērtu, neiztukšotu dzirkstošā vīna pudeli, ielieciet tajā rozīni!

Rozīne "atmodinās" dzērienu, liekot tam atkal sākt dzirkstīt un burbuļot. No šī dzirkstošā vīna varat pagatavot gardu Mimoza kokteili (sajauc 300 ml apelsīnu sulas ar 100 ml dzirkstošā vīna; pasniedz šampanieša glāzē un dekorē ar apelsīna šķēlīti).

Lai dzirkstošs svētku laiks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!