Foto: Shutterstock
Tu taču piekritīsi, ka vīns nav lēts pirkums. Patiesībā tas ir dārgākais no visiem vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem, un tādēļ vien ir vērts veltīt nedaudz laika, lai vīnu iepazītu labāk. Piedāvājam piecas tikai minūti garas vīna izzināšanas mācības. Katra no šīm minūtēm iemācīs labāk izgaršot vīnu un izprast tā saderību ar ēdienu. Mācies, katrā reizē izmēģinot pa vienai mācībai, vai kopā ar draugiem kādā jautrā vakarā izmēģiniet visas piecas.

Kas ir nepieciešams?

Pudele baltvīna, piemēram, Sauvignon Blanc, pudele piesātināta sarkanvīna, piemēram, Cabernet Sauvignon. Vīnam nav jābūt ļoti dārgam. Katrai personai, kas piedalās eksperimentā, ir vajadzīgas 2 vīna glāzes, 2 nelieli trauciņi, kuros vienā ir pustējkarote cukura, bet otrā pustējkarote sāls. Vēl katram būs vajadzīga šķēle citrona, šķēle salami (ideāli, ja desa nav pārāk pikanta un aromātiska).

Kad viss sagatavots, katram degustācijas dalībniekam ielej pusglāzi no katra vīna. Šāda vīna daudzuma pietiks aptuveni sešām personām.

Pirmā mācība: Kā saprast vīna skābumu?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pagaršo vīnu un mēģini saprast tā skābumu, cik atsvaidzinošs tas ir vai arī cik ass. Lai uzzinātu atbildi uz šo jautājumu, jānovērtē siekalu daudzums mutē pēc malka iedzeršanas. Jo vairāk siekalu izdalās, jo vīns ir skābāks. Visticamākais, ka, lai arī baltvīns, iespējams, ir skābāks nekā sarkanvīns, abi vīni ir samērā skābi.

Secinājums: Visi vīni ir samērā skābi. Tas nav nedz slikti, nedz labi, bet to der zināt, īpaši gatavojoties mācībai # 2, 3 un 4.

Otrā mācība: Pagaršo vīnu ar citronu

Foto: Shutterstock

Iedzer nelielu malku baltvīna un novērtē vīna skābumu, pēc tam apēd citrona šķēlīti. Iedzer vēlreiz baltvīna malku un vēlreiz novērtē vīna skābumu. Visticamākais, ka otrais vīna malks šķitīs mazāk skābs nekā pirmais. Iespējams, tu ievērosi, ka otrajā reizē vīna garša ir kļuvusi augļaināka. Vieglai garšas maiņai būtu jānotiek arī ar sarkanvīnu, tomēr ar baltvīnu visas izmaiņas būs krasākas un pamanāmākas.

Secinājums: Skābs ēdiens mīkstina vīna skābumu, lai arī tas šķiet pretēji loģikai.

Trešā mācība: Pagaršo vīnu ar cukuru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Iedzer nelielu malku baltvīna un novērtē vīna skābumu, tad paņem uz pirksta mazliet cukura un nolaizi pirkstu. Iedzer vēlreiz baltvīna malku un vēlreiz novērtē vīna skābumu. Visticamākais, ka otrais vīna malks garšos skābāk kā pirmais. Un atkal vieglai garšas maiņai būtu jānotiek arī ar sarkanvīnu, tomēr ar baltvīnu izmaiņas būs izteiktākas.

Secinājums: Salds ēdiens vīnu padara skābāku. Tieši tādēļ pie desertiem pasniedz saldos deserta vīnus. Ja pasniegsi desertu ar sauso vīnu, tas garšos skābāk kā parasti.

Ceturtā mācība: Pagaršo vīnu ar sāli

Foto: PantherMedia/Scanpix

Iedzer nelielu malku sarkanvīna un novērtē vīna skābumu un asumu (tanīnus). Paņem uz pirksta nedaudz sāls un nolaizi pirkstu. Iedzer vēlreiz sarkanvīna malku un vēlreiz novērtē vīna skābumu un tanīnus (tanīns sarkanvīnā liek mutei justies sausai un vilkties čokurā). Visticamākais, ka otrais vīna malks šķitīs mazāk skābs un sausinošs kā pirmais. Vīna garša būs kļuvusi augļaināka. Skābuma izmaiņas vairāk attieksies uz sarkanvīnu, jo baltvīnā tikpat kā nav vai vispār nav tanīnu.

Secinājums: Sāļš ēdiens mīkstina vīna skābumu un tanīnus.

Piektā mācība: Pagaršo vīnu ar salami

Foto: Shutterstock

Iedzer nelielu malku sarkanvīna un novērtē vīna skābumu un tanīnus. Tad apēd gabaliņu salami. Iedzer vēlreiz sarkanvīna malku un vēlreiz novērtē vīna skābumu un tanīnus. Visticamāk, otrais vīna malks šķitīs mazāk sausinošs kā pirmais. Garša būs šķietami kļuvusi augļaināka.

Secinājums: Eļļains, taukains ēdiens mīkstina vīna skābumu un tanīnus, tieši tādēļ steiku pasniedz ar sausu Cabernet.

Secinājumi pēc piecām vīna mācībām: Vīna garšu būtiski ietekmē tas, ar kādu ēdienu to baudi, tādēļ atceries šīs piecas vienkāršās mācības un izmanto, lai nekļūdītos, izvēloties ēdienam piemērotu vīnu, kas izcels tā garšas īpašības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!