Foto: Shutterstock
Latvijā un citviet pasaulē vīns aizvien vairāk iekaro savas pozīcijas kā iecienītākais dzēriens, vēl vairāk – gardēži zina, ka maltītei piemērots vīns izcels un paspilgtinās tās garšas, sagādājot patiesu baudījumu garšas kārpiņām.

Ja restorānā ir pieejami someljē jeb vīnziņa pakalpojumi, būtu ieteicams tos izmantot, jo šie pieredzējušie eksperti, salāgojot izvēlēto ēdienu ar atbilstošu vīnu, aizvedīs jūs valdzinošā ceļojumā pa daudzkrāsaino garšu sajūtu pasauli.

Ne vienmēr ir situācijas, kad tuvumā ir vīnzinis, tāpēc ar savu pieredzi un ieteikumiem piemērotākā vīna izvēlei dalās "Interbaltija AG" un restorāna "Aqua Luna" someljē ar teju 20 gadu pieredzi savā jomā Romāns Komars.

Vietējais vīns ar vietējo ēdienu 

Šo principu var attēlot teju uz jebkuru situāciju – ēdiena recepte, kas cēlusies no kāda reģiona, vislabāk saderēs ar turpat ražoto vīnu. Piemēram, Pjemontes reģions Itālijā ir slavens ar trifelēm un izcilām medījumu gaļas maltītēm, ko lieliski papildina šā paša reģiona elegantie un nobriedušie sarkanvīni "Barolo" un "Barbaresco".

Steikam piemērotais vīns atkarīgs no gaļas izcepšanas pakāpes

Ja vēlaties asiņaini ceptu gaļu, tad jāizvēlas Eiropā ražots pilnmiesīgs sarkanvīns. Piemēram, no Bordo un Toskānas reģiona vai arī pasaulslavenā vīndara Pītera Sisseka veidotais Spānijas reģiona "Ribera del Duero" sarkanvīns PSI, kuram piemīt bagātīgs tumšo ogu, grilētas gaļas un dūmu aromāts.

Savukārt labi jeb "well-done" gaļas cienītājiem ieteicami Jaunās pasaules vīni, kuri ir augļaināki. Someljē rekomendē izcilu un retu Austrālijas sarkanvīnu "Penfolds St.Henri Shiraz Australia" (2006), tajā jaušas briedums un jaunība, bet aromāts atgādina upeņu, kazeņu un tumšās šokolādes apvienojumu.

Jo vieglāks ēdiens – jo vieglāks vīns

Vīnu pieskaņo ēdiena galvenajai komponentei un mērcei. Jo vieglāks ēdiens – jo vieglāks vīns un pretēji. Piemēram, vieglai zivij kā zandartam, kas pasniegts kopā ar dārzeņiem, aizdarītu ar citronu zaļumu sviestu, piestāvēs delikāts baltvīns - "Gavi" vai "Riesling".

Jūras veltēm - viegls baltvīns ar jūras raksturu

Jūras veltes, piemēram, gliemenes ir produkti ar jūras garšu, tāpēc ieteicams izvēlēties līdzvērtīgi vieglu baltvīnu ar jūras garšu, piemēram, "Chablis" vai "Muscadet". Piemēram, vīnā, garšaugos, ķiplokos un sviestā sutinātās "Vongole" gliemenes ieteicams baudīt ar Itālijas reģiona "Marche" baltvīnu, darinātu no "Verdicchio" vīnogām, kurā var sajust jūras zāles aromātu un elegantu minerālu garšu.

Mazliet saldāks nekā deserts

Kombinējot desertu un vīnu ir vēlams ievērot svarīgu noteikumu – desertvīnam ir jābūt nedaudz saldākam par pašu desertu.

Vīnzinis kā piemēru min restorāna "Aqua Luna" piedāvāto klasisko saldo ēdienu "Black Forest šokolādes Gateau" (riekstu un šokolādes biskvīts, liķierī izturēti melnie ķirši, melnā šokolāde, svaigi ķirši, zelts) baudīt kopā ar Sicīlijas desertvīnu, ražotu no vītinātām vīnogām. "Pellegrino Passisto di Pantelleria Sicilia" (2012) ir raksturīga svaigu un žāvētu augļu aromāts un labi sabalansēta salda garša.

Noslēgumā vēl daži vīnziņa ieteiktie knifiņi. "Jo asāks ēdiens, jo vīnam vajadzētu būt ar zemāku alkohola saturu. Tikmēr treknākai maltītei ieteicams pieskaņot vīnu ar augstāku skābuma līmeni," piebilda Komars.

Someljē atzīst, ka piemeklēt vīnu, kas papildinās un izcels ēdiena nianses, ir vesela māksla, un to var apgūt gan eksperimentējot, gan arī izzinot vīna darīšanas vēsturi, dažādus pasaules vīna darīšanas reģionus un to tradīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!