Foto: Shutterstock

Tā kā pavasaris nu iesācies pilnā sparā, jātver katra velte, ko var nolasīt piemājas dārziņā. Šajā gadījumā gan vajadzēs atrast kādu pudurīti, jo nu sākusies pirmo nātrīšu sezona. Tie, kas nātres bauda jau gadiem, zinās, ka sīkās lapiņas ir ne vien ļoti vērtīgas, bet arī gardas. Bet kā noplūkt nātres un sagatavot, lai tās nedzeltu ne vien rokās, bet arī mēlē?

Plūkšanai izvēlies tās jaunās nezāles, kas ir skaisti un koši zaļas, ar nelielām lapiņām. Nātru ievākšanai lieti noderēs darba cimdi, lai nesadzeltu rokas – pat pirmās pavasara nātres ir visai ņipras. Kad nātres saplūktas, nesteidzies tās skalot uzreiz, ja gatavot paredzēts pēc vairākām stundām. Tas palīdzēs tām nesabojāties un mitrām nesaspiesties sainītī.

Kad pienācis laiks nātres gardi pagatavot, tās kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no zemes paliekām, kā arī dzelošajiem matiņiem. Tomēr ar aukstu ūdeni visu nenoskalot – nātres obligāti nepieciešams arī noplaucēt. Katlā uzvāra ūdeni. Kad tas verdošs, liek tajā nātres un plaucē (blanšē) 3–5 minūtes, norāda "Termorelax". Pēc tam noplaucētās nātres ieliek ledusaukstā ūdenī, lai apturētu karsēšanos un tās saglabātu savu zaļo krāsu. Lai nātres nebūtu mitras, tās nosusina starp papīra dvieļiem.

Noplaucētās un nosusinātās nātres pēc tam var izmantot, kā vien tīk. Tās noderēs gan lapu salātiem, gan zupām, gan blenderētajiem kokteiļiem jeb smūtijiem, kā arī no tām var pagatavot zaļumu mērcīti – pesto. Nomazgātās nātru lapiņas var arī izkaltēt un izmantot kā garšaugu vai tēju. Nātru pulveris izcili gards būs ar maltās gaļas ēdieniem, piemēram, kotletēm. Tāpat nātru biezeni, kur lapiņas saberztas ar sāli un pipariem, var pievienot pīrāgu pildījumiem. Bet pašas lapas iederēsies omletēs, gluži tāpat, kā spināti.

Nātru krēmzupa no Ērika Dreibanta

Foto: Shutterstock

"Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus," stāsta "Restorāna 3" šefpavārs Ēriks Dreibants. Šefpavārs piedāvā pavasara delikateses recepti – nātru krēmzupu.

Lasīt vairāk

Nātru pesto

Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.

Lasīt vairāk

Nātru zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Pavasarī viens no vērtīgākajiem un veselīgākajiem zaļumiem ir jaunās nātrītes, kas aug malu malās. Pareizi apstrādājot dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.

Lasīt vairāk

Nātru salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Nātru salāti ar olu pavasara vitamīnu uzņemšanas programmai.

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!