Foto: Publicitātes foto

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) par 635 600 eiro atjaunos fasādi ēkai Brīvības ielā 32 Rīgā, kas pazīstama kā suvenīru veikala "Sakta" atrašanās vieta, kā arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) pagaidu ekspozīcijas vieta, pavēstīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Darbu gaitā notiks ēkas fasādes atjaunošana, noteku sakārtošana, kā arī zibensaizsardzības atjaunošana. Darbus veikšanai tiek slēgts līgums AS "Būvuzņēmums Restaurators", līguma summa – 635 634 eiro, kuru segs no VNĪ kapitālieguldījumiem.

"Lai gūtu skaidrību par saglabājamām kultūrvēsturiskajām vērtībām, namam tika veikta arhitektoniski – mākslinieciskā izpēte. Fasādes atjaunošana notiks ēkas iemītniekiem atrodoties telpās, iespējami netraucējot to darbībai. Atjaunošanas darbus iecerēts pabeigt līdz 2021. gada sākumam," piebilda Griškevičs.

Ēkā šobrīd atrodas arī "Latvijas pasta" filiāle, kā arī vairākas kafejnīcas un kioski, taču vēsturiskais uzraksts "Sakta" namu rotā vēl aizvien. LNVM ekspozīcija un izstāžu zāles namā - bijušajās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes telpās mājo kopš 2014. gada.
Nams Brīvības ielā 32 celts pēc Rīgas pilsētas aizsargmūru nojaukšanas 19. gadsimta 60.–70. gados.

VNĪ šobrīd īsteno 118 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. VNĪ dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!