Foto: Shutterstock
Plaucētā mīkla ir tā brīnummīkla, kura cepoties uzpūšas un maizītes vidū veido tukšumu un kuru pēc tam var pildīt ar dažādiem gardiem krēmiem. Patiesībā, tā ir ļoti vienkārši pagatavojama mīkla, nav salda un pārāk trekna, tādēļ lieliski saderas ar krēmīgajiem pildījumiem gan saldiem, gan sāļiem. Šie septiņi padomi palīdzēs tiem, kuri mīklu gatavo pirmo reizi un kuriem jāpārvar bailes nezināmā priekšā.

Nevāri ilgstoši ūdeni mīklas gatavošanai

Mīklas gatavošanas pirmais solis ir ūdens uzvārīšana ar sviestu. Ūdens ir tikai jāuzvāra, to nedrīkst ilgstoši vārīt. Tādēļ būtu vēlams neaizrauties ar citiem darbiem brīdī, kad uz uguns uzlikts katliņš ar ūdeni un sviestu. Ja ūdens kādu laiku vārās, tas izgaro un mīklai nepieciešamais daudzums vair nav atbilstošs receptē paredzētajam, mīkla izveidojas pārāk bieza.

Milti karstajam ūdenim jāpievieno strauji

Kad ūdens ar sviestu vārās, to noņem no uguns un uzreiz strauji ieber miltus. Berot miltus no glāzes, process var būt pārāk lēns, tādēļ labāk izvēlēties bļodiņu. Turklāt pirms miltu iebēršanas katliņā tajā iemaisa jau sāli vai cukuru, vai citas garšvielas, kādas paredzētas pēc receptes. Miltus bļodiņā un piedevas sijā caur sietiņu, lai tie būtu gaisīgi.

Vienlaicīgi, berot miltus, ar otru roku ātri maisa mīklu. Tā kā milti izbirs strauji, drīz vien ar otru roku varēs pieturēt katliņu, kamēr strauji tiek iemaisīti milti. Pēc tam mīklu liek atpakaļ uz uguns, kura nedaudz samazināta, un turpina maisīt, līdz mīkla atlec no katla malām un veidojas glīta, gluda mīklas lode, apmēram 2 minūtes.

Olas pievieno siltai mīklai, nevis karstai

Līdzko mīkla saveļas lodē, to noņem no uguns. Pirms mīklai pievieno olas, tai ir nedaudz jāatdziest, lai olas mīklā neizceptos. Mīkla nedrīkst atdzist arī auksta. Tai ir jābūt siltai. Ja pirksts, pieskaroties pie mīklas, nedeg, tad nedegs arī olas.

Foto: Shutterstock

Olas mīklai pievieno pa vienai. Katru reizi mīklu rūpīgi izmaisot. Tā kā olas mēdz būt dažādos lielumos, tad reizēm nav jāpievieno visas olas, kā norādīts receptē. Visērtākais veids, kā kontrolēt procesu, ir olu vispirms sakult nelielā bļodiņā un no bļodiņas ieliet mīklā. Par pirmajām olām var neuztraukties, bet pēdējo olu mīklai pievieno pa daļām un vēro, cik mīksta izveidojusies mīkla. Līdzko mīklai ir vajadzīgais biezums, olu pārtrauc pievienot vai, tieši otrādāk, pievieno papildu olu.

Kādai tad jābūt mīklai? Mīklai jābūt gludai, spīdīgai, pietiekoši biezai un vienlaicīgi tik mīkstai un maigai, lai tā nokarātos no karotes. Uzliekot mīklas piciņu uz šķīvja, tai nav jāizplūst. Kuļot mīklu, no karotes vai miksera veidojas viļņi, kas bļodā uz mirkli saglabā savu formu, nevis uzreiz izplūst. Vēl viena saprotama mīklas pazīme - tai paņemtai uz pirksta ir jāsaglabā sava forma, līdzīgi kā zobu pastai uz birstītes.

Būtu jāņem vērā arī fakts, ka kuļot mīklu ar koka karoti, olas vajadzēs vairāk, bet, kuļot ar mikseri, mazāk. Tā kā mikseris jaudīgi sakuļ mīklu, tā ātrāk veidojas šķidra un tekoša, līdz ar to olas jāpievieno mazāk.

Ja mīklai būs pareizais mīkstums un biezums, tā, izspiesta caur robotu konditorejas uzgali, saglabās savu rakstaino, viļņoto virsmu.

Ja pēc kāda brīža, strādājot ar mīklu, atklājas, ka tā ir pārāk bieza vai mīksta - tā vai nu ļoti grūti spiežas caur konditorejas uzgali vai izplūst no uzgaļa - to pielabo, pagatavojot nelielu daudzumu jaunu mīklas porciju. Atbilstoši biezai mīklai pievieno šķidrāku mīklu, bet šķidrai biezāku.

Pannai jābūt netaukainai vai mitrai

Pannu tikai izklāj ar cepamo papīru, piestiprinot ar mīklas piciņu stūrus, lai papīrs negrozītos. Ja panna būs taukaina, vēja kūkai veidosies bieza apakšējā garoza, kuru būs grūti noņemt no papīra.

Visērtāk izmantot silikona paklājiņu, kuru nevis ietauko, bet bagātīgi samitrina zem krāna, nopurina un ieklāj pannā. Mitrais silikona paklājs krāsnī radīs tvaikus, kas veicinās kūciņu uzpūšanos.

Mīklu uz pannas var likt ar mitru karoti, ar konditorejas maisiņu un atbilstošu uzgali, ar parastu maisiņu, kuram, nogriezts stūris, vai ar cepamā papīra tūtu, kurai nogriež galu.

Mīklu liek nelielā daudzumā. Ja mīkla būs uzlikta par daudz, tā slikti uzpūtīsies. Mīklu liek uz pannas ar atstarpi, lai kūciņām ir vieta pūsties, ne tuvāk par 2 centimetriem.

Foto: Shutterstock

Ja, spiežot kūciņas, ir izveidojušies negribēti negludumi, neuztraucies, ar mitru pirkstu tos nogludini. Visas kūciņas vari nevis apziest ar olu, bet tikai ar ūdeni.

Kūciņas jācep uzreiz pēc mīklas izspiešanas

Ja kūciņas uzreiz neliks cepeškrāsnī, to virsējā kārta sāks kaltēties un kļūs pārāk sausa, tādējādi veidojoties nevēlamai garozai, kura traucēs kūciņām uzpūsties. Ja visu mīklu uzreiz nevar cept, atstāj mīklu konditorejas maisiņā vai katliņā, to apklājot ar pārtikas plēvi. Tikai īsi pirms likšanas krāsnī gatavo nākamo pannu.

Cepeškrāsnij jābūt karstai un mitrai

Foto: Shutterstock


Cepeškrāsni laicīgi uzkarsē līdz 180ºC ar ventilatrora režīmu, 210 - 220ºC parastai cepeškrāsnij. Kad krāsnī ieliek cepties kūciņas, ar smidzināmās pudeles palīdzību krāsnī iepūš nelielu ūdens mākoni. Ja nav šādas pudeles, var izlīdzēties ar nelielu ūdens daudzumu krūzītē, kuru, līdzīgi kā pirtī, iešļāc apakšā uz krāsns karstās grīdas.

Nevirini krāsns durvis, kamēr cepas vēja kūkas

Temperatūrai krāsnī jābūt vienmērīgai. Ja atvērsi durvis priekšlaicīgi, kūciņas sakritīs un neuzpūtīsies. Nelielas kūciņas cepsies apmēram 20 minūtes. Pēc pirmajām 10 minūtēm nedaudz samazini krāsnī temperatūru. Vēro kūciņas caur stiklu, līdz tās labi uzpūtušās un tām izveidojusies gaiši brūna garoziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!