Foto: Shutterstock
Pica ir viens no pasaulē gardākajiem un populārākajiem ēdieniem un lieliski, ka atšķirībā no supersarežģītajiem restorānu ēdieniem, tā ir ātri pagatavojama arī mājas apstākļos. Viss vienkāršais, protams, ir ģeniāls, bet ne viss ģeniālais ir vienkāršs - "pašdarbība" bez priekšzināšanām var rezultēties miklā un staipīgā mīklas pamatnē, apdegušās picas maliņās un putrveidīgas konsistences pildījumā.

Kulinārijas speciālisti no žurnāla Bon Appétit iedrošina: apejot ar līkumu iesācēju populārākās kļūdas un apgūstot pāris viltībiņas, tu noteikti varēsi pārsteigt savējos ar picu, kuru nekaunoties varētu piedāvāt pat Anglijas karalienei.

Mīkla

Sāls piešķir mīklai izteiktāku garšu. Bieži vien cilvēki neiedomājas, ka tieši kraukšķīgā un gardā mīklas garoziņa ir tā, kura picu padara par PICU. Lielākoties veikalā nopērkamā gatavā rauga mīkla ir vairāk salda nekā sāļa, tādēļ picai tā īsti nederēs. Protams, nevajag "iekrist" otrā galējībā, pārspīlējot ar mīklai pievienojamo sāls daudzumu, jo to satur arī tādas pildījuma sastāvdaļas kā olīvas, anšovi un Parmezāns.

Forma

Nav teikts, ka tev ir jāapgūst žongliera cienīga meistarības pakāpe, uzvirpuļojot picas mīklas pamatni līdz pat virtuves griestiem, bet ņem vērā – mīklas rullēšana izspiedīs no tās visus gaisa burbulīšus, padarot picas pamatni cietu un gumijotu. Nākamreiz pamēģini mīklu uzmanīgi staipīt ar pirkstiem, līdz tā ir vēlamajā izmērā un biezumā.

Neuztraucies, ja picas pamatne neizdodas perfekti apaļa - tam nav nekādas nozīmes, jo tava pica var būt ovāla, kvadrātveidīga vai iegūt jebkādu tev tīkamu formu.

Ja šķiet, ka mīkla ir neelastīga, tad, iespējams, tai ir nedaudz jāsasilst. Atstāj to siltumā uz 15 minūtēm un tikai tad mēģini stiept vēlreiz.

Mērce

Tu taču neizmanto veikalā iegādātu mīklu, vai ne? Tad kāpēc gan lielisko, pašgatavoto pamatni sabojāt ar rūpnieciski ražotu mērci? Tā pilnīgi noteikti satur pārāk daudz cukura, turklāt ne ar ko nebūs iespējams nomaskēt "veikala" garšu.

Ja domā, ka lieliska mērces alternatīva būs svaigu tomātu šķēlītes, tu, diemžēl, maldies, jo tie satur pārāk daudz ūdens un īsajā picas cepšanas laikā nepaspēj izcepties.

Būs lieliski, ja pagatavosi vienkāršu picas mērci, katliņā savārot sasmalcinātus tomātus, ķiplokus, baziliku, sāli, cukuru un piparus. Ja gribi ietaupīt laiku, pagatavo svaigo mērci, sablendējot tomātus, ķiplokus, baziliku un pāris anšovus.

Siers

Izvēloties sieru picai, ņem vēra vienkāršu pamatprincipu – nepērc jau sašķēlētu un sarīvētu produktu, jo tas būs krietni dārgāk. Arī pavisam lētos sierus labāk atstāj veikala plauktā. Ja vien tev ir iespēja, labāk izvēlies kvalitatīvu sieru, jo sastāvdaļu izvēle ir viena no lielākajām mājās gatavota ēdiena priekšrocībām.

Pildījums

Gaļa ir tava vājība un tu labprāt vienā picā sakombinētu pat desmit dažādus gaļas izstrādājumu veidus? Nāksies tevi apbēdināt – šādu picu gatavošanu labāk atstāj profesionāļu ziņā. Ne tāpēc, ka tev tas varētu neizdoties, bet, tādēļ ka bagātīgiem picas pildījumiem ir nepieciešama profesionālā krāsns ar ļoti, ļoti, ļoti augstu temperatūru.

Izvēloties mājās gatavojamas picas pildījuma sastāvdaļas, ieteicams izvairīties no veselām olīvām, paprikas, rikotas, Parmezāna, vistu spārniņiem, peperoni, svaigām sēnēm un brokoļiem. Vienmēr saki "jā" mocarellai un bagātīgai tomātu mērcei. Un neaizmirsti tikko no krāsns izņemtu picu pārslacīt ar kvalitatīvu olīveļļu.

Cepšana

Netici "speciālistiem", kuri saka, ka kvalitatīvu picu mājas apstākļos nav iespējams izcept bez speciāla picas akmens. Lieliska un kraukšķīga pica izdosies arī, ja cepsi to uz vecā – labā cepamā papīra.

Lai iegūtu kraukšķīgu pamatni, iepriekš kārtīgi sakarsē cepeškrāsni un iezied cepamo papīru ar eļļu. Lai pārbaudītu, vai pica ir izcepusies, ar virtuves knaiblēm pacel tās maliņu un apskaties, vai apakšiņa ir zeltaina, jo picas maliņas vienmēr izcepas ātrāk.

Daudzi noteikti nav aizdomājušies līdz tam, ka izvēloties "ūdeņainas" pildījuma sastāvdaļas, piemēram, svaigu mocarellu, ir ieteicams picas pamatni pirms pildījuma uzklāšanas pāris minūtes apcept krāsnī.

Temperatūra

Neuztraucies, ka mājas apstākļos nav iespējams sasniegt tik augstu temperatūru kā profesionālajās krāsnīs. Uzstādi savai cepeškrāsnij augstāko iespējamo temperatūru, jo, cepot picu ierastajos 180 – 200 grādos, tu visticamāk iegūsi izstrādājumu ar miklu pamatni un pārceptu pildījumu. Ideālas picas devīze ir: Karsti un ātri!

Un atceries, ka krāsnī ieliktu picu nedrīkst atstāt bez uzraudzības, jo tā ir mežonīga – pārcepšana reizēm ir pārdesmit sekunžu jautājums. Atmet visus gatavajās picu receptēs norādītos cepšanas laika ieteikumus un ņem vadību savās rokās – kad siers sāk burbuļot un picas maliņas ir zeltaini brūnas, ir īstais laiks izcelt savu darinājumu no krāsns un nekavējoties nobaudīt.

Klasiskā picas mīkla

Gardas picas pagatavošanas pamatā ir kvalitatīvi sagatavota mīkla, gluži tāpat kā latviešu tradicionālajiem pīrāgiem. Ja mīkla ir izdevusies, tad pārējais picas pagatavošanas process ir tīrā improvizācija.

Lasīt vairāk

Saldā pica ar šokolādi un riekstiem

Foto: Vida Press
Lai pagatavotu šo picu, mīklu vari jaukt pati, bet tikpat veiksmīgi var izmantot jau gatavās picas pamatnes, kuras veikalā atrodamas pie saldētajiem produktiem. Mēs izmantojām jau gatavo pamatni, tādējādi krietni saīsinot gatavošanas laiku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!