Foto: Shutterstock
Lai arī ledusskapis ir viena no vērtīgākajām sadzīves iekārtām jūsu mājās, jāatceras, ka visus produktus tajā uzglabāt nav vēlams, piemēram, konservi un ievārījumi tajā lieki aizņem vietu, savukārt cieti dārzeņi, piemēram, kartupeļi, burkāni, sīpoli, pastinaki ledusskapī var pat ātrāk sabojāties.

Ledusskapī nav vēlams glabāt arī tomātus, gurķus, kabačus, baklažānus un citus dārzeņus, kuros ir daudz ūdens, jo tie aukstumā ātrāk sabojājas un sāk pūt.

Arī melones un ķirbis no uzglabāšanas ledusskapī nekļūst labāki, vēsta laikraksts "Latgales Laiks". Arī sagrieztu meloni nav vēlams likt ledusskapī, ja neizdodas visu apēst, labāk izmetiet, jo tā sāks izdalīt etilēna gāzi. Ja melones vai ķirbja miza nav bojāta, tos var uzglabāt pat istabā, kādā skapītī vai citā vietā. To pašu var teikt arī par āboliem, bumbieriem un vīnogām.

Ledusskapis nav īstā vieta arī tropu augļu glabāšanai - zemā temperatūrā augļi sāk pūt un izdala kaitīgas vielas. Citrusaugļus labāk glabāt kādā skapja plauktā, savukārt granātābolus un hurmu ietin vairākās papīra kārtās un uzglabā sausā vietā istabas temperatūrā. Pusgatavi augļi šādos apstākļos pat teicami nogatavinās.

Ledusskapī neuzglabā arī šokolādi un konfektes, norāda laikraksts. Zemā temperatūrā uz šokolādes parādās kondensāts, kas vēlāk izkalst, atstājot vietā mazus cukura kristāliņus, kas izskatās pēc nosirmošanas. Protams, ēst saldumus varēs, taču to izskats vairs nebūs pievilcīgs, arī garša vairs nebūs tik laba. Ja saldumi ir iepakoti vakuuma polietilēna iepakojumā, tad kondensāts var likt saldumiem ne tikai nosirmot, bet pat sapelēt.

Ja olīveļļu tur ledusskapī, tā var sākt pārslot un kļūst nebaudāma, savukārt medus, glabāts aukstumā, zaudē savas vērtīgās īpašības.

Ledusskapī var uzglabāt gaļu, zivi un vistu, taču saldējamā kamerā krājumus labāk ievietot, sadalītus vienreizējās porcijās. Noderīgas būs uzlīmētas etiķetes ar norādēm, kas atrodas maisiņā. Jāatgādina, ka vienreiz atkausētu gaļu nedrīkst saldēt atkārtoti, tā kļūs sausa, sīksta un bezgaršīga, turklāt pastāv iespēja, ka uz gaļas savairosies kaitīgās baktērijas. Ielāgo, ka gaļu vai zivi pirms saldēšanas nedrīkst mazgāt.

Svaigu gaļu, zivis vai vistu, ko drīzumā paredzēts pagatavot, tāpat arī pusfabrikātus var uzglabāt ledusskapja zemākajā plauktā virs dārzeņu nodalījuma. Dažas saimnieces mēdz novietot šos produktus uz augšējā plaukta, kur temperatūra ir viszemākā, taču mediķi to darīt neiesaka, jo no gaļas notecējušais šķidrums var nokļūt uz zemāk esošā biezpiena, piena vai citiem produktiem, izraisot vēlāk smagu saindēšanos, atgādina laikraksts.

Sieru labāk uzglabāt ledusskapī bez polietilēna iesaiņojuma, bet labāk to ievietot plastmasas traukā kopā ar pāris sīkiem makaroniem, kuri uzsūks mitrumu un neļaus sieram pelēt.

Olas jāizvieto ledusskapja durtiņās, nekādā gadījumā tās nedrīkst uzglabāt veikala iepakojumā.

Maizi var uzglabāt ledusskapī, ievietojot traukā, ko var cieši noslēgt. Zemā temperatūrā maize nepelēs, bet noslēgtais trauks neļaus tai sacietēt. Savukārt, saldējamā kamerā maize var uzglabāties svaiga pat vairākus mēnešus. Maizi labāk iesaldēt, iepriekš sagriežot rikās, tad vajadzīgo porciju lieciet slēgtā traukā un kādu laiciņu paturiet siltumā, līdz tā pati atlaidīsies.

Pīrāgus, kēksus, ruletes lieliski uzglabā saldētavā. Tos cieši jāietin folijā vai polietilēnā, lai tajā neiekļūtu gaiss, un lieciet saldētavā un vajadzīgo laiku. Kad būs nepieciešams, neatkausējot sasildiet mikroviļņu krāsnī slēgtā traukā vai arī parastajā krāsnī – neviens neticēs, ka našķis nav cepts tikko. Šis nosacījums gan neattiecas uz pīrāgiem ar sīpoliem, kāpostiem un olām – saldēšana tikai pasliktina to garšu.

Piens polietilēna vai papīra iepakojumā nesaskābs vairākas dienas, ja to uzglabāsiet saldētavā, taču tā garša un vērtīgās īpašības gan samazināsies, tāpēc piena krājumus veidot nav vēlams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!