Foto: Shutterstock
"Vienu karotīti par mammu, vienu karotīti par tēti" ir bieži dzirdēta "mantra", ko skandina vecāki, mēģinot pierunāt mazo delveri iztukšot putras bļodiņu. Iespējams, tieši tādēļ, daudziem arī pieaugušā vecumā ir visai rezervēta attieksme pret šo neapšaubāmi veselīgo un garšīgo ēdienu. Ja arī tu uzskati, ka sviestmaizes vai cepta ola ir labākā brokastu izvēle, tad mēs pierādīsim, ka ir vesela virkne iemeslu, kādēļ tieši putra būtu dēvējama par brokastu galda karalieni. Uzzināsi arī, kā pareizi vārīt putru, ar kādām piedevām papildināt, lai tā būtu izcili garda, un kuras putras ir visvērtīgākās.

Graudaugu putra ir vērtīga organisma "degviela", kas sniedz enerģiju un sāta sajūtu līdz nākamajai ēdienreizei. Pēc putras ēšanas cukura līmenis asinīs paaugstinās pakāpeniski, tāpēc sāta sajūta saglabājas ilgāk. Izrādās, ka, ēdot biezputras, smadzenēs veidojas serotonīns – viela, kas izraisa labu noskaņojumu un mazina ēstgribu. Graudaugu putraimi ir salīdzinoši lēts produkts, un vēl viena putru priekšrocība ir to dažādība, jo putras var būt gan saldas, gan sāļas.

Ja tev šķiet, ka putras vārīšana ir piņķerīgs process, te uzzināsi, kā putru vārīt pareizi, lai tā allaž izdotos nevainojami garda.

Lai arī šķiet, ka putra ir mīksta un ātri sagremojama, tomēr visas putras ir kārtīgi jāsakošļā, jo ogļhidrāti sāk šķelties jau mutē. Ja biezputru kārtīgi nesakošļā, tad vēderā veidojas smaguma sajūta un pēc laika tas sāk uzpūsties un burkšķēt.

Foto: Shutterstock

Klasiska izvēle ir auzu pārslu putra, kas patiesi ir viena no spēcinošākajām un pilnvērtīgākajām maltītēm, taču ne visiem izdodas pagatavot tumīgu putru. Lai putra nebūtu gluma, nelej klāt papildu ūdeni, kad tā vārās. Vērtīgus ieteikumus, kā acumirklī nesabojāt sātīgo maltīti, uzzini šeit, kur atklāti knifiņi arī grūbu, prosas un rīsu putras vārīšanā.

Vai tā būtu auzu, mannas vai kādu citu putraimu putra, izmēģini kādu reizi ūdens vai piena vietā izmantot ko citu, piemēram, kādu riekstu pienu (mandeļu, lazdu riekstu u.c.), tādā veidā iegūsi vēl interesantāku garšu. Arī auzu, rīsu un sojas piens piešķirs interesantu garšas niansi, bet krēmīgumam izmanto kokosriekstu pienu.

Kas attiecas uz pamatprodukta izvēli, bez auzām un mannas kaut reizi vērts izmēģināt arī prosu, rīsus, kamu, kvinoju, zaļos griķus, kukurūzas putraimus un pat grūbas.

Kad putra izvārīta un gatava pasniegšanai, ievārījuma vietā kādu reizi pievieno sīrupu (kļavu, agaves, cukura), medu, sviesta pikuci, svaigus vai žāvētus augļus, riekstus, sēklas, ābolu biezeni, sukādes vai pat jogurtu. Ļoti labi garšos, ja siltā putrā iemaisīsi saldētas ogas – mellenes, zemenes, avenes, upenes, smiltsērkšķus vai ko citu. Ogas pakusīs, sāks sulot un patīkami atsvaidzinās jebkuru putru.

Foto: Shutterstock

Šeit atradīsi daudz un dažādu ideju, ko vēl pievienot putrai – gan sāļai, gan saldai – lai tā garšotu vēl labāk.

Tiem, kas iecienījuši pilngraudu produktus, piemēram, grūbas, savvaļas rīsus, kvinoju, bulguru, griķus, ēst ikdienā, noteikti kaut reizi ir ienācis prātā – kā tos izvārīt ātrāk. Izrādās, veselos pilngraudus var izvārīt pat divtik ātri, ja izmanto kādu vienkāršu viltību – šeit uzzināsi vairāk par to.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!