Rasola alternatīva Holivudas stilā: kā pagatavot kārdinošos Koba salātus
Foto: Shutterstock

Šis tradicionālais amerikāņu virtuves ēdiens ir radies Holivudā jau vairāk kā pirms 80 gadiem. Pateicoties tam, ka sastāvdaļas nesamaisa, bet gan glīti izkārto uz šķīvja, jau no skata vien varen apetītlīgie Koba salāti ir gluži kā radīti viesību galdam un būs izcila izvēle mūžīgi visuresošā rosola vietā. Holivudas salātu garša ir patiešām unikāla – svaiga, bet tajā pašā laikā pikanta un ļoti sātīga, pateicoties īpašai vinegreta mērcei ar zilā siera piedevu.

Tradicionālu Koba salātu sastāvdaļas ir vistas vai tītara gaļas gabaliņi, bekons, cieti vārītas olas, tomāti, avokado, siers un salātlapas, visu šo apetītlīgo sastāvdaļu buķeti aizdarot ar sadrupinātu zilo sieru un vieglu vinegreta mērci. Sākotnējā receptē ietilpa arī selerijas, lociņi un kressalāti. Vēsturnieki joprojām strīdas par to, vai Koba salāti tika radīti 1929. vai 1937. gadā, tomēr oficiāli reģistrēts ir 1937. gads, kad tie pirmoreiz tika pasniegti Holivudas restorānā “Brown Derby”, skaidro portāls "Whaatscookingamerica".

Starp citu, pašos pirmsākumos arī rasols jeb Olivjē salāti tika servēti, liekot sastāvdaļas kārtām, gluži kā Koba salātos. Taču laika gaitā franču pavāra radītā recepte Krievijā piedzīvoja izmaiņas, jo restorāna apmeklētāji nolēma, ka salāti būs gardāki, ja sastāvdaļas tiks samaisītas kopā ar mērci. Kas zina, šī no Krievijas aizgūtā ideja var lieti noderēt arī amerikāņu iecienīto salātu uzlabošanai.

Nedaudz vēstures

Rasola alternatīva Holivudas stilā: kā pagatavot kārdinošos Koba salātus
Foto: Shutterstock

Koba salāti, kas, iespējams, ir slavenākie salāti (izņemot varbūt vienīgi Cēzara salātus) Amerikas kulinārajā vēsturē, patiesībā tika radīti tīrās nejaušības pēc.

Salātu autors bija restorāna menedžeris Roberts Hovards Kobs jeb Bobs Kobs, kuram radās ģeniāla idejā šādi izmantot produktu pārpalikumus. Pēc garas darba dienas, kurā Kobam nebija atlicis laika ieturēt maltīti, viņš mēģināja pagatavot kaut ko no tā, kas bija pieejams restorānā.

Citi vēsturnieki apgalvo, ka īstais salātu autors ir restorāna galvenais pavārs Roberts Kreiss, kurš tos radīja par godu menedžerim Kobam. Vārdu sakot, versijas ir vairākas, un iespējams, vēsture daudz ko noklusē, bet paša restorāna “Brown Derby” piedāvātais stāsts ir šāds.

Kādā vēlā 1937. gada vakarā restorāna toreizējais īpašnieks Bobs Kobs izbadējies klīdis pa restorāna virtuvi, meklēdams kaut ko uzkožamu. Atvēris milzīgo ledusskapi, viņš sācis ņemt ārā atrastos produktus – salātu galviņu, avokado, kressalātus, tomātus, aukstu vistas krūtiņu, lociņus, cieti vārītu olu, sieru un franču salātu mērci. To visu sasmalcinājis, viņš pievienoja kraukšķīgu bekonu, kuru kāds aizņemts pavārs bija atstājis uz pannas – un salāti bijuši gatavi ceļam uz pasaules slavu.

Tie bija tik lieliski, ka Koba paziņa Sids Graumans (Graumana Ķīniešu Teātra īpašnieks – tajā laikā ietekmīga persona Holivudas slavenību aprindās), kuram liktenīgajā reizē bija tā laime baudīt naksnīgo maltīti kopā ar Kobu, nākamajā dienā devās uz restorānu, lai pasūtītu “Koba salātus”, kuri drīz pēc tam tad arī likumsakarīgi nonāca pastāvīgajā ēdienkartē.

Koba naksnīgais izgudrojums uzreiz iekaroja sensacionālu popularitāti restorāna apmeklētāju vidū. Kopš 1937. gada "Brown Derby" restorānu tīklā ir pārdoti vairāk kā četri miljoni šo salātu porciju, kā apgalvo restorāna īpašnieki.

Nu laiks arī tev uzzināt, kā mājās pagatavot šo leģendāro ēdienu.

Source

Tasty

Tags

Svētku galds Avokado Bekons Lapu salāti Olas Zilais siers Tomāti Vistas fileja Gaļas salāti
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form