Foto: Shutterstock
Rauga pankūkas ir pierādījums tam, ka viss ģeniālais ir vienkāršs: daudzi tajās iemīlas jau bērnudārzā, uzticību saglabājot arī skolas solā un studiju gados, kad makā šķind vien pāris graši. Un kā nu ne, jo pufīgās, apetītlīgi zeltainās pankūciņas ir ne vien lētas un sātīgas, bet arī satriecoši gardas, turklāt vienlīdz labi garšo gan ar svaigu ābolu zapti, gan karoti vēsa skābā krējuma. Tomēr, ja neņemsi vērā vairākus nosacījumus, cerētā nostalģiskā garšu baudījuma vietā piedzīvosi lielu vilšanos.

Kas jāņem vērā, lai mājās ceptas rauga pankūkas ne par matu neatpaliktu no bērnudārzu un skolu pavāru veikuma, atklāj “Izjuminka” autori.

Agrāk Padomju Savienībā bija spēkā kopīga valsts standartu sistēma GOST(GOST (krievu: ГОСТ — Государственный стандарт), kas tika ieviesta 1940. gadā. Valsts standarti bija obligāti izpildāmi noteikumi ar likuma spēku, kas noteica normas, prasības un noteikumus dažādās jomās, tādēļ arī visās PSRS ēdnīcās gatavotajām rauga pankūkām bija jāatbilst noteiktai receptei. Tiem, kas savā virtuvē vēlas reanimēt nostalģiskas garšas, piedāvājam ieskatu GOST rauga pankūku receptē , ko atklāj “”Izjuminka":

  • 481 ml silta ūdens;
  • 481 g kviešu miltu;
  • 14 g svaiga rauga;
  • 23 g olu;
  • 17 g cukura;
  • 9 g sāls.

Mīklas gatavošanas process ir gaužām vienkāršs. Raugam pievieno ēdamkaroti cukura un aptuveni pusi glāzes silta ūdens (ūdeni dažādās receptēs aizvieto vai daļēji aizstāj ar pienu). Samaisa, lai masa ir viendabīga, un siltā vietā raudzē 10-15 minūtes. Bļodā sakuļ atlikušo pienu vai ūdeni ar olām, sāli un cukuru. Pievieno un iemaisa ieraugu. Tad pakāpeniski sijā klāt miltus, turpinot maisīt mīklu, līdz visi milti izmantoti un mīklas konsistence ir viendabīga, bez kunkuļiem. Bļodu pārklāj ar drāniņu un liek siltā vietā uzrūgt aptuveni stundu, pusotru, līdz mīkla ir dubultojusies vai pat trīskāršojusies apjomā un uz tās virsmas parādījušies raksturīgie gaisa burbulīši.

Skaidra lieta, ka precīza produktu daudzumu ievērošana un to secīga savienošana nav vienīgā veiksmes atslēga ceļā uz ideālām rauga pankūkām, tādēļ, lasot tālāk, uzzini noderīgus knifiņus, kas jāņem vērā, lai rauga pankūkas vienmēr izdotos izcept nevainojami čaganas.

Kā izvēlēties produktus un pareizi iejaukt rauga pankūku mīklu

Foto: Shutterstock

Pienam vai ūdenim jābūt ķermeņa temperatūrā (aptuveni 37 grādi pēc Celsija), bet pārējiem produktiem, no kuriem tiks gatavota pankūku mīkla, jābūt istabas temperatūrā.

Rauga pankūkām labāk izmantot augstākā labuma miltus. Jo augstāka labuma milti, jo tie ir tīrāki, un tiem ir mazāk pievienotas graudauga ārēja apvalka daļas, tādēļ mīklai būs jāpievieno mazāks miltu daudzums un pankūkas izdosies maigākas un mīkstākas. Miltus pievienojot mīklai, tie noteikti jāizsijā.

Rauga pankūku mīklas izdošanās lielā mērā atkarīga no tādiem faktoriem kā rauga “uzvedība”, olu lielums un miltu kvalitāte, tādēļ, pat strikti ievērojot recepti, rezultāts ik reizi var būt atšķirīgs. Iejaucot mīklu, jāpaļaujas uz savu intuīciju un novērošanas spējām, “uz aci” pievienojot vien tik daudz miltu, līdz mīkla pēc konsistences līdzinās skābajam krējumam. Ja pievienosi pārāk daudz miltu, pankūkas būs gumijotas.

Rauga mīklu var papildināt ar dažādām piedevām. Lūk, dažās idejas: magoņu sēkliņas, drupināti rieksti, augļu gabaliņi vai ogas, auzu pārslas, zaļumi, kapāts šķiņķis, siers.

Ja pēc tam, kad mīkla uzrūgusi, konstatē, ka tā ir pārlieku bieza un blīva, skādi var novērst, iemaisot mīklā siltu pienu vai ūdeni. Jāatceras tikai, ka šādā gadījumā mīklai atkal jāļauj kādu brīdi uzrūgt. Pārāk šķidrai mīklai pievieno un iemaisi nedaudz miltu un turpini raudzēšanu.

Rauga pankūku mīklu var sagatavot jau iepriekšējā vakarā, nedaudz samazinot pievienojamā rauga daudzumu un iejaukto mīklu uz nakti liekot ledusskapī. Lēnais rūgšanas process nodrošinās īpaši čaganu un gardu rezultātu.

Kas jāņem vērā, cepot rauga pankūkas

Foto: Shutterstock

Rūgšanas laikā un arī pankūku cepšanas laikā nekādā gadījumā nekrati mīklas bļod, nemaisi mīklu un ar karoti neķeksē mīklu no bļodas viduča, bet gan uzmanīgi, ik pa laikam apmērcējot karoti aukstā ūdenī, atdali pankūku mīklu cepšanai uz pannas sākot no vienas bļodas malas.

Rauga pankūku cepšanai vislabāk izvēlēties čuguna pannu vai citu pannu ar biezām malām, lai cepšanas virsmas temperatūra viscaur būtu vienmērīga. Panna iepriekš ir kārtīgi jāuzkarsē, lai temperatūra būtu nedaudz virs vidējā rādītāja. Pārāk augstā temperatūrā pankūkas strauji apdegs no ārpuses, iekšā paliekot jēlas, bet pārāk zemā temperatūrā ceptas rauga pankūciņas būs sausas un gumijotas.

Kad pankūkas no vienas puses apbrūnējušas, tās uzmanīgi jāapgriež. Kā zināt, kad ir īstais brīdis apgriešanai? Pankūku mīklas virspusē parādīsies mazi caurumiņi un mīkla būs viscaur apžuvusi, ne vairs šķidra.

Lai rauga pankūkas atbrīvotu no liekām taukvielām un nevajadzīgām kalorijām, pēc cepšanas vienā kārtā liec tās uz liela šķīvja, kas izklāts ar vairākās kārtās salocītu papīra dvieli vai salvetēm.

Un, pats galvenais, atceries, ka rauga pankūkas vislabāk garšo tikko kā no pannas izceltas, jo atdziestot tās zaudēs lielu daļu sava burvīgā čaganuma!

Lai jaunapgūto teoriju nekavējoties izmēģinātu praksē, lūk, šeit atradīsi vēl piecas citas rauga pankūciņu receptes no "Tasty" pūralādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!