Foto: Shutterstock
Par riekstu svarīgumu, veselīgumu un visiem citiem labumiem sen vairs nav šaubu. Par to klātbūtni kūkās, cepumos un desertos arī. Nu, ko – laiks jaunam izaicinājumam un virtuves prasmju līmenim! Pagatavo mājās no riekstiem pats to, ko ierasti pērc veikalā. Svarīgi, lai tev mājās bez riekstiem būtu arī jaudīgs blenderis. Tas ir neaizstājams šajos eksperimentos.

Riekstu piens

No riekstiem "izslauktais" piens ir neaizstājams cilvēkiem, kam ir laktozes panesamība un vegāniem. Pārējiem tas ir jaunu garšu izmēģināšana. Pievienojot kafijai mandeļu pienu tā iegūst saldu un riekstainu niansi. Riekstu pieni lieliski papildina dažādas putras.

Kā tad vislabāk "izslaukt" riekstus? Ar blendera palīdzību! Jo jaudīgāks, jo labāks!

Pirms likt blenderī rieksti dūšīgi jāizmērcē. Mandeles un citi rieksti ar miziņu ir jānoblanšē (tas nozīmē – apliet ar verdošu ūdeni un pēc tam noskalot ar ledainu ūdeni. Šo darbību rezultātā nolobīsies miziņas). Visgardākais piens sanāk no Indijas riekstiem un mandelēm.

Tātad rieksti izmērcēti (vismaz 5-6 stundas), tad tiek pievienots ūdens un – blenderī iekšā! Bžžžzzz.... līdz gatava viendabīga masa. Ūdens jāpievieno atkarībā no tā, cik biezu vai plānu pienu grib. Papildus riekstu pienu var nokāst, lai atdalītu krikumus, kas nav sablendējušies.

Iegūto produktu glabā ledusskapī un izlieto 3-4 dienu laikā.

Riekstu sviests

Vispopulārākais un lētākais būs zemesriekstu sviests. Ņemam riekstus, apgrauzdējam, tad pievienojam jaudīgu blenderi un blendējam, līdz no riekstiem atdalās eļļa un gala produkts iegūst vēlamo konsistenci. Pašās beigās pievieno sāli un cukuru pēc garšas un vēlmēm.

Starp citu, var blendēt jau gatavus sālītus zemesriekstus, bet katram pašam jāizvērtē, cik sāļu šo sviestu vēlas.

Tieši tāpat rīkojas arī ar pārējiem riekstiem. Svarīgi atcerēties – jo treknāks rieksts, jo ātrāk atdos eļļu un sakulsies sviestā.

Riekstu sviestu pēc pagatavošanas vislabāk glabāt ledusskapī. Ideāls uz grauzdiņiem, pie pankūkām un dažādu smalkmaizīšu pagatavošanā.

Mandeļu marcipāns

1:1, šādas ir proporcijas mandelēm un pūdercukuram, lai taptu saldais našķis marcipāns. Papildus vēl jāpievieno olas baltums (uz 200 gramiem mandeļu vajadzēs vienu olu baltumu) un marcipāns gatavs.
Pirms tam miltu konsistencē jāsablendē noblanšētas mandeles. Droši var izmantot jau gatavos mandeļu miltus, bet tos vēlreiz jāsablendē, lai ir smalkāki. Kad mandeļu milti samalti, tos kopā ar pūdercukuru un olu baltumu maisa tik ilgi, līdz marcipāna masa gatava. Marcipānu pēc pagatavošanas noteikti vajag ietīt plēvē, lai neapkalst. Tas ir lētākais un liesākais variants, bet drīkst arī apliet ar šokolādes glazūru.

Riekstu halva

Riekstu halvu, ja tā paredzēta ātrai apēšanai, var pagatavot samērā vienkārši, apejot karsēšanu un vārīšanu. Tātad, kad rieksti sagrauzdēti un sablendēti, tiem pievieno medu vai cukura sīrupu un dateles. Visu kopā blendē tik sirsnīgi, līdz izveidojas vijīga masa, ko lej trauciņā un liek ledusskapī sastingt. Tālāk jau katrs rīkojas pēc saviem ieskatiem – sagriež mazos gabaliņos un smalki našķējas vai ēd ar karoti no trauka, jo tik gards, ka nevar apstāties!

Lai izdevušās riekstu svinības!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!