Foto: Shutterstock

Ikdienas maltītei nepieciešamos produktus mēs nereti izvēlamies tādus, kuri ir cenas ziņā draudzīgāki, bet bieži vien kvalitātes ziņā atpaliek no dārgākajiem produktiem. Taču tiem, kuri aizraujas ar ēst gatavošanu tādā pakāpē, lai uz šķīvja esošo sastāvdaļu garšas viena otru paspilgtinātu, nepietiks vien ar standarta olīveļļu, parastajiem miltiem un galda etiķi.

Piemēram, lētākie konservētie tomāti zem bundžas vai burciņas iepakojuma slēpj daudz ūdens. Tādējādi, to garša nav tik izteikta. Tāpēc, ja spageti mērcei nepieciešami konservētie tomāti, labāk izvēlēties tādus, kuru sastāvā norādīts procentuāli lielāks tomātu daudzums.

Skopoties nevajadzētu arī tad, ja tiek cienīti kvalitatīvi pastas ēdieni. Lētie makaroni bieži vien ir pārāk sausi un izvārot, līp kopā. Tāpēc īpašiem gadījumiem labāk izvēlēties augstas kvalitātes kviešu makaronus, kuri, lai gan ir nedaudz dārgāki, ēdienu padarīs izcilu.

Salātiem un gaļas ēdieniem pievienoto sāli jāizvēlas kvalitatīvu, tāpēc nenāks par ļaunu, ja virtuves skapītī atradīsies arī Himalaju vai jūras sāls graudiņi, kuru garša ir daudz izteiktāka un patīkamāka, kā parastā vārāmā sāls.

Varbūt būsiet pamanījuši, ka lielākoties receptes, kurās tiek gatavotas interesantas mērces salātiem un gaļai, pieprasa vīna etiķi. Tieši šī iemesla dēļ nenāks par ļaunu virtuvē turēt arī kādu pudelīti baltvīna, sarkanvīna vai balzamiko etiķi. Vīna etiķi ir daudz kvalitatīvāki par parastajiem, un tie maltītei, pievienoti vien pavisam nedaudz, piešķirs pavisam citu, daudz labāku garšu.

Tikpat svarīga, kā makaronu kvalitāte, ir arī rīsu kvalitāte. Lētākie rīsi, vārot šķīdīs un nebūs tik irdeni, kā labākas kvalitātes jasmīnu, sarkanie vai brūnie rīsi. Risoto noteikti nesanāks pasakains ar lētiem baltajiem rīsiem, tāpēc tiem noteikti izvēlēties vajag arborio vai basmati rīsus.

Kūku un maizes cepēji noteikti spēs novērtēt to, ka virtuves skapītī bez baltajiem, pamatīgi apstrādātajiem kviešu miltiem ir arī augstākas kvalitātes kviešu milti – bioloģiskie, peltu vai konditorejas milti. Arī par miltiem ir vērts lieku reizi piemaksāt, lai rezultāts būtu lielisks – izceptajai kūkai vai maizei būs citādāka garša, kas vēl vairāk atgādinās kviešus.

Arī garšvielu plauktiņā ir vērts turēt vairāk par sāli, pipariem, kariju, kanēli un ķimenēm. Noderīgs gatavošanai būs koriandrs, kumins, čili pulveris vai pārslas, kā arī paprikas garšviela. Nedrīkst aizmirst arī par kurkumu, jo šīs garšvielas popularitāte strauji aug. Bet kūkās un mērcēs noderīgs būs malts muskatrieksts.

Salātu mērču un gaļas marināžu virtuoziem jāparūpējas par to, lai virtuvē vienmēr būtu ne tikai olīveļļa, bet arī citas augstas kvalitātes eļļas. Gatavošanai noderīga būs saulespuķu eļļa, sezama eļļa vai zemesriekstu eļļa. Bet salātu mērcēm var izvēlēties arī ko smalkāku – extra virgin olīveļļu, valriekstu eļļu, pistāciju eļļu un citas. Jāatceras gan, ka tās nevajag pirkt lielos tilpumos, jo, ja tiek izmantotas ne katru dienu, ilgstoši turētas skapītī, tās zaudē garšu un aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!