Foto: Shutterstock

Salāti ir jāēd – kurš to nezina! Bet bieži vien mājās pagatavotie salāti nav īsti garšīgi un tiek apēsti gariem zobiem – tikai tāpēc, ka tā vajag. Ko tādu dara pavāri kafejnīcās un restorānos – kāpēc viņu gatavoties salāti garšo labāk?

Garšas noslēpums ir ne tik daudz sastāvdaļās, cik salātu mērcē. Portāls "All Recipes" nosauc piecas raksturīgākās kļūdas, ko pieļaujam salātu gatavošanā.

Izmantojam gatavās salātu mērces no veikala

Gatavās salātu mērces ir ātrs un vienkāršs risinājums, īpaši, ja nejūtamies nekādi mērču pavēlnieki. Taču jāatceras, ka veikalos nopērkamajām mērcēm parasti ir pievienoti mākslīgie aromatizētāji, stabilizatori un citas piedevas, kas ietekmē garšu. Padomāsim – mēs izvēlamies salātiem maksimāli svaigas, augstvērtīgas sastāvdaļas un tad visu sajaucam ar mērci, kas pilna ar Mendeļejeva tabulu un mēnešiem ilgi stāvējusi veikalā plauktā? Protams, salāti būs ēdami, bet garša būs mazliet plakana un noteikti ne izcila.

Sarežģām vienkāršas lietas

Vienkāršāku seju – salātu mērce nav nekāda raķešu zinātne! Reizēm var rasties priekšstats, ka labai salātu mērcei vajadzīgas nez cik sastāvdaļas, no kurām dažas pat neprotam izrunāt, elektroniskie svari, blenderis un vēl nez kāds aprīkojums. Ne vienmēr jāiet grūtākais ceļš! Mērce var būt saprotama un vienkārša – piemēram, ar olīveļļas un citrona sulas mērcīti jebkuri salāti garšos debešķīgi. Pievienojot kādu pipariņu un rozmarīnu mērcītei, iegūstam jau kaut ko pavisam smalku. Nav vaļas nekādām mērcēm? Nu dies ar viņu, to mērci, šļuka olīveļļas un laba šķipsna sāls reizēm ir viss, kas vajadzīgs, lai parasti zaļie salāti ar tomātiem un gurķiem kļūtu par salātiem ar lielo burtu!

Foto: Shutterstock

Par maz sāls

Visi zinām, ka sāli uzturā jācenšas jālieto mazāk. Taisnība! Bet – salāti nav gadījums, kad ar sāli vajadzētu skopoties. Salāti, tomāti, gurķi un citi neapstrādāti dārzeņi satur daudz ūdens. Lai izbaudītu to garšu kopumu salātos, sāls ir vajadzīgs. Sāli var pievienots salātu mērcei, pievienojot sāli pat par šķipsniņu vairāk, nekā prasītos. Salāti nav vienkārši bļodā sagriezti dārzeņi – tiem jāveido vienota garšas simfonija. Sāls ir svarīga sastāvdaļa visā šajā salātu operā.

Foto: Shutterstock

Mājās nav salātu žāvētāja

Virtuvē var daudz kā nebūt, bet salātu žāvētājam mājās ir jābūt. Ar salātu mazgāšanu ir par maz. Žāvējot tos dvielī vai caurdurī nepietiek! Pirmkārt, pie mitriem zaļumiem salātu mērce nepielīp – tas nozīmē, ka, jauc salātus kādā mērcē gribi, tā notecēs bļodas apakšā, pielips pie sieniņām, bet nedraudzēsies ar zaļumiem, līdz ar ko arī garša nebūs nekāda. Otrkārt, salātu žāvētājā zaļumi paliek nesaplosīti, un salātos izskatās un arī garšo labāk. Pēc mazgāšanas salātus žāvējot ietītus dvielī, rezultāts vienmēr ir samocīts un salauzīts. Treškārt, ja zaļumi paliek pāri, tad pēc mazgāšanas tos glabāt nav jēgas, savukārt žāvētājā žāvētus zaļumus droši kādu dienu var uzglabāt ledusskapī.

Foto: Shutterstock

Pārāk maza salātu bļoda

Sens tautas teiciens: "No liela ārā nekrīt." Tieši tā! Gatavojot salātus, jāsameklē pēc iespējas liekāka bļoda. Pavāri restorānos un televīzijā gatavo salātus milzu stikla bļodās ne jau tikai šova dēļ. Lielā bļodā salātus viegli apmaisīt, izcilāt, nesalaužot to struktūru, ļaujot mērcei ietvert katru kātiņu un lapiņu. Un galu galā – kāpēc ēdienu gatavot, visu laiku uzmanoties, ka tik kaut kas nebirst pāri malām? Ēdiena gatavošana ir tīrais prieks, un salātu gatavošana vispār ir īsta ballīte. Tagad mums izdosies!

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!