Foto: Shutterstock

Mūsdienu ēšanas kultūra vairs nav iedomājama bez salātiem. Tie harmoniski līdzsvaro jebkuru gaļas un zivju ēdienu. Tie ir neaizstājams produkts veselīgam dzīves veidam un, papildināti ar dažādām mērcītēm, tie vienkārši ir burvīgi. Portāls mosfoodnews.ru sniedz vairākus vērtīgus ieteikumus salātu sagatavošanai.

Visi salātu veidi bagātīgi satur vitamīnu C un karotīnu. Pat burkāni un tomāti nespēj sacensties ar salātiem karotīna pārpilnībā. Toties citroni un salāti ir līdzvērtīgi vitamīna C avoti. Turklāt salāti satur folskābi - vitamīnu, kas nepieciešams cilvēka imūnsistēmas un sirds un asinsvadu sistēmas normālai attīstībai un darbībai, kā arī B grupas vitamīnus, vitamīnu K. Visi salāti bagātīgi satur dažādas minerālvielas. Toties tie satur ļoti maz kalorijas un tos var ēst neierobežotā daudzumā.

Salātu iegāde un glabāšana

Salāti, kad tos pērkam, jāizvēlas svaigi un nebojāti. Ja kādai lapiņai izveidojusies netipiska pigmentācija, tā jāizmet laukā. Salāti ir jāglabā ledusskapī, ietīti polietilēna maisiņā vai pārtikas plēvē. Tiem blakus var ielikt papīra dvieli, lai tas uzsūktu lieko mitrumu. Tos mazgāt drīkst tikai pirms lietošanas. Nedrīkst salātus glabāt saules gaismā, ja vēlas tajos saglabāt vitamīnu C. Lai salātus atsvaidzinātu, tos var apsmidzināt ar ledus aukstu ūdeni.

Gatavošanas ieteikumi

Salātus nav ieteicams griezt ar nazi. Mazākus salātus nesmalcina, lielākas lapas saplucina ar rokām. Ja salātus griež ar nazi, metāla asmens rosina ķīmisku reakciju griezuma vietā. Toties ar keramisko nazi salātus var griezt droši.

Pēc salātu izskata nav iespējams noteikt, vai tie satur, vai nesatur nitrātus. Pret to var nodrošināties, ja salātus uz stundu pirms gatavošanas ieliek ledus aukstā ūdenī. Ūdens izskalo kaitīgās vielas.

Salāti jāgatavo īsi pirms likšanas galdā. Sāls un garšvielas jāuzber pēdējā brīdī, citādi salāti saplaks un atsulosies.

Salāti brīnišķīgi sader ar augu eļļām, bet viena no vissaderīgākajām eļļām ir olīveļļa. Eļļu līdzsvaro ar vīna etiķiem vai citrusu sulām. Salāti "draudzējas" arī ar sīpoliem un ķiplokiem.

Salātos garšvielas jālieto pārdomāti, citādi salātu dabīgā, atsvaidzinošā garša pazudīs spēcīgajās garšvielās. Patiesībā, nekas vairāk par sāli un melnajiem pipariem nav nepieciešams.

Zaļie salāti ar tunci un olām

Foto: PantherMedia/Scanpix


Gardi zaļie salāti ar tunci - slaveno "Nicoise" salātu variācija.

Lasīt vairāk

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni

Foto: Shutterstock

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Avokado mērce salātiem ar zaļumiem un anšoviem

Brīnumgarda avokado mērce ar zaļumiem un anšoviem, pēc konsistences atgādina majonēzi. Ar to var papildināt salātus, izmantot pildīto olu pildījumam, pasniegt kā dipu svaigo dārzeņu uzkodām, pārliet pāri ceptiem kartupeļiem. Svaiga, krēmīga un aromātiska, ideāli piemērota grila vakaram kopā ar draugiem.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šos salātus visizdevīgāk gatavot nākamajā dienā pēc steika ballītes, izmantojot liellopa gaļas pārpalikumus. Lai gan gaļu var arī speciāli cept par godu šiem gardajiem salātiem, jo tos var pasniegt gan ar aukstu gaļu, gan siltu. Grauzdiņiem būs nepieciešama sēņu pastēte, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar olu, asinsdesu un kraukšķīgām bekona šķēlītēm

Foto: Vida Press

Lai zaļos salātus pietuvinātu vīriešu garšas izjūtai, tie tikai nedaudz jāuzlabo, pievienojot olu, asinsdesu un kraukšķīgas bekona šķēlītes. Sarkanā etiķa-sinepju mērce šiem sātīgajiem salātiem piešķirs atsvaidzinošu asumiņu.

Lasīt vairāk

Sīpolu un kafijas mērce salātiem

Lai cik tas neizklausītos dīvaini - kafijas mērce salātiem - tomēr mērce neticami labi saderas ar zaļajiem salātiem, kā arī ar zaļo pupiņu pākšu salātiem. Var izmantot malto kafiju, bet daudz vienkāršāk būs eļļu vēlāk izfiltrēt, ja tiks izmantotas piestā saberztas kafijas pupiņas.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar grilētu sieru un melno olīvu tapenādi

Ļaujies gardēža eksperimentiem un izmēģini salātus ar melno olīvu tapenādi - mērci, kuru gatavo no olīvām, ķiplokiem, bazilika un anšoviem.

Lasīt vairāk

Cēzara salātu mērce

Foto: Shutterstock

Cēzara salātu mērce - recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Machikas. Receptes pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.

Lasīt vairāk

Vrapi ar pīles fileju un dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eksotiski vrapi, kuru pagatavošanai vajadzīga ne tikai pīles fileja, bet arī Hoisin mērce. Šī mērce ir klasiska sastāvdaļa Pekinas pīles pagatavošanai – meklē to veikalu plauktos pie Āzijas virtuves produktiem.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem

Beidzot klāt ir atvaļinājumu laiks ar laiskiem vakariem, lēniem rītiem un iespēju gatavot ikdienas maltītes pārdomāti un skaisti. Izmanto iespēju izmēģināt jaunas receptes!

Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.

Lasīt vairāk

Siltie cāļa akniņu salāti ar grauzdiņiem un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Siltie cāļa aknu salāti būs ātri pagatavojama, bet ļoti sātīga maltīte kādai vakariņu vai pusdienu reizei.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!