Foto: Shutterstock

Pat ja svaigi dārzeņi un augļi ir visgardākie un uzturvielām bagātākie, labs un ērts veids, kā šos produktus vairāk iekļaut ēdienkartē, ir lietot saldētus dārzeņus un augļus. Lūk, daži iemesli, kāpēc ikdienas gatavošanā izmantot tieši saldētus dārzeņus!

Saldēšanai paredzētie dārzeņi, kā arī augļi, tiek novākti pilnbriedā un strauji sasaldēti. Šī iemesla dēļ tajos saglabājas vērtīgās uzturvielas. Piemēram, tā kā svaigie dārzeņi un augļi ziemas sezonā ceļo no tālām valstīm, tie tiek novākti negatavi un pārvadāšanas laikā zaudē vērtīgos vitamīnus. Dārzeņi un augļi pēc sasaldēšanas, protams, arī zaudē kādu procentu vajadzīgo uzturvielu, bet, salīdzinot ar pārvadāšanas un uzglabāšanas apstākļiem, saldēti produkti būs vērtīgāki, kā, piemēram, persiki, kas līdz Latvijai ceļojuši vairākas nedēļas.

Saldētie dārzeņi ir ērti lietojami un lēti – veikalos tos iespējams iegādāties samērīga izmēra iepakojumos par salīdzinoši lētāku cenu nekā svaigus. Papildus tam neveidojas pārtikas atkritumi, jo saldētie dārzeņi jau ir sagriezti un attīrīti no liekā. Daudz izdevīgāk būs nopirkt saldētus zaļos zirņus, papriku, cukīni un pat sīpolus un ingveru.

Vēl viens produkts, kuru vērts pamēģināt saldētu – avokado. Ja veikalā par akcijas cenu esi iegādājies daudz avokado, kas ir jau mīksti, sasaldē to šķēlītes. Saldētos avokado pēc tam vari izmantot smūtiju un gvakamoles mērces pagatavošanai. Latvijas veikalos gan šādas avokado šķēlītes saldētavu stendos nav bieži atrodamas, bet tas ir vēl viens produkts, kas būs lētāks saldēts.

Kā saldētos dārzeņus pagatavot garšīgi


Gatavo tos uzreiz pēc izņemšanas no saldētavas. Ja saldētos dārzeņus pievieno zupai vai sautējumam, nav nepieciešamība dārzeņus atkausēt. Tie būs gatavi desmit minūtēs.

Ja vēlies saglabāt dārzeņu kraukšķīgo tekstūru – saldētos dārzeņus tvaicē vai gatavo mikroviļņu krāsnī.

Eļļu pannā pievieno pēc tam – ja saldētos dārzeņus plāno apcept pannā, eļļu pārlej dārzeņiem tikai tad, kad tie ielikti pannā. Ja saldētos dārzeņus metīsi karstā eļļā, riskēsi izraisīt ugunsgrēku.

Saldētos dārzeņus izlieto sešu mēnešu laikā. Tā būsi drošs, ka tie nezaudē vitamīnus.

Tā kā saldēti dārzeņi pēc atkausēšanas ir krietni vien mīkstāki par svaigajiem, tie būs ideāli piemēroti sacepumiem un mīklas pīrāgu pildījumiem. Kā arī – no tiem pagatavota zupa būs gatava krietni vien īsākā laikā.

Neaizmirsti par garšvielām! Tāpat kā svaigi dārzeņi, arī saldētie garšos lieliski, ja neskoposies ar pievienoto garšvielu daudzumu.

Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Saldēti baklažāni ziemai

Foto: Shutterstock

Baklažānu saldēšana ir nedaudz atšķirīga, kā citiem dārzeņiem. Ja šo gardo dārzeni sagriezīsi gabaliņos un vienkārši sasaldēsi, rezultātā sautējumam iegūsi samērā gumijotu dārzeni. Tādēļ, lai izvairītos no šādas gumijotas konsistences, baklažāni pirms saldēšanas ir termiski jāapstrādā.

Lasīt vairāk

Eļļā saldēti zaļumi

Foto: Shutterstock

Šādi var sagatavot jebkurus zaļumus: dilles, pētersīļus, baziliku, salviju, rozmarīnu, timiānu, raudeni u.c. Iesaldējot zaļumus eļļā vai kausētā sviestā, tiek "nošauti divi zaķi": ziemai saudzīgā un veselīgā veidā tiek saglabāti aromātiski garšaugi; katrs aromatizētais eļļas kubiņš ir uzreiz gatavs lietošanai uz pannas vai pievienošanai sautējumiem, vai citiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Gardā siera desas zupa

Foto: Shutterstock

Gardā siera desas zupa - pagatavot pratīs pat bērni. Un siera desa šai sātīgajai zupiņai piešķirs patīkamu kūpinājuma noti.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas voks ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Bagātīgais vistas voks ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm - gards un ātri pagatavojams.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums ātrām pusdienām vai vakariņām

Foto: mosfood

Aromātisku veģetāru maltīti iespējams pagatavot jebkurā gadalaikā, izmantojot saldētus dārzeņus. Lieti noder veikalos nopērkamie saldēto dārzeņu maisījumi - kombinācijas ir tik dažādas, ka sev piemērotāko atradīs jebkurš! Saldētie dārzeņi "atsvaidzinās" un lieliski papildinās nedaudz apnikušo kartupeļu garšu.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI

Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu

Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!