Foto: DELFI
Prasmīgi pagatavots lasis ir karaliski garda delikatese. Sulīgi un teju mutē kūstoši kumosiņi liek garšu kārpiņām notirpt aiz baudas. Diemžēl nereti gadās tā, ka izvēlētais gatavošanas paņēmiens cieš neveiksmi un, mēģinot norīt sausos pārceptā laša gabaliņus, ir gaužām žēl gan iztērētās naudas, gan laika, kas veltīts gatavošanai.

Mums ir lielisks un praksē vairākkārt pārbaudīts padoms, kā rīkoties, lai vienā gabalā cepts lasis vienmēr izdotos nevainojams, nezaudējot ne pilīti no sava sulīguma.

Šī cepšanas veida panākumu atslēga ir sāls. Un nekas cits. Arī bez jebkādām piedevām un marinādēm, šādā veidā gatavots lasis vienmēr izdosies ļoti garšīgs. Neatsverams šīs metodes pluss ir arī ērtums, jo nevajadzēs ķēpāties un tērēt laiku, pūloties sagriezt lasi glītos steikos vai cept eļļā uz pannas, piepildot virtuvi ar kodīgiem dūmiem, bet pēcāk tīrot taukiem nosprakšķinātās virtuves flīzes.

Cepšanai uz standarta izmēra cepamās plāts izvēlies 1,5-2 kg smagu lasi un 1,5 kg visparastākās galda sāls (nesabīsties no lielā sāls daudzuma, jo tas lasim nekaitēs un nekādā gadījumā nepadarīs to pārlieku sāļu). Protams, laša pildīšanai var izmantot arī dažādas garšvielas. Šoreiz man pa ķērienam bija viens ripās sagriezts citrons un buntīte pētersīļu.

Darba gaita

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Uz cepamās plāts ber nedaudz vairāk kā 0,5 kg sāls, izlīdzinot vienmērīgā, aptuveni 1 cm biezā kārtā, ar tādu aprēķinu, lai uz sāls varētu "noguldīt" lasi.

Foto: DELFI

Liek lasi uz sāls, ja vēlas, piepilda ar dažādiem labumiem, tad vienkārši pārber ar atlikušo sāli tā, lai lasis no visām pusēm būtu nosegts ar sāls kārtu.

Foto: DELFI
Foto: DELFI

Šauj krāsnī un cep aptuveni stundu (stunda ir cepšanas ilgums 1,5 kg smagam lasim, tādēļ, ņemot vērā zivs svaru, laiks ir nedaudz jāsamazina vai jāpalielina).

Foto: DELFI

Pēc stundas lasi izņem, ar dakšiņu notrauš lieko sāli, atstājot tikai cieto sāls garozu. To ar metāla gaļas āmuriņu iedauza vai iešķeļ ar dakšu, tad viegli atdala, atklājot papīram līdzīgu, sausu zivs ādu.

Foto: DELFI

Ādu ar dakšu viegli noņem – zem tās slēpsies bezgala sulīga, maiga un aromātiska laša gaļa, kas, pateicoties sāls garozai, nebūs zaudējusi ne pilīti mitruma.

Foto: DELFI

Gaļu ar dakšu atdala no asakām (arī tas būs vieglāk par vieglu) un bauda sulīgos kumosiņus ar dažādām piedevām vai izmanto gardu salātu pagatavošanai.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!