Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Prasmīgi pagatavots lasis ir karaliski garda delikatese. Sulīgi un teju mutē kūstoši kumosiņi liek garšu kārpiņām notirpt aiz baudas. Diemžēl nereti gadās tā, ka izvēlētais gatavošanas paņēmiens cieš neveiksmi un, mēģinot norīt sausos pārceptā laša gabaliņus, ir gaužām žēl gan iztērētās naudas, gan laika, kas veltīts gatavošanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Mums ir lielisks un praksē vairākkārt pārbaudīts padoms, kā rīkoties, lai vienā gabalā cepts lasis vienmēr izdotos nevainojams, nezaudējot ne pilīti no sava sulīguma.

Šī cepšanas veida panākumu atslēga ir sāls. Un nekas cits. Arī bez jebkādām piedevām un marinādēm, šādā veidā gatavots lasis vienmēr izdosies ļoti garšīgs. Neatsverams šīs metodes pluss ir arī ērtums, jo nevajadzēs ķēpāties un tērēt laiku, pūloties sagriezt lasi glītos steikos vai cept eļļā uz pannas, piepildot virtuvi ar kodīgiem dūmiem, bet pēcāk tīrot taukiem nosprakšķinātās virtuves flīzes.

Cepšanai uz standarta izmēra cepamās plāts izvēlies 1,5-2 kg smagu lasi un 1,5 kg visparastākās galda sāls (nesabīsties no lielā sāls daudzuma, jo tas lasim nekaitēs un nekādā gadījumā nepadarīs to pārlieku sāļu). Protams, laša pildīšanai var izmantot arī dažādas garšvielas. Šoreiz man pa ķērienam bija viens ripās sagriezts citrons un buntīte pētersīļu.

Darba gaita

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Uz cepamās plāts ber nedaudz vairāk kā 0,5 kg sāls, izlīdzinot vienmērīgā, aptuveni 1 cm biezā kārtā, ar tādu aprēķinu, lai uz sāls varētu "noguldīt" lasi.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Liek lasi uz sāls, ja vēlas, piepilda ar dažādiem labumiem, tad vienkārši pārber ar atlikušo sāli tā, lai lasis no visām pusēm būtu nosegts ar sāls kārtu.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI
Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Šauj krāsnī un cep aptuveni stundu (stunda ir cepšanas ilgums 1,5 kg smagam lasim, tādēļ, ņemot vērā zivs svaru, laiks ir nedaudz jāsamazina vai jāpalielina).

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Pēc stundas lasi izņem, ar dakšiņu notrauš lieko sāli, atstājot tikai cieto sāls garozu. To ar metāla gaļas āmuriņu iedauza vai iešķeļ ar dakšu, tad viegli atdala, atklājot papīram līdzīgu, sausu zivs ādu.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Ādu ar dakšu viegli noņem – zem tās slēpsies bezgala sulīga, maiga un aromātiska laša gaļa, kas, pateicoties sāls garozai, nebūs zaudējusi ne pilīti mitruma.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Gaļu ar dakšu atdala no asakām (arī tas būs vieglāk par vieglu) un bauda sulīgos kumosiņus ar dažādām piedevām vai izmanto gardu salātu pagatavošanai.

Lai labi garšo!

Array ( [id] => 47259527 [title] => Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/lavass-ar-lasi-gurki-sezonas-zalumiem-un-kremsieru.d?id=47259527 [publish_date] => 2016-04-01 15:55:14 [picture_alt] => Lavašs ar krēmsieru, gurķi un lasi [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/9ptYCyOUmAk/lavass-ar-kremsieru-gurki-un-lasi-47259539.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/hF-lD7x1b3U/lavass-ar-kremsieru-gurki-un-lasi-47259541.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/-R2CCL9K1RQ/lavass-ar-kremsieru-gurki-un-lasi-47259537.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/VbZY0PfwQik/lavass-ar-kremsieru-gurki-un-lasi-47259541.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/UGeX0Q-rHv0/lavass-ar-kremsieru-gurki-un-lasi-47259541.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/TfdGxKDuC-w/lavass-ar-kremsieru-gurki-un-lasi-47259535.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru 

Tags

Zivs Virtuves gudrības Lasis
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form