Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Prasmīgi pagatavots lasis ir karaliski garda delikatese. Sulīgi un teju mutē kūstoši kumosiņi liek garšu kārpiņām notirpt aiz baudas. Diemžēl nereti gadās tā, ka izvēlētais gatavošanas paņēmiens cieš neveiksmi un, mēģinot norīt sausos pārceptā laša gabaliņus, ir gaužām žēl gan iztērētās naudas, gan laika, kas veltīts gatavošanai.

Mums ir lielisks un praksē vairākkārt pārbaudīts padoms, kā rīkoties, lai vienā gabalā cepts lasis vienmēr izdotos nevainojams, nezaudējot ne pilīti no sava sulīguma.

Šī cepšanas veida panākumu atslēga ir sāls. Un nekas cits. Arī bez jebkādām piedevām un marinādēm, šādā veidā gatavots lasis vienmēr izdosies ļoti garšīgs. Neatsverams šīs metodes pluss ir arī ērtums, jo nevajadzēs ķēpāties un tērēt laiku, pūloties sagriezt lasi glītos steikos vai cept eļļā uz pannas, piepildot virtuvi ar kodīgiem dūmiem, bet pēcāk tīrot taukiem nosprakšķinātās virtuves flīzes.

Cepšanai uz standarta izmēra cepamās plāts izvēlies 1,5-2 kg smagu lasi un 1,5 kg visparastākās galda sāls (nesabīsties no lielā sāls daudzuma, jo tas lasim nekaitēs un nekādā gadījumā nepadarīs to pārlieku sāļu). Protams, laša pildīšanai var izmantot arī dažādas garšvielas. Šoreiz man pa ķērienam bija viens ripās sagriezts citrons un buntīte pētersīļu.

Darba gaita

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Uz cepamās plāts ber nedaudz vairāk kā 0,5 kg sāls, izlīdzinot vienmērīgā, aptuveni 1 cm biezā kārtā, ar tādu aprēķinu, lai uz sāls varētu "noguldīt" lasi.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Liek lasi uz sāls, ja vēlas, piepilda ar dažādiem labumiem, tad vienkārši pārber ar atlikušo sāli tā, lai lasis no visām pusēm būtu nosegts ar sāls kārtu.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI
Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Šauj krāsnī un cep aptuveni stundu (stunda ir cepšanas ilgums 1,5 kg smagam lasim, tādēļ, ņemot vērā zivs svaru, laiks ir nedaudz jāsamazina vai jāpalielina).

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Pēc stundas lasi izņem, ar dakšiņu notrauš lieko sāli, atstājot tikai cieto sāls garozu. To ar metāla gaļas āmuriņu iedauza vai iešķeļ ar dakšu, tad viegli atdala, atklājot papīram līdzīgu, sausu zivs ādu.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Ādu ar dakšu viegli noņem – zem tās slēpsies bezgala sulīga, maiga un aromātiska laša gaļa, kas, pateicoties sāls garozai, nebūs zaudējusi ne pilīti mitruma.

Sālī cepts lasis – iespējams, vienkāršākais veids, lai lielā zivs vienmēr izdotos sulīga
Foto: DELFI

Source

Tasty

Tags

Zivs Virtuves gudrības Lasis
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form