'Sapnī redzēju beigtu govi': 5 veģetārieši atklāj, kādēļ atteikušies no gaļas
Foto: Shutterstock

Veģetārisms un videi draudzīga, ilgtspējīga domāšana kļūst arvien populārāka. Vieni atsakās no gaļas, lai uzlabotu veselību, citi – ētisku apsvērumu dēļ, turot rūpi par dzīvniekiem, trešie, rūpējoties par ekoloģiju un vēloties mazināt lopkopības nodarīto postu mūsu planētai. Vēl kāds ik pa laikam gavē, sekojot reliģiskiem priekšrakstiem, un arvien vairāk ir to, kas ievēro pasaulē populāro Bezgaļas pirmdienu (Meatless Monday), izslēdzot no ēdienreizēm gaļu vismaz vienu reizi nedēļā.

Kaut gan nav neapstrīdamu pētījumu par to, ka veselībai nāktu par labu pilnīga atteikšanās no gaļas un citiem dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem, speciālisti nepagurdami atkal un atkal atgādina par sabalansēta uztura nozīmi un to, cik svarīgi iekļaut ēdienkartē pietiekami daudz augļu, dārzeņu, pākšaugu un citu augu valsts produktu. Pieaugušam cilvēkam vajadzētu apēst ne vairāk kā 80 gramus gaļas dienā, tātad, ne vairāk kā 400 gramus nedēļā. Uztura speciālisti, dietologi un ārsti ir vienisprātis, ka tādi gaļas produkti, kā desas un kūpinājumi, nav tā veselīgākā izvēle un, lietoti pārāk bieži, paaugstina iespēju saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām un 2. tipa cukura diabētu.

Sabalansēta diēta, kuras pamatā ir augu valsts produkti, samazina asinsspiedienu, holesterīna līmeni un sirds slimību risku. Turklāt veģetārs uzturs palīdz samazināt svaru un kopumā pozitīvi ietekmē veselību. Kaut gan pastāv risks, ka, atsakoties no dzīvnieku izcelsmes produktiem, neaizvietojamās aminoskābes un virkne mikroelementu organisms nesaņems pietiekamā daudzumā, ir veidi, kā situāciju uzlabot, iztiekot bez gaļas. Protams, liela loma ir ēdienreižu plānošanai, kas pieprasa zināšanas par dažādiem produktiem un to uzturvērtību. Tā, piemēram, neaizvietojamā aminoskābe lizīns ir ne vien gaļā, bet arī riekstos, pupiņās, lēcās un raugā, bet ķirbju sēklas, spināti, banāni, auzu pārslas un sezama sēkliņas ir labs triptofāna avots.

  • Uztura speciālistes viedokli par to, kā sabalansēt veģetāru uzturu, lai tas būtu veselīgs, un kādus produktus lietot, atradīsi šajā rakstā.

Vēlme uzlabot veselību ir viens no galvenajiem, tomēr ne vienīgais iemesls, kādēļ cilvēki izlemj atteikties no gaļas. Vēloties noskaidrot dažādus viedokļus, uzrunājām veģetāriešus un vegānus ar pavisam atšķirīgu "stāžu", motivāciju un pieredzi, lai uzzinātu, kādēļ viņi savulaik pieņēmuši lēmumu atteikties no gaļas un citiem dzīvnieku valsts produktiem, un kā tas ir ietekmējis viņu turpmāko dzīvi.

Eva, tviterzvaigzne, attiecību statuss ar dzīvnieku valsts produktiem – sarežģīts

'Sapnī redzēju beigtu govi': 5 veģetārieši atklāj, kādēļ atteikušies no gaļas
Foto: Shutterstock


"Manā dzīvē ir bijušas vairākas gaļas neēšanas fāzes. Pirmais impulss bija apmēram 10 gadu vecumā, kad piedzīvoju nelielu metafizisku krīzi, jo pēkšņi apjautu, ka svaigi šauto sloku saišķītis, ko fāters (tētis – aut.), atnācis no medībām, nometa virtuvē uz grīdas, nupat vēl ir bijuši dzīvi, priecīgi putniņi zaļā pļaviņā zem zilās debesu bļodas. Toreiz gan no gaļas neatteicos, jo vecāki gan jau būtu mani izrakstījuši no mājgrāmatas, bet sloku nedzīvās glāžainās actiņas bija atstājušas dziļas pēdas manā jūtīgajā empāta sirsniņā. Varbūt tāpēc vidusskolā sapinos ar krišnaītiem, kam visa dzīvībiņa ir vismaz tik svēta, lai to neliktu sev uz šķīvja. Sāku neēst gaļu "pa nopietnam", jo sapnī redzēju beigtu govi, ko uztvēru kā zīmi no augšas. Atteicos arī no zivīm un olām. Lasīju etiķetes, cītīgi pārliecinoties, ka tik kāds nodevīgs ādas gabaliņš vai olas čaumala nenonāk manā vēderā un karmiskajā ritenī. Kāpēc atsāku ēst gaļu? Jo nomira mana omīte un bēres nav tas pasākums, kur gribas iespringt uz gastronomiskiem smalkumiem. Tā teikt, nospļāvos un ņukāju iekšā vistas salātus, ka skanēja vien. Kopš tā laika man ar gaļu ir bijušas on-off attiecības. Nekad neesmu sevi saukusi par veģetārieti, drīzāk teicu – es izvairos no gaļas. Ikdienā nepatērēju, bet gluži ciemos no rasola arī ārā nelasīju. Tā teikt, kas jādara, jādara.

Apmēram pirms diviem gadiem notika negaidīts sižeta pavērsiens – man atklāja, vai, precīzāk, es pati sev atklāju alerģiju pret piena produktiem. Ne nāvējošu, bet gana nepatīkamu, lai savam mīļajam sieram, biezpienam un – šeit es raudu – treknam krējuma saldējumam pamātu ardievas. Neapšaubāmi modīgi, bet nu čakars sākumā bija pamatīgs. Salīdzinoši ātri gan adaptējos un nu jau vairs neleju asaras, stāvot veikalā pie siera plaukta. Tomēr līdz ar šo nolēmu, ka manā dzīvē klapatu ar ēšanu ir diezgan, un par laimi nejūtos tik stilīga, lai saietu vegānā, tāpēc atgriezu savā ēdienkartē gaļu. Pilnā apjomā. Un nekāda vaina. Beigtu dzīvnieciņu man joprojām žēl, bet nu – gaļa man garšo, tāpēc piketos neeju. Jo barības ķēdi neviens nav atcēlis. Arvienvārdsakot, kas jādara, jādara."

Source

Tasty

Tags

Vegānisms Veģetārieši Veģetārisms Veselīgs dzīvesveids Veselīgs uzturs
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form