Foto: Shutterstock
Mazsālītais lasis ir neatņemama svētku galda uzkoda. Tikai iedomājoties vien par viegli grauzdētu maizīti ar laša šķēli, sīpola gredzenu un citrona plēksnīti, pārkaisītu ar melniem pipariem, siekalas saskrien mutē. Laša sālīšanai jeb marinēšanai izmanto vairākus paņēmienus. Kādi tie ir?

Tradicionālais sālījums


Visbiežāk mazsālīto lasi sagatavo, izmantojot sauso marinādi jeb sāls un cukura maisījumu 3:1. Sajauc sāli ar cukuru, uzber uz griežamā dēlīša un fileju, turot ar ādu uz augšu, iespiež sāls maisījumā. Pirms tam, ja nepieciešams, fileju nomazgā un nosusina.

Visērtāk lasi marinēt, ja fileja tiek sagriezta divos apmēram vienādi lielos gabalos. Saliek abus gabalus kopā tā, lai ādas būtu uz ārpusi, liek traukā, viegli noslogo un pēc 6 - 12 stundām lasi pasniedz. Lasis var marinēties arī vairākas dienas. Ja lasis ir tik liels, ka to nevar ielikt piemērotā traukā, to var ietīt pārtikas plēvē.

Aromatizētais sālījums


Aromatizētais sālījums no tradicionālā sālījuma atšķiras ar to, ka sāls maisījumu papildina garšaugi. Visiecienītākās ir dilles, pētersīļi, loki vai sīpoli, bet izmantot var arī citus garšaugus, kas patīk.

Laša filejas iespiež sāls maisījumā, bagātīgi apber ar kapātiem zaļumiem un liek ledusskapī marinēties. Ļoti gards mazsālītais lasis sanāk, ja pāri zaļumiem pārlej nelielu mēriņu ar konjaku vai citu aromātisku, kvalitatīvu stipro alkoholu. To lej tikai uz vienas filejas puses, bet marinēšanās laikā ik pēc brīža laša paciņu apgriež apkārt. Marinējot ar alkoholu, lasim būs vajadzīgas vairākas dienas, līdz pat piecām dienām.

Slapjā marināde


Šo marinēšanas veidu es izmantoju visbiežāk, un tas būs piemērots tiem, kam garšo maigs, neuzbāzīgs lasis. Marinādi sajauc izmnatojot olīveļļu, citronu sulu, apelsīnu sulu, sāli, piparus un dažādus garšaugus. Slapjās marinādes priekšrocība ir tā, ka var nepievienot cukuru. To aizstāj svaigi spiesta apelsīnu sulu. Var izmantot arī dažādas sausās garšavielas, piemēram, garšvielu maisījumu zivīm. Marinādes garšai jābūt intensīvai, spēcīgākai nekā vēlas, lai garšotu lasis. Šoreiz gan lasis jāmarinē traukā un marinādes daudzumam jābūt tādam, lai nosegtu zivi. Trauku apsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz vienu nakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!