Foto: Shutterstock
Latviešu virtuvei cūkgaļa ir pavisam tuvs produkts – to ikdienā gatavojam daudz un dažādos veidos. Viens no vieglākajiem un reizē arī sarežģītākajiem ir krāsnī cepta cūkgaļa – tā jāmāk pagatavot ideāli, lai būtu pietiekami mīksta, sulīga un viegli košļājama. Taču nereti var gadīties, ka krāsnī gatavotā cepeša šķēles ir ar pelēcīgu nokrāsu un ļoti, ļoti sausas. Kā novērst šo kļūmi, lai nākamreiz cepetis izdotos perfekts?

Gaļas sagatavošanas principu nevajadzētu mainīt – izvēlies svaigu, sārtu un skaistu atgriezumu, piemēram, kādu karbonādes gabaliņu. Iemarinē vai apbārsti ar garšvielām, svaigiem garšaugiem un eļļu, etiķi vai ko citu, kā esi iecerējis pēc receptes. Vienīgais, ko der ielāgot – nenogriez tauciņus. Tie cepšanas laikā izkusīs un veidos karamelizētu virskārtu ceptajai gaļai.

Lai gaļa būtu maigāka, pirms likšanas cepeškrāsnī to var nedaudz apbrūnināt uz pannas. To dari pavisam īsu laiku – apmēram minūti no katras puses, lai cūkgaļas gabaliņš būtu zeltaini brūns. Tad apbrūnināto gaļu liec cepešpannā un krāsnī iekšā.

Un beidzot pats svarīgākais – lai krāsnī ceptā cūkgaļa nebūtu pelēka un ļoti sausa, cep to nedaudz mazākos grādos. Cep kakla karbonādes cepeti krāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 190°C. Neliela gabaliņa cepšana var aizņemt vien 1–1,5 stundas, bet lielākam vajadzēs pat 2 stundas. Svarīgākais ir gaļu nepārcept – ja tā ir bāli rozā un šķietami gatava, tad laiks to izņemt no krāsns. Svarīgi gaļu pēc tam ir arī atpūtināt – pēc izņemšanas no krāsns gatavošanas process nebeidzas, tāpēc ļauj tai nedaudz atdzist un nostāties sulām gaļā. Ideālā gadījumā cūkgaļu izņem no krāsns tad, kad tai būtu jācepas vēl dažas minūtes līdz pilnīgai gatavībai.

Cūkgaļas gatavību var noteikt ar virtuves termometra palīdzību, ko var iedurt gaļā. Gatavai cūkgaļai iekšējā temperatūra ir apmēram 62–64°C. Tad zināsi, ka gaļa gatava. Ja tās temperatūra būs jau virs 70°C, tad zini, ka tā jau ir pārcepta. Un nevienam taču nepatīk vairākkārt košļājama, ļoti sausa cūkgaļas šķēlīte, kas tā vien pieprasa padzerties.

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis medus, čili un sinepju marinādē

Foto: Publicitātes foto

Sulīgs un interesants svētku cepetis - cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta medus, čili un sinepju marinādē. Iesaka: "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Shutterstock

Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!