Foto: Shutterstock

Čivina pirmie pavasara putni, dārzniecību siltumnīcās ziedus raisa sulīgi smaržojošas tulpes, bet pie durvīm klauvē 8. martsStarptautiskā sieviešu diena. Un dāmas iepriecināt var ne tikai ar ziediem. Ja svētkos galdā celta garda kūka, vēl jo vairāk paša virtuvē pagatavota, prieks divtik liels. Šiem svētkiem piestāv gaisīgu krēmu un mutē kūstošu kūku gabaliņi, tāpēc – laiks uzrotīt piedurknes, lai darinātu kārumu bez cepšanas!

No necepto kūku pagatavošanas nudien nevajag vairīties. Jā, nereti recepte pieprasa želatīnu, kas daudziem virtuves entuziastiem ir bieds. Tomēr, ja ielāgosi dažus vērtīgus padomus, viss izdosies ar pirmo reizi. Un kas gan tas būs par ietaupījumu! Nevajadzēs stundu darbināt cepeškrāsni, bet gan atliks padarboties ar mikseri, salikt visu kūku formā, un uzticēties ledusskapim, lai tas "nogatavina" kūku.

Kā pareizi lietot želatīnu


Mūsu platuma grādos joprojām vispieejamākais želatīna veids, kuru izmanto konditorejā, ir graudainais jeb pulverveida. To parasti atliek attiecīgajā daudzumā nomērīt (kā pieprasa recepte), iejaukt nelielā auksta ūdens daudzumā un ļaut uzbriest jeb "uzziedēt". Uz vienu ēdamkaroti (aptuveni 15 grami) želatīna parasti nepieciešami aptuveni 60–70 ml ūdens, ieteikts "Goodthingsbaking.com".

Želatīna pulveri uzber ūdenim vienmērīgi un aši apmaisa, lai tas sajaucas ar šķidrumu – tā būs drošāk, ka tas uzbriedīs viscaur. Pēc piecām minūtēm jau būs iegūta pastingra želejas masa. Jo ilgāk želatīnam ļausi uzbriest, jo biezākas un smagākas konsistences tas kļūs.

Kad želatīnu nepieciešams izmantot, to izkausē – vai nu silta ūdens peldē, vai nu mikroviļņu krāsnī. Silta ūdens pelde būs vissaudzīgākā metode: vienkārši ieliec trauciņu ar uzbriedušo želatīnu citā traukā, kurā ieliets karsts ūdens. Želatīns lēnām izkusīs un ieņems šķidras masas stāvokli. Ja izmanto mikroviļņu krāsni: ieliec želatīnu tajā uz 10 sekundēm, tad izņem, apmaisi, ja želatīns nav pilnībā izkusis – liec mikroviļņu krāsnī vēl uz 10 sekundēm. Nekādā gadījumā želatīnu nevāri, jo tas vienkārši nesarecēs, bet pārvērtīsies šķidrā masā, uzsvērts "Foodrenegade.com".

Foto: Shutterstock

Izkusušo želatīnu nepievieno kūku krēma masai uzreiz! Tā kā želatīns var būt vēl karsts vai ļoti silts, ja pievienosi to, piemēram, svaigā siera un saputota saldā krējuma kūkas masai, kas ir auksta, veidosies želatīna stīgas, jo produktu temperatūras gluži vienkārši nesakritīs. Tāpēc pēc želatīna izkausēšanas ļauj tam kādu brīdi atdzist istabas temperatūrā, bet ne sastingt! Kūku masai un krēmam pievieno tikai tādu želatīnu, kas ir istabas temperatūrā.

Želatīnu kūkas masā iecilā vienmērīgi, pārlieku strauji neputojot. Tāpat labāk neliet želatīnu klāt vienā tērcītē, lai tas nenostājas vienā vietā. Dari to, paralēli maisot krēma masu.

Ja lieto želatīna plāksnes – uzbriedini tās vēsā ūdenī, pēc tam izspied ar plaukstām lieko šķidrumu, liec trauciņā un izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, tāpat kā graudaino želatīnu. Vienmēr gan pārliecinies, kas norādīts uz iepakojuma lietošanas pamācības! Tur bieži uzrakstīta arī informācija par to, cik daudz želatīna plāksnes nepieciešamas konkrētam tilpumam šķidruma masas.

Kas vēl jāzina par necepto kūku gatavošanu?


Ja recepte pieprasa želatīnu, tad uzticies tajā noteiktajam nepieciešamajam želatīna daudzumam. Lielākoties standartā viena 20 gramu paciņa želatīna ir piemērota 1 litram šķidruma – siera kūku masā, kurā ir tikai krēmsiers, saldais krējums un, piemēram, šokolāde, būs gana ar 15 gramiem želatīna (sausā formā, pēc uzbriedināšanas iegūsi vairāk), ja kūka ir standarta formas (22 cm).

Ir pāris gadījumi, kad želatīnu nākas izmantot lielākā proporcijā: 1) ja kūkas krēma masai ir pievienots daudz cukura; 2) ja kūku gatavo no ļoti skābām ogām un augļiem. Ananasu, kivi, upeņu, ērkšķogu, rabarberu un citām kūkām, kur šos augļus un ogas sablendē un pievieno, piemēram, krēmsieram, želatīnu nepieciešams pievienot vairāk, jo sastāvdaļu skābums var traucēt želatīnam sastingt. Skābos augļus un ogas pirms izmantošanas ieteicams vienkārši uzkarsēt un nedaudz pavārīt pavisam nelielā ūdens daudzumā, pēc tam nokāst un atdzesēt, lai nomāktu tajos esošos skābes enzīmus, kas traucē želatīnam sastingt.

Kas attiecas uz citām neceptajām kūkām, piemēram, biezpiena mājiņām, "Banoffee" pīrāgu un citām – ļauj visu darbiņu paveikt ledusskapim. Šīs kūkas pagatavo iepriekšējā vakarā un ļauj 8–12 stundas nostāvēt ledusskapī, lai pamatīgi savilktos, izmantotie cepumi biskvīta vietā kļūtu mīkstāki, lai rezultātā ēdāji priecātos par ideālu garšu.

Pavisam aizņemtajiem "Tasty.lv" iesaka kādu viltību – necepto kūku pamatnei vari izmantot veikalos nopērkamos gatavos biskvīta ripuļus (kā klasiskos, tā šokolādes). Tādā veidā ietaupīsi laiku – tā vietā, lai smalcinātu cepumus un kausētu sviestu, lai iegūtu cepumu pamatni, atliks vien piegriezt biskvītu kūkas formai un nolikt pamatnē.

Viss, laiks ķerties pie darbiņa! Atlasījām strēķīti necepto kūku recepšu no "Tasty.lv" lādītes, kas būs pa spēkam ikvienam, un piemērotas dažādām garšu gaumēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!