Vācijas galvaspilsēta Berlīne ir slavena ar daudziem kulinārajiem šedevriem, ko iecienījuši ne vien vietējie, bet arī tūristi-gardēži. Šoreiz "Hobiju domnīcā" šefpavārs Endijs Bērziņš mācīs, kā pagatavot "Berliner Luft", ko tiešā tulkojumā varētu dēvēt par "berlīniešu gaisu", bet mēs to sauksim par desertu berlīniešu gaumē.

Laika gaitā izkoptas daudzas šī deserta variācijas, taču jāatceras par vienu svarīgu pamatu – citrona putām, kurām pievienots arī vīns. Tās var pasniegt tāpat vai ar kādu ogu mērci. Endija variācijā gaisīgās putas tiek pasniegtas ar avenēm.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 18 g želatīns;
  • 100 g saldais krējums;
  • 3 saputoti olu baltumi;
  • 75 g cukurs;
  • avenes;
  • 75 ml dzirkstošais vīns;
  • 60 ml citronu sula;
  • 100 g cukurs;
  • 3 olu dzeltenumi.

Vispirms gatavo olu dzeltenumu masu – olu dzeltenumiem pievieno citronu sulu un dzirkstošo vīnu. Bļodu liek uz katla un ūdens peldē ar putojamo slotiņu sakuļ. To dara tik ilgi, līdz izveidojusies gaisīga masa. Galvenais panākt, ka iegūta viendabīga putu masa, padomu sniedz Endijs. Tad uzbriedina gandrīz pusi no nepieciešamā želatīna aukstā ūdenī.

Atsevišķā traukā lej saldo krējumu un pievieno aptuveni ēdamkaroti cukura. Saldo krējumu saputo līdz putukrējuma konsistencei. Izkausē želatīnu un pievieno olu dzeltenumu masai – to pēc tam ieliek ledusskapī uz 5 minūtēm. Tikmēr avenes saber blenderī, pievieno 2 ēdamkarotes cukura un sasmalcina mērcē.

Pēc tam sakuļ olu baltumus, kam pievienotas aptuveni 2 ēdamkarotes cukura. Beigās visu apvieno vienā desertā – olu dzeltenumu putām pievieno putukrējumu un olu baltumus, un visu viegli iecilā. Tad deserta traukā salej aveņu mērci, "iesēdina" tajā krietnu porciju gaisīgo putu un pasniedz, dekorējot ar veselām ogām.

Skaties "Hobiju domnīcu" ik sestdienu pulksten 22, kanālā 360TV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!