Foto: Shutterstock

Bez eļļas vai kādas citas taukvielas gatavotajās maltītēs nepaiet ne diena. Sākot jau ar brokastu omleti vai pankūkām, kuras apcepam augu eļļā, un beidzot ar vakariņu kotletēm, kuras kļūst zeltainas mutuļojošā pannā. Lai gan eļļas ir tik daudz un dažādas – pagatavotas no augiem, augļiem, riekstiem un pat sēkliņām – katrai var atrast savu pielietojumu. Dažas no tām, kurām noteikti ir jābūt katra virtuves skapītī, izcēlis portāls Womansweekly.com.

Auksti spiestās eļļas, kuras ir garšas un smaržas ziņā vispiesātinātākās, parasti izmantojam svaigas, piemēram, salātu mērcēs. Bet rafinētās eļļas (apstrādājot tiek karsētas), kas ir garšas ziņā pliekanākas un nav tik bagātas ar smaržu, ir vairāk piemērotas cepšanai un dažādām mīklām.

Katra eļļas veida iegādāšanās, kur nu vēl uzskaitīšana, pārtikai atvēlētajā budžetā var "iecirst" lielu robu, tāpēc, lai iepazītu kaut nelielu daļu, vērts sākt ar mazumiņu. Lūk, deviņas eļļas, ar kurām pagatavotā maltīte izdosies īpaši garda!

Olīveļļa – viena no populārākajām eļļām, kas salīdzinoši nav dārga un atrodama gandrīz katrā virtuvē. Atkarībā no veida, olīveļļu izmantojam gan cepšanai, gan salātu mērcēm, gan vienkāršai uzliešanai uz maizītes. Nerafinētās olīveļļas (tā saucamās extra virgin) vislabāk izmantot svaigā veidā. Bet rafinētās olīveļļas lieliski piemērotas cepšanai un mīklām, jo garšas ziņā ir visai neitrālas.

Sinepju sēkliņu eļļa – jā, arī no sinepju sēkliņām gatavo eļļu. Šī eļļa būs ideāli piemērota cepšanai, piemēram, gatavojot zivis, vistas gaļu vai dārzeņus. Sakarsētā eļļa piešķirs tajā gatavotajiem produktiem viegli aso sinepju smaržu un garšu. No sinepju sēkliņu eļļas var pagatavot arī pikantāku salātu mērci, klāt pievienojot sakapātus garšaugus.

Saulespuķu eļļa – universālā eļļa, kurai pavisam noteikti jābūt katrā virtuvē. Saulespuķu eļļa derēs kā cepšanai, tā dziļvārei un fritēšanai, jo garšas un smaržas ziņā ir neitrāla.

Zemesriekstu eļļa – zemesriekstu eļļu gatavo, izmantojot no čaumalām iztīrītus riekstus. Tā plaši tiek izmantota Āzijas virtuvēs, jo tai ir augsta karsēšanas temperatūra – tas nodrošina to, ka ēdiens neapdegs tik ātri. Augstas kvalitātes zemesriekstu eļļai būs izteikta šo riekstu smarža un garša. To izmanto kā cepšanā, tā svaigā veidā.

Sezama eļļa – šo eļļu gatavo no apceptām, saspiestām gaišajām sezama sēkliņām. Sezama eļļai ir spēcīga garša un to pārsvarā izmanto, lai papildinātu ēdiena garšas, nevis cepšanai. Līdzīgi kā zemesriekstu eļļu, arī sezama eļļu izmanto Āzijas virtuves ēdienos.

Lazdu riekstu eļļa – viena no aromātiskākajām riekstu eļļām. Tā kā lazdu riekstu eļļu pārsvarā izmanto mērcēm, lapu salātiem un cepeškrāsnī gatavotiem dārzeņiem, lazdu riekstu eļļu ieteicams iegādāties nelielos iepakojumos un glabāt ledusskapī vai kādā citā tumšā un vēsā vietā. Tas tāpēc, lai neizlietotā eļļa nesabojātos, jo derīguma termiņš tai ir krietni īsāks nekā, piemēram, saulespuķu eļļai.

Foto: Shutterstock

Kokosriekstu eļļa – veģetāriešu iecienītā taukviela, kuru kulinārijā plaši izmanto arī bioloģiskās pārtikas cienītāji. Kokosriekstu eļļu gatavo no nogatavojušos kokosriekstu mīkstuma, tā ir viegli salda, tāpēc kokosriekstu eļļa būs ideāli piemērota cepšanai. Taču jāņem vērā, ka kokosriekstu eļļas degšanas temperatūra ir visai zema, tāpēc tā nederēs intensīvai cepšanai uz pannas.

Avokado eļļa – izteiksmīgas garšas eļļa, kuru pagatavo ar aukstās spiešanas metodi. Tā kā avokado eļļai ir augsts dūmošanas punkts, tad eļļa būs piemērota gan lietošanai svaigā veidā, gan cepšanai. Lieki piebilst, ka avokado eļļa ideāli piestāvēs maltītēm, kuru sastāvā ir pats avokado auglis. Tāpat, to var izmantot arī putnu gaļas ēdienu pagatavošanai, kā arī zivju cepšanai. Aukstajās mērcēs to pievieno dārzeņu ēdieniem.

Ķirbju sēklu eļļa – no ķirbju sēklām iegūtā eļļa latvieša garšas kārpiņām ir pavisam tuva, jo aukstajos mēnešos ķirbis veic savu uzvaras gājienu un tiek izmantots visdažādākajās maltītēs. Garšas ziņā eļļa ir visai savdabīga, bet pasmaržojot ķirbju eļļa atgādina riekstus. Kulinārijā ķirbju eļļu ieteicams lietot svaigu, pievienojot salātiem, maizei vai apceptai gaļai, eļļu uzsmērējot uz karstas gaļas gabaliņa. Ķirbju sēklu eļļa nebūs piemērota cepšanai un vārīšanai.

Lūk, piecas Tasty.lv receptes, kuru pagatavošanai var izmantot kādu no augstākminētajām eļļām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!