Foto: Shutterstock
Itāļi makaronus, vai pareizāk - pastu, iemācās pareizi vārīt jau mazotnē no vecmāmiņas. Citur dzīvojošie gudrības smeļas grāmatās un televīzijas pārraidēs. Visā informācijas virpulī var rasties apjukums un daudzi maldīgi priekšstati par to, kā pareizi vārīt šo tradicionālo itāļu ēdienu. Septiņus zināmākos no tiem apkopojis portāls "The Kitchn".

Eļļas pievienošana ūdenim - eļļu ūdenim, kurā vārīsies pasta, pievienot nevajag. Šādas kļūdas rezultātā pastas gabaliņi būs slidenāki, tādējādi no tiem slīdēs nost arī mērce. 

Kārtīga ūdens notecināšana - kad caurdurī pēc vārīšanas pastai nolej ūdeni, nepārcenties, jo neliels daudzums ūdens palīdzēs mērci padarīt “sulīgāku”. Patiesībā dažās receptēs ir pat prasīts saglabāt dažas karotes no ūdens, kurā vārījusies pasta. 

Pastas skalošana - pastu pēc ūdens noliešanas nedrīkst skalot! Ir gan viens izņēmums: ja vēlāk plāno gatavot aukstos pastas salātus. Salātu gatavošanas gadījumā skalošanai jābūt īsai, tādējādi atbrīvojoties no liekajiem cietes atlikumiem. Pēc tam pastai var uzliet pāris karotes olīveļļas, lai tā nesalīp. 

Ūdenim ir nepārtraukti jāvārās - nesatraucies, ja ūdens visu laiku nav pilnos burbuļos. Patiesībā pastāv pat medote, saskaņā ar kuru ūdens ar pastu ir jāuzvāra, jāapmaisa, atkal jāuzvāra un tad uguns ir jānogriež, katlam uzliekot vāku. Pasta būs gatava tikpat drīz, kā izmantojot tradicionālo vārīšanas metodi. Pārbaudīts!

Ja pielīp pie sienas, tad gatavs! Ja esi redzējis triku ar pastas mešanu pret sienu tās gatavības pārbaudei, tas nestrādā - vienīgais, par ko liecina pie sienas pielipuši makaroni - tev būs jāķeras pie sienas tīrīšanas. 

Svaigai pastai ir labāka kvalitāte - protams, vairums lietu ir gardākas uzreiz pēc to pagatavošanas, bet šis likums nedarbojas attiecībā uz tradicionālo itāļu ēdienu. Tikko pagatavota pasta nav pārāka par sauso pastu, tās ir divas atšķirīgas lietas. Svaigā pasta pēc vārīšanas būs zīdaināka un ar mīkstāku tekstūru. Atceries, ka ravioli un citus pildītos pastas veidus varēsi pagatavot tikai no pašu gatavotas pastas.

Jebkurai pastai der jebkura mērce - princips “ņemam paciņu makaronu un pielejam burciņu mērces” nenovedīs pie gardākās maltītes. Katrā ziņā itāļi zina ļoti precīzi, kurš pastas veids sader ar kuru mērci un šos likumus cītīgi ievēro. Tā, piemēram, pie spagetti kā mērci var izmantot šādas izejvielas: krējumu, sieru, gaļu, jūras veltes, tomātus un dārzeņus. Savukārt pie penne rigate piestāvēs eļļa, sviests, krējums, siers, tomāti un dārzeņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!