Foto: Shutterstock

Dziļās pannas ir lieliskas, tāpat arī vidēja izmēra katliņi, kuros izvārīt makaronus un sajaukt ar mērci. Tomēr, virtuves gadžetiem attīstoties un ēst gatavotāju prasībām augot, trauku klāsta minimumu ik pa laikam ir vērts papildināt ar ko patiešām izcilu. Tāda ir arī mērces panna jeb saucier, kuru varētu ielikt kategorijā starp dziļu pannu un nelielu katlu. Lūk, daži iemesli, kāpēc tā būs laba investīcija tavā virtuvē!

Dziļajai mērces pannai atšķirībā no nelielā mērces katliņa, kam ir taisnas malas, tās ir ieliektas. Ja tā ir no nerūsējošā tērauda, tad vairāk atgādinās apaļas formas seklu katliņu, bet ja tā ir ar pretapdegšanas pārklājumu, tad vairāk atgādinās mērces pannu. Saucier pārsvarā izmanto profesionāli šefpavāri virtuvēs, tomēr pielietojumu ieliektās formas mērces katliņam var atrast arī mājās virtuvē.

1. Ieliektās formas sieniņu un apaļās formas dēļ dziļajā traukā itin vienkārši ir pagatavot lielāka apjoma mērces. Nebūs jāuztraucas, ka mērce pārburbuļojusi pāri malām vai kaut kas nav vienmērīgi samaisīts. Tāpat daudz vieglāk būs darboties ar putojamo slotiņu, jo tā visu laiku neatdursies pret taisnajām malām, bet pieguls ieliektajām.

2. Bez mērču gatavošanas, dziļajā pannā ir daudz ērtāk gatavot maltītes, kam nepieciešama fritēšana. Tajā var ieliet samērā daudz eļļas un tā nesprakšķēs pāri malām, kā tas ir ar seklajām cepamajām pannām.

3. Ja makaronus esi iecienījis gatavot uz lēnas uguns – dziļā panna būs tieši laikā. Makaronus varēsi vārīt tajā un turpat pagatavot arī mērci, ļaujot sastāvdaļām vienmērīgi sajaukties.

4. Dziļajā pannā daudz vienkāršāk būs pagatavot risoto. Tā kā risoto pagatavošanai vajag ne vien cepšanas, bet arī vārīšanas funkciju, tad dziļā panna būs tieši laikā – maltīti varēsi gatavot, neraizējoties, ka nepietiks vietas, jo trauks nebūs stāvgrūdām pilns, kas atvieglos maisīšanu. Tāpat ērti pannā būs pagatavot arī citus ēdienus, kam nepieciešama vienmērīga maisīšana – auzu un mannā putras, polenta u.c.

5. Konditorejas krēmu pagatavošanai nebūs jāizmanto divi trauki. Tā kā šefpavāru dziļās pannas lieliski vada siltumu, tās būs ideāli piemērotas dažādu olu krēmu gatavošanai uz lēnas uguns. Ieliektās pannas malas palīdzēs iztvaikot mitruma, lai krēms būtu biezs un vienmērīgas konsistences, norāda izdevums Cook's Illustrated.

6.
Dziļo mērces pannu ir viegli kopt. Ieliektās malas ne tikai palīdz gatavošanā, bet arī atvieglo šīs pannas kopšanu – mazgājot trauku mazgājamajā mašīnā nebūs jāuztraucas, ka stūrīšos pie tās dibena būs palikušas ēdiena atliekas. Ar to ir viegli manevrēt, tāpēc mazgāšana ar rokām arī nebūs sarežģīta.

Kur nopirkt šādu pannu? Nerūsējošā tērauda modeli par pievilcīgu cenu piedāvā Arkolat.lv (meklē šeit), bet nedaudz advancētāku variantu iespējams nopirkt arī Rito.lv šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!