Foto: Shutterstock
Kāds ir tavs iecienītākais brokastu ēdiens? Putra? Olu kultenis? Varbūt siermaizītes? Iespējams, laiks mainīt ierasto rīta rutīnu, ieviešot ēdienkartē kādu no pasaulē populāriem brokastu ēdieniem. Uzzini, kā brokasto sešās dažādās valstīs.


Anglija

Foto: Shutterstock

Tradicionālas angļu brokastis ir pamatīgs pasākums, pēc kura izsalkums neliek par sevi manīt līdz pat vēlai pēcpusdienai. Angļi brokastis sāk ar auzu putru, tad tiek baudīta bagātīga izlase, kuras sastāvā ir siltas desiņas, ceptas olās vai omlete, bekons un tomātu mērcē apceptas pupiņas. Brokastu ēdienu papildina tēja, kafija un grauzdēta maize ar marmelādi. Iecienītas angļu brokastu desiņas ir "black pudding" jeb, mums saprotamā valodā runājot – asinsdesas.

Kolumbija

Foto: Shutterstock

Varbūt tādēļ, ka Kolumbija atrodas tik tālu no mums, brokastīs kolumbieši tradicionāli bauda mūsuprāt visai dīvainu kombināciju "changua" jeb piena - olu zupu, kas tiek pasniegta ar baltmaizes grauzdiņiem. Šai zupai tiek piedēvēta īpašība ātri mazināt paģiru simptomus. "Changua" receptes dažādos valsts nostūros atšķiras, bet tās sastāvā nemainīgi jābūt pienam, buljonam, lociņiem, koriandram un citiem zaļumiem. Šinī novārījumā tiek gatavotas olas bez čaumalām.

Austrālija

Foto: Shutterstock

Katra sevi cienoša austrālieša brokastu iecienītākais produkts nemainīgi ir "Vegemite" . Šo ķēpīgo, tumšo masu - mums labi zināmā iesala ekstrakta radinieci, Austrālijā sāka ražot jau 1919. gadā, lai lietderīgi pārstrādātu alus ražošanas blakusproduktus. Šis produkts, ko austrāļi devīgi ziež uz brokastu grauzdiņiem, satur lielu daudzumu B vitamīna. Bieži vien "Vegemite" maizītes tiek papildinātas ar rīvētu sieru, tomāta vai avokado šķēli.

Japāna

Foto: Shutterstock

Brokastis šinī eksotiskajā valstī ar mūsu izpratnei svešajām tradīcijām variē, sākot ar miso zupu, kuras sastāvā ir no no fermentētām sojas pupiņām gatavota pasta, beidzot ar zivi, rīsiem, marinētiem dārzeņiem un tamagojaki. Tamagojaki tiek veidoti no daudzām plānām omletes kārtiņām un bieži vien tiek pasniegti ar rīsu etiķi vai sojas mērci. Bieži vien japāņi brokastis sagatavo līdzņemšanai, iepakojot īpašās kastītēs dažādas mūsu prātam neaptveramas sastāvdaļas.

Aļaska

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku vecīša ziemeļbriežiem noteikti vajadzētu mest lielu līkumu vienam no ASV sniegotākajiem un aukstākajiem štatiem - Aļaskai , jo šeit īpaši iecienīta brokastu delikatese ir gardās ziemeļbriežu desas, kurām raksturīga nedaudz salda un pikanta garša. Aļaskiešiem nevar pārmest šādu pamatīgu un proteīniem bagātu brokastu izvēli, jo viņi ir spiesti sadzīvot ar neapskaužamiem klimatiskajiem apstākļiem.

Austrumāfika

Foto: Shutterstock

Daudzās austrumāfrikas valstiņās lielā cieņā ir īpašs brokastu kārums "mandazi". Tas ir virtuļiem līdzīgs kārums, kura gatavošanai tiek izmantots kokosriekstu piens. Parasti mandazi mīkla tiek sagatavota jau iepriekšējā vakarā, lai no rīta to varētu izmantot kārdinošu eļļa vārītu maizīšu cepšanai. Bieži vien mandazi tiek pasniegtas ar vienkāršām augļu mērcēm. Izklausās garšīgi, vai ne?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!