Foto: Shutterstock

Kas gan var būt vienkāršāks par griķu, rīsu, grūbu vai prosas pagatavošanu, vai ne? Lai arī cik ierasti mums neliktos graudaugu produkti, ko ikdienā lietojam uzturā, arī to vārīšanā nereti aizmirstam par pavisam vienkāršām pamata lietām, kas jāizdara, jāpievieno vai jāņem vērā. Perfektai maltītei nepieciešams atcerēties vien dažas lietas.

Graudaugu produkti ir arī lielisks veids, kā dažādot ēdienkarti – ikdienišķos kartupeļus var aizstāt ar savvaļas rīsiem, grūbām, kvinoju, griķiem, prosu, kuskusu vai amarantu.

Neaizmirsti par sāli


Sāls ir garšvielu pamatu pamats – ja jau to pievienojam zupām, gaļai un kartupeļiem vai makaroniem, tad nedrīkst aizmirst arī par graudaugiem. Lai izvārītās grūbas vai griķi negaršotu pliekani, pieber verdošajam ūdenim sāli vēl pirms tajā sabērti paši graudiņi. Sāls izcels graudaugu produktu dabisko garšu, lai maltīte negaršotu vienmuļi.

Katrs graudaugs un tā produkts ir īpašs

Izvēlies mērenu gatavošanas temperatūru


Karsti burbuļojošs ūdens, no kura ceļas ūdens tvaiku mutulis ne vienmēr ir tie labākie gatavošanas apstākļi. It īpaši, gatavojot graudaugu produktus. Pārāk liela plīts liesma, un līdz ar to augsta gatavošanas temperatūra, nodrošinās vien to, ka šķidrums priekšlaicīgi iztvaikos – katliņā sabērtie rīsi, grūbas vai bulgurs nebūs tik mīksti, kādiem tiem jābūt. Tieši šī iemesla dēļ, gatavojot graudaugu produktus, pagriez plīts liesmu uz vidēju, ļaujot šķidrumam lēni burbuļot.

Uzliec katliņam vāku


Mammas bērnībā piekodinātais "Necilā katla vāciņu, kad vāra rīsus!" ir tīrā patiesība. Vārot graudaugus un to produktus, vienmēr uzliec katlam vāciņu! Tas nepieciešams, lai griķi, rīsi, bulgurs (vai jebkurš cits graudaugu produkts) ideāli izvārītos un maltītē būtu mīksti graudiņi, nevis viegli cieti rīsi. Pēc pagatavošanas dažas minūtes paturi vāku virsū, lai graudi piebriestu un būtu jānolej mazāk liekā šķidruma.

Izmērcē, kas izmērcējams


Nenāk par ļaunu sev atgādināt, pirms gatavo, piemēram, grūbu zupu, ka tās pirms vārīšanas vismaz dažas stundas nepieciešams izmērcēt. Bet pirms izmērcēšanas, grūbas noteikti noskalo vairākas reizes, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs, citādi gatavotā maltīte būs ar tumšu nokrāsu. Kad grūbas pēc mērcēšanas trīskāršojušas savu apjomu, droši gatavo tās, kā iecerēts.

Nepārvāri!


Katra graudauga vai produkta gatavošana prasa uzmanību. Tiem ir ne tikai atšķirīgi gatavošanas laiki, bet jāuzmana, lai, piemēram, kvinoja netiktu vārīta par ilgu, līdz izšķīdusi. Rūpīgi izlasi, kas rakstīts uz paciņas un seko norādēm, lai nesanāktu tā, ka salātiem paredzētie savvaļas rīsi ir tā pārvārīti, ka izšķīduši.

Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI

Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Vistas buljonzupa ar grūbām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.

Lasīt vairāk

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!