Foto: Shutterstock

Ir vispārzināms fakts, ka atrašanās saldētā stāvoklī maina produkta garšu un konsistenci. Dažreiz tik maz, ka to ir grūti pamanīt, bet dažreiz pat ļoti ievērojami - "ir produkti, kurus ne pie kādiem apstākļiem nevajadzētu saldēt," raksta portāls "Women's Health". Labākajā gadījumā šiem produktiem garša mainīsies līdz nepazīšanai, sliktākajā - tu vari saindēties. Savā pieredzē un zināšanās par produktu saldēšanu dalās ASV populārā šefpavāre Diāna Dimeo.

Svaigas olas čaumalās

Olas nekādā gadījumā nebūtu ieteicams saldēt. Iemesls tam ir vienkāršs - zemā temperatūrā olas šķidrā daļa izplešas, radot čaumalā mikroplaisas, kuras ir laba augsne mikrobaktērijām. Pat ja olas nesaplaisās, pēc atkausēšanas, piemēram, cieti vārīta ola būs gumijaina un neēdama.

Svaigi dārzeņi un augļi

Visi svaigie produkti ar augstu ūdens saturu ir jātur pēc iespējas tālāk no saldētavas. Tas attiecas gan uz augļiem (melones, arbūzi, vīnogas, āboli), gan dārzeņiem (selerijas, gurķi, kartupeļi, salāti). Problēma nav tos sasaldēt - sarežģījumi rodas zaļumus atlaidinot, jo tad tie pārvēršas mīkstā un bezformīgā masā.

Garšaugi

Līdzīgs likums darbojas arī attiecībā uz svaigiem garšaugiem - tos var viegli sasaldēt, bet pēc izņemšanas no saldētavas un atlaidināšanas tie vienā mirklī kļūs brūni un ūdeņaini.

Piena produkti

Tādi piena produkti kā siers un jogurts sasaldēšanas rezultātā var iegūt dīvainu konsistenci un garšu. Siers var kļūt rūgts un ļoti drupens. Arī pašu pienu svaigā veidā nav ieteicams saldēt.

Atkausēta gaļa un gaļas produkti

Ja gadās izņemt vistas fileju no saldētavas, atlaidināt un tad vakariņām izdomāt pasūtīt picu, nekādā gadījumā nedrīkst atkausētu vistas vai jebkādu citu gaļu likt atpakaļ saldētavā. Baktērijas jau būs paspējušas savairoties, un tu savu veselību pakļausi nopietnam apdraudējumam.

Mērces uz olu bāzes

Tādas mērces, kuru pamatā ir svaigas olas, piemēram, Holandes mērce, krēmi, majonēze un arī bezē masa saldēšanu “nepārdzīvos”. Pēc atkausēšanas mērce būs atūdeņojusies un tai būs tāda tekstūra, ko uz sava šķīvja redzēt negribēsi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!