Foto: Shutterstock
"Ir dzirdēts, ka etiķkoka ziedkopas var pievienot dažādiem ēdieniem kā garšvielu un izmantot gardas limonādes pagatavošanai, bet internetā atrodamā informācija liecina, ka dažas etiķkoku sugas ir indīgas. Vai Latvijā augošos etiķkokus droši var izmantot kulinārijā, nebaidoties saindēties," interesējas mūsu lasītāja Anete. Lai viestu skaidrību, vērsāmies pie nozares speciālistiem.

"Indīgais etiķkoks jeb kāpelējošais indesetiķkoks (pirmreizējais latīniskais nosaukums tam ir Rhus toxicodendron, tagad pareizi sauc Toxicodendron radicans) Latvijā ir sastopams reti – tikai dažās kokaugu kolekcijās, piemēram, abos botāniskajos dārzos, Lēdurgas dendrārijā un vēl dažās. Indīgais etiķkoks diezgan būtiski atšķiras no parastā etiķkoka gan pēc izskata, gan pēc īpašībām. Tas ir neliels krūms vai kokveida liāna ar trīsdaļīgi saliktām lapām, dzeltenzaļiem ziediem un baltiem vai krēmbaltiem augļiem. Viss augs ļoti indīgs. Kaut gan arī parastajam etiķkokam ziedi ir zaļgandzelteni, bet tā augļi ir karmīnsarkani. Tātad – tad kad redzam etiķkoka sarkanās vālītes – tie jau ir augļi. Jāņem vērā arī tas, ka augļus ražos tikai sievišķie augi, jo parastais etiķkoks ir divmāju augs," skaidro Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadošā speciāliste Linda Strode.

Speciāliste piebilst, ka parastais etiķkoks Rhus Typhina, kas aug Latvijas dārzos, nevar izraisīt kaitējumu cilvēka veselībai – to var izmantot dažādos veidos, tai skaitā arī kulinārijā.

Tēja, limonāde un universāla garšviela

Piemēram, austrumu un Kaukāza reģionā tautu iecienīto garšvielu sumaku iegūst tieši no etiķkoka ogām, tās izkaltējot un samaļot. Viduslaikos sumaku lietoja gan tautas medicīnā, gan kā dabisku krāsvielu un garšvielu. Aromātiskais, skābenais pulveris ir lieliska piedeva humusam, svaigi sagrieztiem tomātiem, rīsu ēdieniem, plovam, šašlika marinādēm, kebabiem un harčo zupai. Ar viegli skābeno garšvielu var papildināt arī salātus, pākšaugu ēdienus un pat ceptus kartupeļus. Īpaši labi sumaks sader ar jēra gaļu, piešķirot tai viegli citronīgu noti. Sumaku var izmantot pat desertos un augļu salātos. Etiķkoka augļus, kam raksturīga patīkami skābena garša, dažādos ēdienos var lietot citrona un etiķa vietā. Lai pagatavotu sumaku, ziedkopas ievāc pirms salnām, tās izkaltē, noberž un samaļ.

Foto: Privātais arhīvs

Etiķkoka ziedkopas – gan svaigas, gan kaltētas – var izmantot arī dzērienu aromatizēšanai. "Pārlejot tās ar siltu ūdeni, iegūsi viegli skābenu, aromātisku dzērienu skaisti sarkanīgā tonī, ko var dzert gan siltu kā tēju, pievienojot medu vai cukuru pēc izvēles, gan atvēsinot un pasniedzot ar ledus gabaliņiem kā spirdzinošu limonādi," pārbaudītu etiķkoka ziedkopu izmantošanas veidu iesaka mūsu lasītāja Airisa Asberga.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!