Foto: Shutterstock
Izrādās, ēncietīgās hostas, kuras aug teju uz katra stūra, priecējot aci ar savām leknajām lapām, ir ne vien dekoratīvas, bet arī ēdamas. Reti kurš zina, ka pavasarī hostu pirmās lapiņas un jaunie dzinumi ir īsta delikatese, līdzīgi kā sparģeļi, tādēļ šodien skaidrosim, kā hostas iekļaut ēdienkartē.

Hostu dzimtene ir Japāna, Koreja un Ķīna, kur to jau izsenis izmanto ne tikai kā dekoratīvu, bet arī ārstniecisku un uzturā lietojamu augu. Īpaši iecienītas hostas ir japāņu virtuvē – valsts ziemeļu kalnainajos reģionos, kur "urui" (tā japāņi dēvē šo augu) aug savvaļā, jaunie dzinumi tiek uzskatīti par pavasara sezonas delikatesi, vēsta "Hostasdirect".

Foto: Shutterstock

Zinātnieks Ansels Euomens (Ansel Oommen) savā 2013. gada publikācijā "The Maine Organic Farmer & Gardener" atklāj, ka pēc garšas sulīgie hostu dzinumi ir viegli rūgteni un atgādina pākšu pupiņas, spinātus un sparģeļus.

Tos var, gluži kā sparģeļus, noblanšēt verdošā ūdenī un pēc tam apcept sviestā ar sakapātiem ķiplokiem, iepriekš aptinot ar šķiņķa šķēlēm. Kraukšķīgie hostu dzinumi labi iederēsies arī vokpannā gatavotos "stir fry" ēdienos, tos var fritēt tempuras mīklā, marinēt, ierullēt suši vai, sekojot japāņu "modei", vienkārši pāris minūtes apcept pannā, pievienojot nedaudz sojas mērces un šļuciņu sezama sēklu eļļas.

Hostu jaunās, maigās lapiņas Ansels Eoumens iesaka droši izmantot līdzīgi kā spinātus un citas salātlapas – dažādos salātos, sāļajos pīrāgos, sviestmaizēs utt. Vien jāņem vērā, ka, jo lielākas būs hostu lapas, jo sīkstākas, turklāt lielajām lapām var būt izteikti rūgtena piegarša, tādēļ maltītēm labāk izvēlēties jaunās lapiņas un sulīgos pirmos dzinumus. Hostu ievākšanai vislabāk izvēlēties rīta stundu, kad rasainās lapas būs vissulīgākās.

Ēdami ir arī hostu ziedi, ko var izmantot salātos vai kūku dekoram.

Lūk, iedvesmai receptes, kurās spinātus un sparģeļus vari aizstāt ar jauniepazītajām hostām.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!