Foto: Shutterstock
Veselīgie un gardie pomelo augļi, kuri februārī nopērkami īpaši sulīgi, piesaista sev pircēju uzmanību, pateicoties savam iespaidīgajam izmēram, oriģinālajam nosaukumam un neparastajai garšai. Lai gan pomelo pēc izskata un spirdzinošā aromāta līdzinās greipfrūtam, ja palaimējas nobaudīt nogatavojušos augli, kļūst skaidrs, ka iespaids bijis maldīgs: pomelo nav rūgts – viegli rūgtenas ir vien baltās miziņas, kas ieskauj katru pomelo daivu, bet nav arī tik sulīgs kā greipfrūts, tādēļ to ir daudz vieglāk nomizot un atdalīt sulīgo mīkstumu. Lai iedrošinātu tevi nogaršot šo eksotisko gardumu, šoreiz skaidrosim, kā veikalā izvēlēties vissulīgākos un gatavākos pomelo augļus, lai, pārnākot mājās, nenāktos vilties pirkumā.

Pomelo ir mūžzaļa koka auglis, kas pārējo citrusaugļu vidū izceļas ar saviem iespaidīgajiem apmēriem: īpaši lielu eksemplāru svars var sasniegt pat 10 kilogramus, bet diametrs – 30 centimetrus, bet mūsu veikalos gan tādus milzeņus neatrast. Nogatavojies auglis variē no gaiši zaļas līdz dzelteni rozā krāsai. Sārto nokrāsu parasti iegūst tā augļa puse, kura nogatavošanās laikā ir bijusi pavērsta pret sauli.

Nedaudz vēstures

Foto: Shutterstock

Portāls "The Difference" skaidro, ka pomelo sastāvā ir ļoti daudz vitamīnu, minerālu, šķiedrvielu, ēterisko eļļu un dabisko taukskābju, tādēļ dietologi šo augli uzskata par ļoti vērtīgu un iesaka iesaka iekļaut ēdienkartē. Pomelo piemīt arī spēja paātrināt vielmaiņu, tas palīdz sadedzināt tauku uzkrājumus un līdz ar to ir lielisks palīgs cīņā ar lieko svaru.

Lielais C vitamīna saturs auglī paaugstina organisma spēju cīnīties ar vīrusiem un baktērijām, kas ir īpaši aktuāli rudens – ziemas periodā.

Kas jāņem vērā, izvēloties pomelo

Foto: Shutterstock

Ir nopērkami dažādu šķirņu pomelo, tādēļ to tonis un var būt atšķirīgs, tomēr krāsai viscaur jābūt vienmērīgai. Ja lielākā pomelo daļa ir dzeltena, bet viena pusē ir zaļš plankums, tad, visticamāk, auglis vēl nav nogatavojies.

Pērkot pomelo jāpievērš uzmanība arī pomelo smaržai – lai gan pomelo parasti tiek ietīts sārtā vai dzeltenīgā aizsargplēvē un sietiņā, ja to nedaudz ar pirkstu paskrubina, var tikt klāt arī mizai. Ņem vērā – jo auglim ir spēcīgāka citrusu smarža, jo tam ir bagātīgāka arī garša.

Pomelo ir jutīgs pret krasām temperatūras svārstībām, tādēļ nereti mēdz bojāties, ja netiek ievēroti tā pareizas uzglabāšanas nosacījumi. Sarkanbrūni apļi uz pomelo mizas var liecināt par to, ka auglis ir sācis bojāties, tādēļ šādus eksmplārus labāk atstāj veikala plauktā.

Lai noteiktu augļa svaiguma un gatavības pakāpi, pievērs īpašu uzmanību tā "nabai" – vietai, kur iepriekš atradies pomelo kātiņš. Ar pirkstu uzspied šai vietā – ja jūti, ka "nabiņa" ir cieta un stingra, tad pomelo vēl nav nogatavojies, ja pirksts viegli iegrimst un ir sajūta, ka zem mizas ir tukšums, tad, iespējams, ka tas jau ir pārgatavojies vai sācis bojāties. Ja auglis ir sulīgs un gatavs, tad, uzspiežot būs sajūtama, ka tas ir atsperīgs, bet patīkami stingrs.

Kā pomelo nomizot, uzglabāt un izmantot

Foto: Shutterstock

Nebojātus pomelo var uzglabāt istabas temperatūrā pat veselu mēnesi. Nomizots auglis sāk ātri bojāties, tāpēc to labāk uzglabāt ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē, un izlietot trīs dienu laikā.

Pomelo parasti lieto svaigā veidā, bet sulas spiešanai pomelo gan nebūs īsti piemērots, šim nolūkam prātīgāk izvēlēties tā "radinieku" – grepfrūtu. Gardo augļa mīkstumu var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai. Piemēram, pievienot salātiem, piešķirt sulīgumu lašmaizītēm, pagatavot marmelādi vai pasniegt kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem. No augļa mizām mājas apstākļos parasti gatavo ievārījumu un sukādes vai aromātisku piedevu tējai.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!